Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Σάλος με πλαστές συνταγογραφήσεις με εμπλοκή και γιατρών του δημοσίου

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΜεγάλος σάλος έχει ξεσπάσει μετά τα στοιχεία που προέκυψαν από ελέγχους του ΕΟΠΠΥ, οι οποίοι έφεραν στο φως δεκάδες περιστατικά γιατρών σε όλη τη χώρα που φαίνεται να υπέπεσαν στον πειρασμό των πλαστών συνταγογραφήσεων.

Από τα περιστατικά που διαπιστώθηκαν δε θα μπορούσαν να λείψουν και γιατροί της Κρήτης, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. Η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Ελένη Μαυρομμάτη, πάντως, σχολιάζοντας το σοβαρό αυτό θέμα, ξεκαθάρισε ότι από τα περιστατικά αυτά μόνο τέσσερις γιατροί είναι του δημόσιου τομέα, προέρχονται δηλαδή από δημόσια νοσοκομεία του νησιού, οι οποίοι και αναμένεται να απολογηθούν για τα όσα διαπιστώθηκαν σε βάρος τους μετά τους ελέγχους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ, οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε πλαστές συνταγογραφήσεις ιατρικών υλικών από γιατρούς σε ασθενείς. Στο νησί μας, όπως διαπιστώθηκε, 73 γιατροί συνταγογραφούσαν επιθέματα κατακλίσεων, χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία, ενώ δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση η συνύπαρξη νόσου σακχαρώδους διαβήτη σε πολλούς ασφαλισμένους.
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 38 γιατρούς του Ηρακλείου, 22 των Χανίων, 8 του Λασιθίου και 5 του Ρεθύμνου.
Οι γιατροί φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν την ίδια φωτογραφία από την περιοχή του σώματος του ασθενούς, ο οποίος χρειάζεται επίθεμα, για όλους τους ασθενείς για τους οποίους έγραψαν επιθέματα.
Πρόκειται προφανώς για την πιο... πολυχρησιμοποιημένη φωτογραφία ασθενούς στην ιστορία των ιατρικών γνωματεύσεων, αφού όλοι αυτοί οι γιατροί από την Κρήτη χρησιμοποίησαν την ίδια. Αλλά δεν ήταν μόνο εκείνοι, αφού η... διάσημη φωτογραφία έκανε τον κύκλο της Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα από εκατοντάδες άλλους γιατρούς!

Η προσκόμιση φωτογραφίας είναι απαραίτητη, καθώς από το 2015, και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων με τη χρήση φωτογραφιών. Με τη βοήθεια λοιπόν της τεχνολογίας και των ειδικά εξελιγμένων μηχανημάτων, οι "ράμπο" του ΕΟΠΥΥ σύγκριναν τις φωτογραφίες και διαπίστωσαν πως πάνω από 1.000 γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς επιθέματα, προσκομίζοντας ωστόσο την ίδια φωτογραφία.

Τι λέει η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Ελένη Μαυρομμάτη, πάντως, σχολιάζοντας το σοβαρό αυτό θέμα, ξεκαθάρισε ότι από τα περιστατικά αυτά μόνο τέσσερις γιατροί είναι του δημόσιου τομέα, προέρχονται δηλαδή από δημόσια νοσοκομεία του νησιού, οι οποίοι και αναμένεται να απολογηθούν για τα όσα διαπιστώθηκαν σε βάρος τους μετά τους ελέγχους. Η ίδια θέλησε, επίσης, να ξεκαθαρίσει ότι τα στοιχεία αυτά δεν προήλθαν από καταγγελίες ασθενών, αλλά ήρθαν στο φως στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, μετά από πολιτική απόφαση ώστε να αποκατασταθεί η τάξη στο Σύστημα της Υγείας. Τα περιστατικά που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ αφορούν κυρίως είτε σε υπερβολικές συνταγογραφήσεις είτε σε συνταγογραφήσεις γιατρών που δεν είχαν τη δυνατότητα να τις κάνουν, μιας και δεν τους το επέτρεπε η ειδικότητά τους, είτε σε συνταγογραφήσεις επιθεμάτων όπως στις περιπτώσεις για τις οποίες γίνεται λόγος.
«Στο σύνολο αυτών των γιατρών, μόνο τέσσερις γιατροί είχαν σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, για τους οποίους έχουμε ενημερωθεί και αναμένουμε την απολογία τους. Πρόκειται για δύο γενικούς γιατρούς και δύο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Τα στοιχεία αυτά διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνει ο ΕΟΠΥΥ για τις πλαστές και τις υπερβολικές συνταγογραφήσεις. Οι συγκεκριμένες αφορούν επιθέματα. Ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του χώρου της υγείας, πραγματοποιεί συνεχώς εντατικούς ελέγχους, οι οποίοι θα συνεχιστούν», είπε η κ. Μαυρομμάτη, προσθέτοντας πως «τα τελευταία χρόνια επιβάλλεται η όποια συνταγογράφηση και παραγγελία επιθεμάτων να συνοδεύεται με φωτογραφίες. Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους, η φωτογραφία ήταν ίδια για πολλούς ασθενείς».
Το όλο θέμα, πάντως, έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στον ιατρικό κόσμο, αλλά και στις Αρχές που παλεύουν για την εξυγίανση του Συστήματος Υγείας, με την κ. Μαυρομμάτη να καταλήγει λέγοντας ότι «η πλειονότητα των ανθρώπων που εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τιμούν το σύστημα, τους κανόνες και τις διαδικασίες που απαιτούνται». Η ίδια σημείωσε ωστόσο πως «η κάθαρση στο χώρο της υγείας είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία θα συνεχιστεί».

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
Στο πόρισμα των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται: «Διερευνήθηκε υπόθεση, με βάση στοιχεία της Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, όπου διαπιστώθηκε ότι πλέον των 1.000 ιατρών παραβαίνουν την οδηγία του ΕΟΠΥΥ περί έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων με χρήση και της εικόνας του έλκους. Χρησιμοποιείται δηλαδή η ίδια φωτογραφία βλάβης, από διαφορετικούς ιατρούς ή τον ίδιο γιατρό, για διαφορετικούς ασφαλισμένους, με χρήση αναληθών στοιχείων (ανεύρεση φωτογραφιών βλάβης δέρματος που επισυνάφθηκαν σε περισσότερες της μίας γνωμάτευσης). Οι φωτογραφίες έλκους ταυτοποιήθηκαν μεταξύ τους με τη μέθοδο της ψηφιακής ανάλυσης, από τη Δ/νση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση και η συνύπαρξη νόσου σακχαρώδους διαβήτη σε ασφαλισμένους στους οποίους χορηγήθηκαν επιθέματα».  
Αναλυτικά οι περιοχές της χώρας όπου εντοπίστηκαν γιατροί οι οποίοι κάνουν τη συγκεκριμένη συνταγογράφηση:
Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας