Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Το τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου Σητείας για το 2018

Την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος Έργων του Δήμου Σητείας για το 2018 εισηγήθηκε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κοζυράκης. Ενημέρωσε για την πρόσφατη έγκρισή του από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου και έδωσε το στίγμα για τη διάθεση των πιστώσεων και τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η σύνταξή του.

Όπως ανέφερε, τα διαθέσιμα ποσά για την υλοποίησή του ήταν 350.000 περίπου από ΣΑΤΑ, 400.000 από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και 80.000 από ΤΑΠ. Συνολικά δηλαδή 830.000, από τα οποία 160.000 θα χρησιμοποιηθούν για προμήθειες (ηλεκτρολογικού υλικού κλπ.) και 670.000 για το τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους, «ποσό», όπως εξήγησε ο κ. Κοζυράκης, «που θα αρκούσε απλά και μόνο για την ασφαλτόστρωση ενός δρόμου 6,7 χλμ.
Για την σύνταξη του προγράμματος ζητήθηκε η κατάθεση προτάσεων και υποδείξεων από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων με βάση τις ανάγκες τους. Συνολικά αυτές αφορούν περίπου 15.000.000 €. Όμως μέσα από την διαδικασία επισημάνθηκαν οι σημαντικότερες για το σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων, που σε ποσοστό 95% αφορούν την αγροτική οδοποιία. Ακολουθεί η συντήρηση κοινοτικών καταστημάτων και η κατασκευή τοιχίων κι έπονται οι αναπλάσεις. «Με βάση αυτό το πλάνο σχηματίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του Δήμου», πρόσθεσε ο κ. Κοζυράκης.

Τα έργα
Το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων της επόμενης χρονιάς περιλαμβάνει 22 έργα. Από αυτά τα τρία είναι νέα, η Δημοτική- Αγροτική Οδοποιία με προϋπολογισμό 494.830, η Συντήρηση διατηρητέου δημοτικού οικήματος επί της Γ. Αρκαδίου 21 και παραχωρηθέντων κτηριακών εγκαταστάσεων του κέντρου «Δήμητρα» με 150.000 και η Ανόρυξη γεώτρησης Τ.Κ. Χαμεζίου με 24.000.
«Τα υπόλοιπα είναι έργα», σημείωσε ο κ. Κοζυράκης, «που δεν έχουν δημοπρατηθεί και μεταφέρονται στο νέο έτος με δεσμευμένη χρηματοδότηση. Τα έργα και τα αντίστοιχα ποσά είναι: η Ανάπλαση παραλιακού δρόμου γέφυρα προς περιοχή Πετρά Σητείας με 100.000, η Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης 70.000, η Κατασκευή WC και χώρων σκίασης για τις ανάγκες της λαϊκής αγοράς 15.000, η Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Σητείας 70.000, η Κατασκευή γηπέδου Beach volley 30.000, η Συντήρηση παιδικών χαρών 65.000, η Κατασκευή στηθαίων ασφαλείας 12.500, η Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων 50.000, η Αποπεράτωση τοιχίων αντιστήριξης στο γήπεδο ποδοσφαίρου Σητείας 380.000, οι Πλακοστρώσεις οδών Τ.Κ. Πισκοκεφάλου και Πραισσού 57.647,19, οι Παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Μαρωνιά 100.000, η Συντήρηση κοινοτικών καταστημάτων Σκοπής και Αγίας Τριάδας 40.000, η Κάλυψη στραγγιστικού καναλιού Αρμένων 9.900, η Ανάπλαση κεντρικής οδού Τ.Κ. Αχλαδίων 120.000, η Βελτίωση αγροτικών δρόμων 50.016,95, η Συντήρηση -ενίσχυση δημοτικού σχολείου Σφάκας 50.000, η Ανάπλαση βρύσης Μυρσίνης 10.000, η Κατασκευή πυροσβεστικού δικτύου φαραγγιού Ρίχτη- 2η φάση 12.735.
Εκτός των έργων του τεχνικού προγράμματος υφίστανται και 22 συνεχιζόμενα που έχουν δημοπρατηθεί ή υλοποιούνται».

Κριτική

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκος Καραμανωλάκης και της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σταυρούλα Καράμπελα.
Ο κ. Καραμανωλάκης εστίασε στην καθυστέρηση υλοποίησης κάθε χρόνο του Τεχνικού Προγράμματος. «Εμείς δίνουμε ομόφωνα την συγκατάθεση κάθε χρόνο και λέμε προχωρήστε. Εσείς όμως γιατί δεν το πράττετε; Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 είναι αντιγραφή του 2017 κατά 90% που ήταν αντιγραφή του 2016, που ήταν αντιγραφή του 2015. Μέτρησα 60 κωδικούς με τεχνικά έργα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, εκ των οποίων τα 48 είναι συνεχιζόμενα. Και ρωτώ γιατί δεν τα τελειώνετε; Τί σκοπό έχετε; Θα τα βάλετε όλα μπροστά προεκλογικά; Δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε!», επεσήμανε. Παράλληλα ζήτησε ενημέρωση για τις μελέτες που έχουν πληρωθεί και πρότεινε τρία έργα που αφορούν την επέκταση του νέου κοιμητηρίου Σητείας, την χωροθέτηση τοποθεσίας για συγκέντρωση μπαζών και εξόρυξη γεώτρησης στις Πελεγκρίνες του Παλαικάστρου, «με σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών μίας μεγάλης περιοχής».
Η κ. Καράμπελα έκανε λόγο για «άλλο ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα μείνει στα χαρτιά». Γνωστοποίησε την πρόθεσή της να το καταψηφίσει, εξήγησε τους λόγους, που αφορούν τη μη υλοποίησή του, την απουσία έργων αναγκαίων όπως το κτηριακό του 2ου Δημοτικού Σητείας και του ΕΠ.ΑΛ. Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντισεισμικό σχεδιασμό, θωράκιση των σχολικών κτιρίων.
«Δεν έχουμε εξασφαλίσει ασφαλή σχολικά κτήρια και κοιτάμε να αναπαλαιώσουμε. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν αντίστοιχα κονδύλια μόνο σε συγκεκριμένα έργα.
Το κύριο όμως, που πρέπει να τεθεί, είναι γιατί κάνουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα φτώχειας. Γιατί δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση ακόμα και με αυτή την δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται, γίνονται ακόμα χειρότερα. Και είναι υπεύθυνοι όλοι και η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση -θα το ψηφίσετε το Τεχνικό Πρόγραμμα- γιατί δεν βάζουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική που δίνει ψίχουλα για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Με αυτή την έννοια εγώ θα το καταψηφίσω», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι άλλο»
«Πέρυσι», υπογράμμισε, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, «η αντιπολίτευση απείχε και δεν συμμετείχε στην τεχνική πρόταση.
Στο φετινό πρόγραμμα είναι στην ουσία τρία επιπλέον έργα, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι άλλο. Στο πλαίσιο της φτώχειας που υπάρχει συμπεριλήφθησαν έργα που αφορούν την οδοποιία, την συντήρηση του ΚΕΓΕ, αφού παραχωρήθηκε στο Δήμο με αυτή την προϋπόθεση, την άμεση αξιοποίηση και την ανόρυξη γεώτρησης για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα του νερού στην περιοχή του Χαμεζίου.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδότησε θετικά για το Τεχνικό Πρόγραμμα με δέσμευσή μου ότι από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν από τα έργα που είναι σε φάση ανάθεσης -εκτιμώμενο κέρδος 100.000- 150.000- θα χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές σε μία προσπάθεια ενίσχυσής τους για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Επίσης θα καλυφθούν οι απαιτήσεις όλων των τοιχίων που έχουν καταγραφεί από την Τεχνική Υπηρεσία».
Ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε στις σημαντικές δυσκολίες και στην ελλιπή στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας.
«Άρα το “κάντε το” δεν είναι θέμα μόνο δικό μας. Είναι να έχουμε προσωπικό, να μας επιτρέπει η νομοθεσία να κάνουμε γρήγορα και σωστά τις διαδικασίες».
Απευθυνόμενος κυρίως στους Συμβούλους της μειοψηφίας είπε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος άρχισε η δημοπράτηση έργων από τον Ιούνιο κι έπειτα και δεν υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο που να επέτρεπε την δημοπράτησή τους. Είμαστε από τους λίγους δήμους που έχουμε δημοπρατήσεις, τρία- τέσσερα, μικρού προϋπολογισμού. Τώρα άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να γίνονται ηλεκτρονικά οι δημοπρατήσεις κι έχουμε ήδη ετοιμάσει έργα τα οποία οσονούπω θα δημοπρατηθούν Άρα το “κάντε το” μην το προσωποποιείτε. Να το κάνουμε όλοι μαζί στηρίζοντας και ηθικά τις υπηρεσίες μας».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 εγκρίθηκε. Ψήφισαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας. Καταψήφισε η κ. Σταυρούλα Καράμπελα από την ελάσσονα μειοψηφία. Επίσης εγκρίθηκε από τους παριστάμενους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας