Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Σοκ από την «βουτιά» στα 2,60 ευρώ για το λάδι

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/Image/201705/doc_20170510_1790278_thehomeissue_ladi.jpgΣτα τάρταρα η τιμή του λαδιού για τους παραγωγούς
Σοκ στους ελαιοπαραγωγούς προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" ότι η τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου κυμαίνεται πλέον από 2,60 (!) σε μια τιμή που δόθηκε στο Ηράκλειο.



Η τιμή ήταν μέχρι το πολύ 3,15 ευρώ το κιλό σε λίγες τιμές που έχουν δοθεί, με μια μέση τιμή που διαμορφώνεται κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό.

Είναι η εικόνα που αποκάλυψε, συγκεκριμένα, ο πολύ καλός γνώστης σε ζητήματα ελαιολάδου, γεωπόνος Μανόλης Φραγκάκης.
Ως πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, ο γνωστός επιχειρηματίας θέλησε, μέσα από τις δηλώσεις του αυτές, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να πάρουν επιτέλους οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους.

Μετέφερε και προτάσεις όπως να πληρώνεται πλέον ο ελαιοπαραγωγός για τις ελιές που παραδίδει (πάντοτε μέσα από την ελαιοπεριεκτικότητα και την ποιότητα ενός κιλού ελαιοκάρπου που θα συλλέγεται απ’ τα τσουβάλια με τη χρήση ειδικού εργαλείου, που επειδή κοστίζει θα πρέπει να δοθεί σχετική επιδότηση από το κράτος προς τους ελαιουργούς), και από ’κει και πέρα, ο ελαιουργός να ασχολείται μόνο με την παραγωγή ενός καλού ελαιολάδου και τη διακίνησή του στη συνέχεια.
Ο Μανόλης Φραγκάκης τόνισε, επίσης, ότι μπορούμε, για να αντιμετωπίσουμε τις νοθείες, να συσκευάζεται το χύμα ελαιόλαδο και να σφραγίζεται σε πεντόκιλα δοχεία, αμέσως μόλις βγαίνει.

Για τους χώρους μαζικής εστίασης, ο ίδιος - που πρωτοστάτησε θέτοντας το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση - εντοπίζει τώρα ένα λάθος. Με την υποχρέωση του εστιάτορα, εκτός από διακίνηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε συσκευασία μίας χρήσης, να είναι και σφραγισμένη, αποτρέπονται οι μεγάλες συσκευασίες. Έτσι, ο κ. Φραγκάκης τονίζει πως η συσκευασία μίας χρήσης είναι αρκετή, δε χρειάζεται να είναι και σφραγισμένη, ενώ καλεί τους καταναλωτές να μην παραγγέλλουν λαδωμένη τη σαλάτα τους, γιατί τότε νόμιμα ο εστιάτορας μπορεί να τους βάλει ό,τι αποφασίσει!
Χ.Π.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας