Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ελεγκτές σαρώνουν την Κρήτη και "σφραγίζουν" μαγαζιά

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΔΙ ΞΥΔΙ ΤΑΒΕΡΝΑ
"Βροχή" πέφτουν τα πρόστιμα των οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στις τουριστικές περιοχές και δη στα νησιά της χώρας μας, κυνηγώντας τη φοροδιαφυγή. Από τους ελέγχους δε γλίτωσε ούτε το νησί μας, όπου καθημερινά βεβαιώνονται δεκάδες πρόστιμα και σφραγίζονται καταστήματα, αυξάνοντας τον αριθμό στις ανακλήσεις αδειών που επιβλήθηκαν σε κέντρα εστίασης στο Ηράκλειο από 14 τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 30 αυτή τη στιγμή.

Οι έλεγχοι των ελεγκτικών κλιμακίων συνεχίζονται αδιάκοπα, προκαλώντας ωστόσο μεγάλο εκνευρισμό στους ιδιοκτήτες καταστημάτων.
Νέο μάλιστα επεισόδιο παρεμπόδισης φορολογικού ελέγχου συνέβη σε ταβέρνα στο Ηράκλειο το βράδυ της Δευτέρας, με τα αίματα να μην αργούν να ανάψουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κλιμάκιο ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχε έρθει από τη Ρόδο στην Κρήτη και τις τελευταίες μέρες διεξήγαγε ελέγχους στο Ηράκλειο.
Με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί από το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, το κατάστημα θα σφραγιστεί από 5 μέρες έως και ένα μήνα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των ελέγχων και προκειμένου να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή, οι ελεγκτές προσποιούνται ακόμη και τους πελάτες στα καταστήματα που επισκέπτονται για έλεγχο, στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται σε όλη τη χώρα για την πάταξη του φαινομένου.
Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή, οι ελεγκτές δε διστάζουν να ελέγξουν ακόμα και τους πελάτες που βγήκαν από καφετέριες και ταβέρνες, ρωτώντας τους αν έλαβαν απόδειξη, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης. Και αυτό γιατί, πέρα από το ότι οι έλεγχοι γίνονται σε τουριστική περίοδο, οπότε η κίνηση βρίσκεται σε μεγάλη αιχμή, την οποία περίμεναν πώς και πώς οι μαγαζάτορες προκειμένου να δουν τους τζίρους τους να ανεβαίνουν, τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τη μη έκδοση μιας απόδειξης, που μπορεί να διαπιστώθηκε, ξεκινούν από το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 5.00 ευρώ.


«Προκλητικοί»

Η κ. Αντωνακάκη, σχολιάζοντας τον προπηλακισμό του ελεγκτικού κλιμακίου, αλλά και τους ελέγχους που γίνονται γενικότερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τόνισε: «Τέτοια περιστατικά ήταν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα προκύψουν, καθότι αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που μας επισκέπτονται, προσποιούμενοι ακόμα και τους πελάτες, είναι ιδιαίτερα προκλητικοί και αυτό έχει εξοργίσει τους συναδέλφους. Δε θέλει κανείς μας να φοροδιαφύγει, όμως τα βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα που επιβάλλονται οδηγούν στο να υπάρχουν φαινόμενα τέτοιου είδους. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας, όμως δεν είναι σωστό να έχουμε καθημερινά αυτούς τους τόσο αυστηρούς ελέγχους.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή βάλλονται και είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται ακόμη και για μια απόδειξη είναι πάρα πολύ σκληρά. Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να βρίσκονται καθημερινά στα μαγαζιά μας, διότι όλα αυτά τα πρόστιμα θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα και αύξηση της παρανομίας.
Την ίδια στιγμή, θα ήθελα να πως ότι είναι παράνομο να μας αναγκάζουν να βάλουμε POS στα καταστήματά μας, για να παίρνουν οι τράπεζες προμήθεια. Όλα αυτά προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και στους καταναλωτές και στον κλάδο, που εξαγριώνεται, και προκαλεί περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε στην ταβέρνα», είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή.
Ο κλάδος συμφωνεί ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι, αλλά από την άλλη ζητά καλύτερη μεταχείριση από τα ελεγκτικά κλιμάκια.
Ρεπροτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας