Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

«Δυναμική ΑΟΖ και προοπτικές Ελλάδας», η ομιλία του Νίκου Λυγερού στη Σητεία

Ημερίδα με αντικείμενο «Δυναμική ΑΟΖ και προοπτικές Ελλάδας» και ομιλητή το Στρατηγικό Σύμβουλο κ. Νίκο Λυγερό διοργάνωσε ο Δήμος Σητείας στην αίθουσα του «Πολύκεντρου».
Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Λαντζανάκης.
Όπως εξήγησε, «η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία και με άλλους φορείς με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών για θέματα που αφορούν την περιοχή, με σοβαρό, αντικειμενικό τρόπο, επιστημονική προσέγγιση, ώστε να υπάρχει αντίστοιχο επίπεδο διαβούλευσης που είναι το ζητούμενο.»
Χαρακτήρισε τον κ. Λυγερό «έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση, που κατέχει το αντικείμενο, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Σκοπός λοιπόν», συμπλήρωσε, «είναι μέσα από την ενημέρωση να συζητηθούν προβληματισμοί- περιβαλλοντικές ενδεχόμενες επιπτώσεις, δυνατότητα ευκαιριών και προοπτικών για τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους τους».

Η Κρήτη
Η εξαιρετική ομιλία του κ. Λυγερού διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Ανέλυσε το θέμα της ΑΟΖ, μίλησε για τις εξελίξεις, παρουσίασε τα τεχνικά στοιχεία για την ΑΟΖ της Ελλάδας. Αναφέρθηκε στις εφαρμογές στην Κρήτη, στα δύο θαλάσσια οικόπεδα- όπου ο ρόλος της Κρήτης είναι κυρίαρχος. Έχουν εκδοθεί από την Ελλάδα και είναι μεγαλύτερα από τα παλαιότερα. Θέτουν υποψηφιότητες- αιτήσεις οι «Exxon Mobil», «Total», και «Ελληνικά Πετρέλαια» ως κοινοπραξία. Ο διαγωνισμός προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο στην Ε.Ε. και παρέχεται δυνατότητα υποψηφιότητας ή ενσωμάτωσης κι άλλων εταιριών.
Παράλληλα στάθηκε στο νόμο περί υδρογονανθράκων, προβλέπει ότι 5% των ελληνικών απολαβών θα δίδεται στην περιφέρεια. Επίσης μίλησε για το τί προβλέπεται για τα λιμάνια, πού δύνανται να τοποθετηθούν, ποιές είναι οι προτιμήσεις των κατοίκων.

Γεωπολιτικός ρόλος
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λυγερός στην διάρκεια της ομιλίας του στην ενημέρωση των πολιτών. Μίλησε για την αναγκαιότητα διαλόγου ώστε να εξεταστεί αν για παράδειγμα θα υπάρχει φυσικό αέριο με δίκτυο στην Κρήτη, σταθμός υγροποίησης στην ξηρά ή στην θάλασσα. Κι αυτά σε συνδυασμό με τον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου «East Med», που θα ολοκληρωθεί το 2025, και σε σχέση και με το ηλεκτρικό καλώδιο που θα έχει εγκατασταθεί το 2021.
«Άρα η Κρήτη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο. Έχει μία στρατηγική θέση και τώρα φθάνουμε στο τοπικό επίπεδο, με την έννοια του Δήμου. Θα πρέπει ο κάθε Δήμος να γνωρίζει μέσα στο πλαίσιο του Νομού και της Περιφέρειας ποιά είναι η δράση που μπορεί να υλοποιήσει ώστε να αξιοποιήσει αυτό το φαινόμενο», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Λυγερός.
Ερωτηθείς για το τί μέλει γενέσθαι και την προσωπική του εκτίμηση σύμφωνα με τα νυν δεδομένα απάντησε: «Μιλάμε για κοιτάσματα που αφορούν φυσικό αέριο. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό να υπάρχει δίκτυο στην Κρήτη. Αυτή η διασύνδεση θα μας επιτρέψει να “παίξουμε” με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία γιατί γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ενεργειακό της χάρτη 2020- 2050 -εφ’ όσον μιλάμε για προβλέψεις- ποντάρει πάνω στο φυσικό αέριο ως πράσινη ενέργεια. Κατά συνέπεια θα αλλάξει την γεωπολιτική μας. Ο ρόλος της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο στόχος».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας