Η ελαιοκομική περίοδος θα κλείσει σιγά-σιγά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στο Νομό Λασιθίου, όπου η συγκομιδή του ελαιόκαρπου έχει φτάσει ήδη στο 98% ακόμη και στις πιο ορεινές περιοχές που πάντα μένουν τελευταίες.
Ο Νομός Λασιθίου που στις καλές χρονιές του έβγαζε 30.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εφέτος μετά βίας θα φτάσει τους 9.000 τόνους δηλαδή μόλις το 30% της καλής παραγωγής του.
Το θετικό στοιχείο για την καινούργια σοδιά του Λασιθιώτικου ελαιόλαδου, είναι ότι, είναι άριστης ποιότητας με οξύτητα που κυμαίνεται από 0,2 έως 0,5 γραμμές, καθώς οι προσβολές της ελιάς από το δάκο τους προηγούμενους μήνες ήταν περιορισμένες και οι πληθυσμοί του καταστροφικού εντόμου ήταν μικροί λόγω των παρατεταμένων καυσώνων του καλοκαιριού.
«Οι παραγωγοί και οι ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί του νομού Λασιθίου δεν προχωρούν σε πωλήσεις μέχρι στιγμής, καθώς θεωρούν ότι είναι πολύ χαμηλή η τιμή που τους προσφέρεται. Στο Μεταξύ συνεταιρισμός της Σητείας έχει καταφέρει να πουλήσει ήδη ένα βυτίο Σητειακό λάδι ΠΟΠ στα 5,60 το κιλό, ενώ άλλος Συνεταιρισμός πληρώνει το λάδι των μελών του στα 5,20. Μικρές ποσότητες λαδιού έχουν πουληθεί ωστόσο σε άλλες περιοχές από μικρούς παραγωγούς από 4,50 έως 4,70 το κιλό, αν και οι περισσότεροι θέλουν να πληρωθούν το εισόδημα τους στα 6 ευρώ το κιλό.
Στην περιοχή της Σητείας όπως και πέρυσι η παραγωγή ήταν πολύ μικρή και δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 3.000 τόνους , ενώ στις καλύτερες χρονιές της έφτανε ακόμα και στους 12.000 τόνους. Για όλους αυτούς τους λόγους της μείωσης της παραγωγής μας και λόγω της ανομβρίας και της κλιματικής αλλαγής ζητούσαμε από το ΥΠΑΑΤ να μας δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μην εγκαταλείψουμε τους ελαιώνες μας που δείχνουν σημάδια κόπωσης από τώρα, αφού η ανομβρία συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και συνεπώς η επόμενη ελαιοκομική περίοδος θα είναι εντελώς καταστροφική και πολύ χειρότερη από τις δυο προηγούμενες», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
Στην Ιεράπετρα όπου οι απώλειες των εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών φτάνουν και εφέτος στο 70% η ελαιοκομική περίοδος έχει ολοκληρωθεί στο 98% περίπου και θα κλείσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, με την ολοκλήρωση της συγκομιδής στους ορεινούς όγκους δυτικά της Ιεράπετρας.
«Ούτε πέρυσι ούτε εφέτος πήγε καλά η παραγωγή λαδιού στην Ιεράπετρα. Από τα άνυδρα λιόφυτα η παραγωγή εφέτος ήταν μηδενική ενώ από τα ποτιστικά έφτασε στο 30% δηλαδή γύρω στους 3.000 τόνους. Το λάδι που έχει παραχθεί στην πλειονότητα του είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά η εμπορία του παρουσιάζει μια στασιμότητα και η τιμή του στην ελεύθερη αγορά έχει υποχωρήσει τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να γίνονται μικρές πωλήσεις από 4,50 έως 4,70 το κιλό. Μας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι τα λιόφυτα θα μπουν στον τέταρτο συνεχόμενο χρόνο ξηρασίας και δύσκολα από τώρα και μετά -αν δεν βοηθήσει ο καιρός- θα βρεθεί περίσσευμα νερού για να γίνουν τακτικά ποτίσματα ώστε τα ελαιόδεντρα να αναταχθούν και να ανθίσουν σωστά την Άνοιξη», μας είπε ο πρώην ελαιουργός και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.
Στις 26 Φεβρουαρίου οι σημαντικές αποφάσεις από τη γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας
Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο στα γραφείου του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη και θα κληθούν να ψηφίσουν τα περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση του νερού του ταμιευτήρα των Μπραμιανών, τα οποία θα εισηγηθεί η διοίκηση και θα κληθεί η ίδια να εφαρμόσει στη συνέχει, εφόσον ψηφιστούν από την πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης συζητήθηκε το θέμα της επίσπευσης της αδειοδότησης της ανόρυξης της εφεδρικής γεώτρησης στη Σαρακήνα των Μύθων, που έχει καθυστερήσει λογω γραφειοκρατίας, καθώς και η λύση της κατασκευής δεύτερου αγωγού από τις πηγές της Μαλαύρας, για τον οποίο θα πρέπει να γίνει μια μελέτη όσο γίνεται πιο γρήγορα και στη συνέχεια να βρεθεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου.
Συζήτηση έγινε επίσης και για το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν μικρές μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας από την Ιεράπετρα μέχρι το Μύρτο. Στο παρελθόν είχε προταθεί και η αφαλάτωση του υφάλμυρου νερού των πηγών της Μαλαύρας, λύση η οποία μπορεί να βελτιώνει την ποιότητα αλλά μειώνει την ποσότητα που θα καταλήγει στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να μείνουν μόνο στα λόγια αν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, έφερναν πολλές βροχές στα πεδινά και πολλά χιόνια στα ορεινά της Ιεράπετρας, ώστε να εμπλουτιστεί σημαντικά και με φυσικό και ανέξοδο τρόπο, ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών.
Πετάσης Νίκος
Πηγή : Νέα Κρήτη