Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Το Master Plan του λιμανιού της Σητείας, η μελετητική ομάδα παρουσίασε την εξέλιξη της δεύτερης φάσης της μελέτης

Εκτενής συζήτηση για τη Β΄ φάση της μελέτης του Master Plan του λιμανιού της Σητείας περιέλαβε η συνάντηση των αρμοδίων μελετητών και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας παρουσία και μελών του Δ.Σ. στο Δημαρχείο Σητείας.


Μετά το πέρας της συζήτησης ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Αντωνιδάκης δήλωσε: «Όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της μελέτης του master plan του λιμανιού της Σητείας από την μελετητική ομάδα Ρομπογιαννάκης- Παρασύρης. Είναι μία προγραμματική σύμβαση, που έχει υλοποιηθεί μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου και Ταμείου της Σητείας.
Θέλαμε ως νέα Δημοτική Αρχή και νέο Δ.Σ. του Ταμείου να ενημερωθούμε για την Β΄ φάση της μελέτης, να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και σε συνεργασία φυσικά με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να τις καταθέσουμε και να τις αποστείλουμε προς την μελετητική ομάδα για να ληφθούν υπ’ όψιν και το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε δημόσια διαβούλευση της μελέτης του master plan. Ο κάθε πολίτης και φορέας που ενδιαφέρεται μπορεί να εκφέρει άποψη. Ακολούθως το θέμα θα έρθει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις υπηρεσίες που απαιτείται και να κατατεθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας προς έγκριση.
Το master plan είναι πολύ σημαντικό, αφορά το μέλλον του λιμανιού, το χωροταξικό, την χρήση γης, τον μελλοντικό σχεδιασμό του λιμανιού, την ανάπτυξη του τόπου. Το λιμάνι είναι τα βασικό κύτταρο της πόλης».

Οι σύνθετες λειτουργίες
Τους παριστάμενους ενημέρωσαν ο Πολιτικός Μηχανικός Λιμενολόγος κ. Δημήτρης Ρομπογιαννάκης και ο Χωροτάκτης Πολεοδόμος κ. Γιάννης Παρασύρης.
«Παρουσιάσαμε»,  ανέφερε ο κ. Ρομπογιαννάκης , «το master plan που έχουμε εκπονήσει και παραδώσει εδώ και καιρό και έχουμε παρουσιάσει στις διάφορες φάσεις στην Σητεία στους τοπικούς φορείς. Έγινε μία αναλυτική συζήτηση, παρουσίαση των επιμέρους θεμάτων για την ανάπτυξη του λιμένα, που αφορά τις νέες λιμενικές υποδομές όπως τις σχεδιάσαμε για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του λιμανιού τόσο σε τουριστικό επίπεδο, όσο σε επιβατικό και εμπορικό. Ο λιμένας της Σητείας είναι πολύ σημαντικός με σύνθετες λειτουργίες.
Σχεδιάζεται μία επέκταση του προσήνεμου μόλου για την φιλοξενία μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, για να δένει με μεγαλύτερη ασφάλεια το πλοίο της γραμμής. Για να μπορούν με την επέκταση που θα γίνει στον υφιστάμενο νότιο λιμένα να μπουν οι πλωτές προβλήτες, οι οποίες θα αναβαθμίσουν την δυναμικότητα και θα εξυπηρετούν με ασφάλεια σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και τους αλιείς που ήδη δραστηριοποιούνται, αλλά και τουριστικά σκάφη που προσδοκάται να έρθουν».

Η επέκταση της χερσαίας ζώνης
Μη ξεχνάμε ότι η χωροθέτηση του λιμένα της Σητείας στη Μεσόγειο, είναι πολύ σημαντική γιατί είναι στο ρου των πλοίων στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, μπορούν πολύ εύκολα να έρθουν να δέσουν και στην συνέχεια να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους στην υπόλοιπη Μεσόγειο.
Πέραν δηλαδή της επέκτασης που σχεδιάζουμε στις λιμενικές εγκαταστάσεις, κάνουμε κι επέκταση της χερσαίας ζώνης του λιμένα, γιατί μπορεί να έχουμε μεγάλα μήκη στο λιμένα της Σητείας, αλλά είναι περιορισμένο το πλάτος. Άρα λοιπόν τα στρέμματα είναι πολύ λίγα, οπότε με τις επεκτάσεις που κάνουμε -στην Α΄ φάση μία επέκταση 10 στρεμμάτων, στην Β΄ άλλα 30 στρέμματα- όταν ολοκληρωθεί όλος ο σχεδιασμός με ορίζοντα 25ετίας θα πούμε ότι θα έχουμε 40.000 επιπλέον στρέμματα στα 60.000 υπάρχοντα.
Εκεί πάνω σχεδιάζουμε και τα κτιριακά, δηλαδή βάζουμε “τετράγωνα” και κάνουμε και μία κυκλοφοριακή σύνδεση. Άρα βάζουμε πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους, την διέλευση των οχημάτων, καλύπτουμε θέματα ασφάλειας, εξυπηρέτηση Σέγκεν, κτήρια αναψυχής, WC, ό,τι έχει ανάγκη ένας σύγχρονος λιμένας. Κάνουμε ως master plan έναν στρατηγικό σχεδιασμό που στην ουσία προβλέπει ότι μπορεί να χρειαστεί το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Στο τελικό στάδιο
«Το master plan βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η Α΄ φάση που ήταν η αποτύπωση και αξιολόγηση των υφιστάμενων υποδομών και η Β΄ φάση που πηγαίνουμε στις προτάσεις. Στείλαμε ένα ερωτηματολόγιο στους φορείς που μας απάντησαν για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει κι εμείς προβλέψαμε τις λύσεις που προτείνουμε για να δοθούν. Τώρα είμαστε στο στάδιο που θα έχουμε κάποιες παρατηρήσεις από την Τεχνική Υπηρεσία επί του σχεδιασμού και από το Λιμενικό Ταμείο.
Συζητήσαμε κάποια σημαντικά πράγματα, τα οποία θα εντάξουμε στην μελέτη, οι προτάσεις θα δοθούν στην Τεχνική Υπηρεσία κι εμείς θα καταλήξουμε στο επικαιροποιημένο σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αδειοδότηση. Άρα είμαστε στο τελικό στάδιο και με τις διορθώσεις που θα γίνουν, θα παρουσιαστεί ξανά, θα διαβουλευτεί και θα καταλήξουμε στο σχέδιο που θα προχωρήσει σε αδειοδότηση», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 Πηγή : Aνατολή



Συνολικες προβολες σελιδας