Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Έρχεται "ζεστό" χρήμα με επιδοτήσεις,πότε το τελευταίο τσεκ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣΤο αργότερο μέχρι τις 28 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα πληρωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης, για να μείνει το υπόλοιπο ποσοστό να πληρωθεί ως τα Χριστούγεννα, συν το ποσοστό για το "πρασίνισμα".

Τεράστια σημασία όμως έχει το "αύριο" των αγροτικών επιδοτήσεων, με την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τους Βαγγέλη Αποστόλου, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Γιώργο Αποστολάκη, αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, να επιμένουν ότι οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται σε ριζικές αλλαγές κατανομής των επιδοτήσεων, με την ενίσχυση της παραγωγής των προϊόντων, για να σταματήσουν έτσι να στηρίζονται πολλοί που κάθονται στον καναπέ τους και παριστάνουν τους αγρότες!

Το μεγάλο τσεκ μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Σε ό,τι αφορά τις φετινές πληρωμές, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, μιλώντας από την Αθήνα στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" και τη Νικολέτα Σφακιανάκη, τόνισε ότι «το μεγάλο τσεκ θα έρθει μέχρι τέλος Οκτωβρίου, λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου, οπότε και θα δοθεί το 70%. Ο κανονισμός προέβλεπε το 50%. Υποβάλαμε το αίτημα λόγω θεομηνιών, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης, και μας δόθηκε το "πράσινο φως" να δώσουμε το 70% της επιδότησης. Την υπόλοιπη εξόφληση θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου»...
Συνολικά ως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, από το 70% της βασικής ενίσχυσης θα καταβληθούν στους δικαιούχους γύρω στα 750 εκατομμύρια ευρώ, και θα δοθεί ως το τέλος του χρόνου περίπου άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την εξόφληση των δικαιούχων. Μαζί με επιδοτήσεις από διάφορα μέτρα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναμένεται να φτάσουν συνολικά φέτος στην ελληνική ύπαιθρο και τους δικαιούχους αγρότες γύρω στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ίσως και περισσότερα, που θα αποτελέσουν σημαντική ανάσα για τους δοκιμαζόμενους παραγωγούς.
Ο Γιώργος Αποστολάκης δήλωσε ακόμη ότι στην Κρήτη οι αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έχουν αυξηθεί στις 103 χιλιάδες, με το 50% αυτών να προέρχεται από τους παραγωγούς του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι έχουν υποβάλει προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ 50 χιλιάδες αιτήσεις. Βέβαια, σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει μείωση των αιτήσεων.
«Υπάρχει μείωση, αλλά έχουμε και νέες αιτήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Δηλαδή, εκτός του ότι φεύγουν αιτήσεις από το σύστημα των επιδοτήσεων, μπαίνουν και νέες και, αν δούμε και τις ηλικίες, θα διαπιστώσουμε και μια ηλικιακή ανανέωση»...

«Στόχος οι αλλαγές»
«Υπάρχει μια τάση η οποία επεκτείνεται και είναι και θέμα συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επόμενες επιδοτήσεις να συνδέονται περισσότερο με την παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Το δεύτερο θέμα είναι ότι οι επόμενες επιδοτήσεις θα έχουν περισσότερους ελέγχους με τεχνικά μέσα και με νέες τεχνολογίες. Και θα αυξηθεί και θα ενταθεί - και αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους - ο έλεγχος του ζωικού κεφαλαίου. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις οι οποίες είναι κεντρικές σε όλη την Ευρώπη. Το να επιβάλλει μια χώρα μόνη της τη δική της ατζέντα για τη νέα ΚΑΠ είναι κάτι δύσκολο έως αδύνατο. Δημιουργούνται όμως οι κατάλληλοι συσχετισμοί και οι κατάλληλες συνεργασίες και συνθέσεις προς την κατεύθυνση που σας είπα», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

«Να μας διασφαλίσουν την επιδότηση»
«Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως τα παρουσιάζουν η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.
«Θα πρέπει καταρχήν να μας διασφαλίσουν ότι θα "κλειδώσει" η επιδότηση για τη χώρα μας και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2020-2025. Διότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει εμφανιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως διατεθειμένη να κόψει τις επιδοτήσεις στην Ελλάδα. Πρώτα λοιπόν θα μας διασφαλίσουν ότι οι επιδοτήσεις θα έχουν συνέχεια για τη χώρα μας και μετά θα αρχίσουμε να συζητάμε πολύ σοβαρά και με μεγάλη προσοχή το νέο σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων».
Πάντως, ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι απαιτείται να τεθεί αυτό το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση, πριν προχωρήσει η χώρα μας σε οποιαδήποτε πρόταση προς τις Βρυξέλλες.

Η αδικία με τη φόρμα 6
«Μας αδίκησαν κατάφωρα», είπε από την πλευρά του ο Στάθης Καφετζογιαννάκης, ως νέος αγρότης που έχει χάσει και αυτός τα δικαιώματά του εξαιτίας της περίφημης φόρμας 6.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν οι παθόντες παραγωγοί να χάσουν τα δικαιώματα που ελάμβαναν από το 2014 και μετά με βάση τη στρεμματική ενίσχυση 330 ευρώ στο αμπέλι, και να λάβουν για τα δύο από τα τρία χαμένα χρόνια τα 50 ευρώ το στρέμμα που προβλέπει η ισχύουσα ΚΑΠ. Και όλα αυτά λόγω λαθών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Οι ευθύνες βαρύνουν και τη σημερινή κυβέρνηση, αφού δεν επέστρεψε τα χαμένα ποσά στους δικαιούχους.
Έτσι, ο Στάθης Καφετζογιαννάκης τονίζει ότι πλέον μόνο η Δικαιοσύνη θα δώσει το "πράσινο φως" για να πάρουν πίσω οι δικαιούχοι τα πραγματικά ποσά που έχουν χάσει.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας