Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Έρημο τοπίο η Σητεία,αν υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί με τα αιολικά

aiolika_kriti ΟΚ
«Τοπίο αποκάλυψης» για την ευρύτερη περιοχή της Σητείας στην περίπτωση  που υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί με τα αιολικά. πάρκα, περιέγραψαν στον STYLE100,μιλώντας στον Κώστα Γραμμενίδη και την εκπομπή του «Με το νι και με το σίγμα», ο Κωστής Κατσαμποξάκης και ο Κώστας Γαννακόπουλος.


Παρόλα αυτά, υπάρχει και αισιοδοξία πως ίσως τελικά, υπάρξει μια απόφαση του ΣτΕ υπέρ της προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντολογικών όρων του υβριδικού Αμαρίου, αισιοδοξία που βασίζεται, σύμφωνα με τα  όσα είπε  ο κ. Γιαννακόπουλος (εκπροσωπώντας τον πολιτιστικό Σύλλογο Σιτάνου, από την  πρώτη στιγμή ενεργός στην υπόθεση που κατέχει άριστα), στην γερή επιχειρηματολογία κατά του έργου και στη σειρά παρατυπιών, που υπάρχουν μέχρι την κατάληξη της υπογραφής Χατζηδάκη, που αναφέρονται αναλυτικά στο κείμενο της προσφυγής.

Όπως είπε, για το υποέργο που αφορά την περιοχή με την δημιουργία των αιολικών πάρκων, οι πιο αρμόδιοι φορείς, στο σύνολο τους είναι αρνητικοί, ενώ θετικοί εμφανίζονται κάποιοι γραφειοκράτες, «που δεν έχουν καμία επαφή με τον τόπο, δεν ξέρουν  καν που βρίσκεται η Σητεία. Αυτοί έδωσαν την έγκριση για να χωροθετηθεί το έργο».

Εκπροσωπώντας το Συντονιστικό  Όργανο κατά των αιολικών ,που απαρτίζουν φορείς τη πόλης, πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι, πρόεδροι των κοινοτήτων κ.ά, ο Κωστής Κατσαμποξάκης προέβαλε το αίτημα της δυναμικής αντίδρασης και της σύγκρουσης με τα συμφέροντα που υποστηρίζουν αυτήν την καταστροφική επιλογή για την περιοχή της Σητείας, αναφερόμενος ιδιαίτερα σε τομείς που , σταδιακά ,θα  «νεκρώσουν», όπως την γεωργία και την παραγωγή λαδιού, την μελισσοκομία και βέβαια τον τουρισμό.

Ο φυσικός πλούτος και το γεωπάρκο, αποτελουν σταθερή και μόνιμη αναφορά και για τους δυο, αφού η υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, θα οδηγήσει στην απαξίωση του, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό.

Δυσοίωνο είναι το σχέδιο που βλέπει να γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί , ο Κ. Γιαννακοπουλος με την μετατροπή όλης της περιοχής σε υποδοχέα αιολικών, ώστε «να μην μείνει ούτε ένα  τετραγωνικό χωρίς ανεμογεννήτρια».

Εκτενής υπήρξε η επιχειρηματολογία και για το κατά πόσον αυτές οι «καθαρές» λεγόμενες πηγές ενέργειας είναι τελικά «καθαρές» και κατά πόσο συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, με τα ποσοστά της μείωσης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για παράδειγμα, να αποδεικνύουν πως είναι μηδαμινή.

Σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, επισημαίνουν πως αυτή, θα είναι μια νομική απάντηση σε νομικά επιχειρήματα και σε κάθε περίπτωση , δεν είναι μονόδρομος, δείχνοντας στην κατεύθυνση των κινητοποιήσεων.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100fm



Συνολικες προβολες σελιδας