Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

” Ο άλλος άνθρωπος ” στρώνει τραπέζι για όλους .. Μια σημαντική εθελοντική πρωτοβουλία

54437204_10157061570356112_7705132304951148544_n Μια ανοιχτή κουζίνα για όλους, που απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν ανάγκη, προσφέροντας μαζί με το φαγητό, παρέα και επικοινωνία ,είναι ” Ο Άλλος Ανθρωπος”, μια εθελοντική δράση που δραστηριοποιείται και στη Σητεία.

Μιλήσαμε με τον Νίκο Αττία, εκπρόσωπο της ομάδας , πύραρχος στο Πολεμικό Ναυτικό, που μας τονίζει πως η ομάδα του δεν έχει ούτε αφεντικό, ούτε προέδρους και η δράση  δεν αφορά συσσίτια και φιλανθρωπί
Με απλά λόγια, “έχουμε μια κατσαρόλα ,ένα γκάζι, ένα τραπέζι, βγαίνουμε στο δρόμο και μαγειρεύουμε για όλον τον κόσμο “, μας λέει.
Οι δράσεις ξεκίνησαν πριν έξι χρόνια, με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου και αφορούν όλη την Ελλάδα.
Στη Σητεία, το ξεκίνημα έγινε στην τελευταία “λευκή νύχτα “, συνεχίστηκε σε εθελοντική φάση καθαρισμού χώρου, ενώ υπήρξε και  ενημερωτική παρουσία στο Μεσογειακό Φεστιβάλ. Η επόμενη δράση της κοινωνικής κουζίνας έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου στο χώρο της λαϊκής αγοράς, με στόχο το “τραπέζι ” να στρώνεται μια φορά το μήνα στην πόλη μας.
Η κοινωνική κουζίνα δεν έχει σχέση με κάποιον επίσημο φορέα ή ΜΚΟ, προτιμά να στέκεται ανεξάρτητη και να βασίζεται στην προσφορά των ανθρώπων, που στηρίζει, όπως φαίνεται την πρωτοβουλία και τα τρόφιμα που προσφέρονται καλύπτουν τι ανάγκες,
Υπάρχει όμως σχέση με το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σητείας, και η συνεργασία των δυο εθελοντικών ομάδων γίνεται προς όφελος και των δυο. Μια σημαντική λεπτομέρεια, η Πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Γεωργία Φραγκιαδάκη είναι σύζυγος του Νίκου Αττία. Μια κοινή ευαισθησία . Μαζί με τη Αννα Χριστοδουλάκη, τον  Γιάννη Καναβάκη, τον Λευτέρη Κατσικαλάκη, έχουμε τον πυρήνα της ομάδας στη Σητεία, που εμπλουτίζεται με τους εθελοντές.
Σύμφωνα με τον κ. Αττία, στη Σητεία, υπάρχουν εκατόν είκοσι με εκατόν πενήντα άπορες οικογένειες, που όμως, επειδή κινούνται μέσα σε μια μικροί κοινωνία, θα διστάσουν να καθίσουν σε ένα ανοιχτό τραπέζι. Εκεί επικεντρώνεται τώρα η κοινωνική κουζίνα, να εξαλείψει αυτό το λανθασμένο αίσθημα “ντροπής”  , να προσφέρει το τραπέζι μαζί με ο τι αυτό φέρει μαζί, την κουβέντα, την επικοινωνία, το άνοιγμα του ενός στον άλλο. Να περιοριστεί  ” η νόσος της μοναξιάς “, μας λέει ο κ . Αττίας.
Για τη δράση της, η εθελοντική ομάδα ” Ο Άλλος Ανθρωπος ” βραβεύτηκε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε με το δεύτερο βραβείο στην πανελλήνια εκδήλωση για τον εθελοντισμό που διοργάνωσε η εταιρία Sky Walker.

Ν.ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style  100Fm 

Συνολικες προβολες σελιδας