Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο: Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ξεκινούν άμεσα έρευνες δυτικά του νησιού

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2025-01/ydrogonantrakes%202.jpg.webp?itok=rBuj8EEl

Την άνοιξη του 2025 η ExxonMobil θα λάβει την τελική της απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης

Η ανακάλυψη και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο οδηγεί σε μια ευρύτερη αναβάθμιση της ενεργειακής και οικονομικής της πορείας. Στο επίκεντρο των εξελίξεων τοποθετείται η Κρήτη, καθώς το μπλοκ “Δυτικά της Κρήτης” αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο των ερευνών. 

Η πρόσφατη είσοδος της Chevron, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα δραστηριοποίηση της ExxonMobil, δημιουργεί νέες προοπτικές στον τομέα της εκμετάλλευσης και της αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων, υδρογονανθράκων και πετρελαίου, που βρίσκονται στην περιοχή. Ειδικότερα η Κρήτη αναδεικνύεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με γεωτρήσεις να σχεδιάζονται στα δυτικά και ανατολικά του νησιού. 

Η θέση της Κρήτης στις εξελίξεις 

Η τοποθεσία ισχυρών ενεργειακών κολοσσών της Chevron με τη Hellenic Energy και την ExxonMobil σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των διεθνών δρώντων για την περιοχή. Η στρατηγική θέση της Κρήτης στη Μεσόγειο αποτελεί γεγονός που την καθιστά σημαντική τόσο ενεργειακά όσο και γεωπολιτικά. Τα πιθανά κοιτάσματα που εντοπίζονται στην περιοχή εκτείνονται από τα δυτικά έως τα νοτιοδυτικά του νησιού, σε θαλάσσιες ζώνες που γειτνιάζουν με τη Λιβύη. Η τοποθέτηση ισχυρών ενεργειακών κολοσσών, όπως η ExxonMobil και η Chevron, σηματοδοτεί το διεθνές ενδιαφέρον για τις ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής. 

χάρτης

Η παρουσία αυτών των εταιρειών δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τον γεωλόγο πετρελαίων Ντίνο Νικολάου, το γεγονός ότι η παραχώρηση της ExxonMobil συνορεύει με τα βόρεια σύνορα της ελληνικής ΑΟΖ δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κατοχυρώσει de facto τα όριά της στην περιοχή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι συνεχείς αναφορές σε συνεκμετάλλευση δημιουργούν διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις.

Επενδύσεις και αναπτυξιακές προοπτικές

Με την ExxonMobil να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική της απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις και τη Chevron να αποκτά ενδιαφέρον για νέα θαλάσσια οικόπεδα, η Κρήτη αναβαθμίζεται ως ενεργειακό κέντρο. Η κυβέρνηση ήδη έχει παραχωρήσει επιπλέον περιοχές στη Helleniq Energy, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στην εξερεύνηση των υδρογονανθράκων. 

Η συνολική έκταση των παραχωρημένων περιοχών αγγίζει πλέον τα 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που δείχνει την κλίμακα των επενδυτικών ευκαιριών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), τα δυνητικά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε 680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες για δεκαετίες, προσφέροντας παράλληλα δυνατότητες εξαγωγών. 

Το οικονομικό όφελος από αυτές τις εξελίξεις είναι πολλαπλό. Εκτός από την ενίσχυση των κρατικών εσόδων μέσω φόρων και μερισμάτων, η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνότερο φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτησή της από εισαγωγές. Παράλληλα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των εξορύξεων και της ενεργειακής διαχείρισης αναμένεται να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία.

Πληροφορίες του ot.gr αναφέρουν για την ύπαρξης νέου ενδιαφέροντος για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας. Μια εξέλιξη η οποία επεξεργάζεται σε σιωπηρά πλαίσια από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. 

Προκλήσεις και εμπόδια 

Παρότι οι προοπτικές φαίνονται θετικές, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Η γραφειοκρατία και η περιβαλλοντική νομοθεσία έχουν επιβραδύνει παρόμοια έργα στο παρελθόν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Energean στα Ιωάννινα, όπου οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οδήγησαν τελικά στην αποχώρηση της εταιρείας από την περιοχή.

Όσον αφορά στις παραπάνω μεθοδεύσεις, ενέχει το ενδεχόμενο η κλιματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα των εξορυκτικών μας δυνατοτήτων. Παρόλο που το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο, υπάρχει συνεχής πίεση για τη μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα. 

Ωστόσο, πρόσφατες πληροφορίες και μηνύματα που προέρχονται από τις Βρυξέλλες δείχνουν μια χαλάρωση προς τους αυστηροποιημένους κανόνες της “Πράσινης Συμφωνίας”, επιτρέποντας μια αυξημένη ευελιξία διαχείρισης από τις εθνικές κυβερνήσεις. Αυτή η ευελιξία ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα των άμεσων επιρροών του νεο-απομονωτισμού των Ηνωμένων Πολιτειών και της νέας τακτικής του Αμερικανού προέδρου περί «drill, baby, drill». 

Επ’ αυτού, ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας στην εν λόγω εξέλιξη αποτελεί η γεωπολιτική πτυχή του ζητήματος. Ειδικότερα, όσον αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την πορεία των επενδύσεων. Παρ’ όλα αυτά, η στρατηγική τοποθέτηση της Κρήτης και η συμμετοχή των μεγάλων διεθνών εταιρειών ενισχύουν την ασφάλεια του εγχειρήματος. 

Σε μια περίοδο όπου ο πρόεδρος Τραμπ προβάλλει την ανάγκη βελτίωσης της οικονομίας και αύξησης των γεωτρήσεων, οι εν λόγω εταιρείες προβάλλουν και αντιπροσωπεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Επεξηγώντας, μια ανατάραξη των διαδικασιών από την Άγκυρα θα δημιουργούσε αντιδράσεις από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. 

Ο ρόλος της Κρήτης στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας 

Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να συνδυαστεί με τις υπό ανάπτυξη ΑΠΕ, καθώς το νησί διαθέτει τεράστιες δυνατότητες στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να τοποθετήσει την Κρήτη στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης, παρέχοντας έναν συνδυασμό συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Η πιθανή κατασκευή υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου (όπως τερματικοί σταθμοί LNG ή αγωγοί) θα ενίσχυε περαιτέρω τον ρόλο της Κρήτης στον ενεργειακό χάρτη. Ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά σχέδια ενεργειακής ασφάλειας, προσφέροντας στην Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.

Το μέλλον των ερευνών - Οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών 

Η άνοιξη του 2025 θεωρείται καθοριστική περίοδος, καθώς τότε η ExxonMobil αναμένεται να λάβει την τελική της απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αν η απάντηση είναι θετική, η διαδικασία θα συνεχιστεί με περιβαλλοντικές μελέτες, νέες γεωτρήσεις επιβεβαίωσης και τελικά εμπορική εκμετάλλευση μέχρι το 2030. 

Eν αντιθέσει, εάν η εταιρεία αποσύρει το ενδιαφέρον της επί των παραχωρημένων περιοχών, αυτό θα σήμανε τον σημαντικό περιορισμό των δυνατοτήτων των ελληνικών ενεργειακών δυνατοτήτων στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ωστόσο, η είσοδος της Chevron και το ενδεχόμενο νέων παραχωρήσεων κρατούν ανοιχτό το παιχνίδι, ειδικότερα όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανταλλαγής πληροφοριών επί της ύπαρξης αποθεμάτων στην περιοχή. 

Σε κάθε περίπτωση, η Κρήτη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Με σωστό σχεδιασμό, γρήγορη λήψη αποφάσεων και στρατηγικές συνεργασίες μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό παίκτη στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Και όλα αυτά σε ένα παιχνίδι διττών εξελίξεων, όπου η ενεργειακή αναβάθμιση θα σημάνει και τη διαμέσου οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. 
«Είναι σαν να έχω οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα με μία εταιρεία να δραστηριοποιείται στην περιοχή και να έχω κατοχυρώσει αυτά τα όρια, καθώς η έκταση είναι μέσα στη μέση γραμμή Κρήτης-Λιβύης», αναφέρει το στέλεχος της αγοράς. 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας