Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ζητούν 6.000 εργάτες, ενώ προβλέπεται άδεια για εκατό

ΑΓΡΟΤΗΣ - ΓΗ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Μετά από τα δημοσιεύματα της «Νέας Κρήτης» για την ανάγκη εύρεσης περισσότερων εργατών γης, στο Ν. Λασιθίου, για την καλλιεργητική περίοδο 2017-2018, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Μαν. Χνάρης, αφού δέχτηκε το τεκμηριωμένο αίτημα των φορέων και της αντιπεριφέρειας Λασιθίου,
ζήτησε από την περασμένη εβδομάδα, να τροποποιηθεί η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με την οποία, προβλέπεται η προσωρινή (εξάμηνη) άδεια εργασίας σε 100 μόνο μετανάστες χωρίς πράσινη κάρτα, ενώ οι ανάγκες για εργασία στους ελαιώνες και στα θερμοκήπια είναι πολύ μεγαλύτερες.
«Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μανόλης Χνάρης έστειλε το αίτημα μας για την τροποποίηση της επίμαχης ΚΥΑ, που προβλέπει άδεια εξάμηνης εργασίας μόνο σε 100 εργάτες γης, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να εργαστούν. Ζητάμε σαν Νομός Λασιθίου, να μας επιτραπεί να δίνουμε άδειες προσωρινής εποχικής η εξαρτημένης εργασίας σε περίπου 6.000 τέτοιους εργάτες γής, και αυτό είναι το αίτημα που έστειλε στα υπουργεία για το Νομό μας η Περιφέρεια Κρήτης», μας διευκρινίζει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα πρωτογενή τομέα στο Νομό Λασιθίου κ. Νίκος Δασκαλάκης.
Έχει τεθεί σε εφαρμογή η κοινή υπουργική απόφαση ΚΥΑ 4872/2017 ΦΕΚ Β 398/13.02.2017. η οποία ορίζει τον μέγιστο αριθμό αδειών παραμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2017-2018. Για την ενότητα Ν. Λασιθίου προβλέπει 100 συνολικά θέσεις εργατών γης.
«Αιτήσεις για τις 100 αυτές θέσεις υποβάλλονται στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο. Από το αρμόδιο τμήμα μας αναφέρθηκε ότι έχουν υποβληθεί 60 περίπου έως τώρα αιτήσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι δεσμευτικός γιατί ενδεχομένως ορισμένες να απορριφθούν. Όσοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να υποβάλλουν αίτηση πρέπει να το κάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα με δεδομένο ότι, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς εργοδοτών και προφανώς θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες μέχρι την πλήρωση και των εκατό θέσεων. Ελπίζω να γίνει σύντομα η τροποποίηση της ΚΥΑ που προβλέπει αυτές τις 100 θέσεις εργατών γής, γιατί ο πρωτογενής τομέας στο Νομό μας χρειάζεται πολλές χιλιάδες ακόμη εργάτες γής», προσθέτει ο οικονομολόγος και περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
1) Αίτηση, που χορηγεί η υπηρεσία, για τον εργοδότη με πλήρη τα στοιχεία του και ελάχιστα στοιχεία για τον εργαζόμενο, τον αριθμό διαβατηρίου και το ονοματεπώνυμο του όπως και το πατρώνυμο του.
2) Αντίγραφα των Ε1, Ε2, Ε3, της φορολογικής δήλωσης έτους 2016
3) πρόσφατη δήλωση ΟΣΔΕ - ΟΠΕΚΕΠΕ
4) Υπεύθυνη δήλωση από την υπηρεσία που αφορά τον χώρο διαμονής του εργαζόμενου και είναι προσυμπληρωμένη εν μέρει και μπορεί να ολοκληρωθεί εκεί στην αρμόδια υπηρεσία.
5) Ατομική σύμβαση ορισμένου χρόνου για τον εργαζόμενο, που αναφέρει το είδος εργασίας, το χρόνο εργασίας, τον τόπο εργασίας και την διάρκεια της σύμβασης, όχι πέραν των εξι μηνών, και φυσικά την αμοιβή της εργασίας. Η σύμβαση αυτή πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής και,
6) Παράβολο 50,00 ευρώ κατηγορίας μετανάστευσης.
«Ελπίζω ότι όσο αναδεικνύεται το πρόβλημα της πολυνομίας που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, να επιχειρηθεί η επίσημη καταγραφή των αναγκών σε εργάτες γης από κάποιο δημόσιο φορέα, όπως π.χ. ο ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να γνωρίζουμε κάθε χρόνο τον αριθμό των εποχικών εργατών γής που έχουμε ανάγκη σε κάθε τομέα στο Ν. Λασιθίου», επισημαίνει ο Γιάννης Γουλιδάκης.
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια στην Ιεράπετρα, έφταναν χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες με και χωρίς πράσινη κάρτα, για να αναζητήσουν δουλειά στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, τα τελευταία δυο χρόνια ιδιαίτερα, παρατηρείται μια τάση φυγής αυτών των μεταναστών, που σταδιακά αναχωρούν από την Ανατολική Κρήτη, για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με λιγότερα οικονομικά προβλήματα και με μεγαλύτερα μεροκάματα. Οι περισσότεροι πάνε στην Ιταλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, η τη Γερμανία.
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας