Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη

Την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών στο πρωτογενή τομέα στο νησίγια την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζήτησε σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης
μιλώντας στην ημερίδα για «την Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με την συμμετοχή των Βουλευτών Σ. Βαρδάκη, Ν. Ηγουμενίδη, Γ. Μιχελογιαννάκη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, εξειδικευμένων επιστημόνων και στελεχών που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Κρήτη, της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη και εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών.
«Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί την Περιφέρεια Κρήτης από το 2014, και η περίπτωση της Κρήτης είναι ιδιαίτερη λόγω θέσης και γεωμορφολογίας. Με την υλοποίηση στοχευμένων ευρωπαϊκών έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια ως εταίρος, όπως το ADAPT2CLIMA που αφορά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στα νησιά της Κρήτης, Σικελίας και Κύπρου για τον γεωργικό τομέα, ενδυναμώνουμε τις δομές της Περιφέρειας αναπτύσσοντας ένα σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης του προβλήματος προτείνοντας παράλληλα τις βέλτιστες λύσεις» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνοντας ότι, σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, με το ΓΕΩΤΕΕ, με τα συναρμόδια Υπουργεία, με τους Δήμους και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους ΤΟΕΒ εκπονείταισχεδιασμός που στηρίζεται:
Στις υποδομές άρδευσης
Στην κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών
Στον ενιαίο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων
Στην προσαρμογή της γεωργίας στις νέες κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης τα επόμενα χρόνια.
Στον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των κατάλληλων μέτρων προσαρμογής για τη μείωση της ευπάθειας και την αύξηση την ανθεκτικότητας της γεωργίας στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής
Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης προετοιμάζει την περιφερειακή στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθορίζοντας τους γενικούς στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές και τα εργαλεία εφαρμογής μιας αποτελεσματικής και αναπτυξιακής προσαρμογής, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τη διεθνή εμπειρία.
«Αυτή τη στρατηγική την έχουμε ήδη υποστηρίξει μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ-ενδεικτικά το 2018 για αρδευτικά έργα 27εκ. ευρώ- και των τομεακών προγραμμάτων θέτοντας τη βάση για να στηριχθούμε τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε, ότι, στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού και αύριο Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας «επιλέξαμε να κάνουμε σήμερα μία πολύ σημαντική ημερίδα για ολόκληρη την Κρήτη συμμεριζόμενοι τις αγωνίες των τοπικών φορέων, των φορέων των αγροτών, και της Περιφέρειας  Κρήτης, για να συζητήσουμε για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής το οποίο μας απασχολεί, βλέπουμε τις συνέπειες του και το επόμενο χρονικό διάστημα, τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο έντονα.  Αυτό που λέγαμε κάποτε ακραία καιρικά φαινόμενα όντως είναι ακραία τώρα πια έρχονται με μεγαλύτερησυχνότητα.  Σαν Πολιτεία οφείλουμε να λάβουμε μέτρα και ήδη στο σχεδιασμό μας πρώτο μέλημα η υλοποίηση δημόσιων μεγάλων έργων όσο και από πλευράς προσαρμογής των υπηρεσιών όπως ο ΕΛΓΑ, στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και στο τρίτο κομμάτι στα προγράμματα τα οποία αφορούν τους αγρότες.  Πρώτη προτεραιότητα δίνουμε σε δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προσαρμογή σημαίνει σε καλλιέργειες,  χωροθετώντας καλλιέργειες, ενθαρρύνοντας καλλιέργειες σε περιοχές που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα από τη μία, από την άλλη ότι έχει να κάνει με θέματα εξοικονόμησης νερού, και τρίτον όσον αφορά νέες τεχνικές καλλιέργειας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε μακροχρόνια και όχι κοντόφθαλμα αλλά με μία προοπτική να σχεδιάσουμε το μέλλον» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ολόκληρη η αγροτική παραγωγή και ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, σε μία κατάσταση που δεν θα περάσει, θα την έχουμε τα επόμενα χρόνια οπότε οφείλουμε να προετοιμαστούμε σαν Πολιτεία και να προετοιμάσουμε και τους παραγωγούς».
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ο Υπουργός ανέφερε, ότι, το πρόγραμμα για φέτος βρίσκεται τέσσερις μήνες νωρίτερα σε επίπεδο σχεδιασμού-υλοποίησης, «όλα έχουν ξεκινήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα περάσαμε πρόσφατα μία τροπολογία σχετικά με το προσωπικό για να κάνουμε ακόμα πιο ευέλικτη την διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού και όλα είναι έτοιμα». 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας