Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Το συνέδριο, ο Τσίπρας και το Λασίθι

Με δεδομένη την κάθοδο του πρωθυπουργού στην Κρήτη για το αναπτυξιακό συνέδριο του νησιού που θα γίνει στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα, συνδέοντας την παρουσία του στο νησί με την εξαγγελία του έργου Χανιά – Ηράκλειο, σε μια πολιτική κίνηση μεγάλης σημασίας, αφού επιδιώκει να καταδείξει πως είναι ο πρωθυπουργός των μεγάλων έργων για την Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό είναι οι πυρετώδεις ρυθμοί του Υπουργείου για να υπάρξει χειροπιαστή εξέλιξη, με την ανάθεση στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της μελέτης για το έργο. Τρείς νομοί στην Κρήτη καλύπτονται. Το Λασίθι μένει εκτός. Αλλά δεν ξέρω αν έχει κάποια πολιτική σημασία για την κυβέρνηση αυτό.

Ο ρόλος του Υπουργείου
Το Υπουργείο Υποδομών, για το κομμάτι του ΒΟΑΚ Χανιά – Ηράκλειο, έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το συμφωνηθέν αντικείμενο και να συντάξει και διαθέσει την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, να προσλάβει συμβούλους για την εκπόνηση της ανάλυσης κόστους- οφέλους του έργου που θεωρούνται απαραίτητοι και θα συνεπικουρήσουν στη διαμόρφωση της δομής και αρχιτεκτονικής όλων των φάσεων του διαγωνισμού και θα προτείνουν το Τεύχος της Α΄ Φάσης και όσα στοιχεία απαιτούνται για την υποβολή πρότασης ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το υπουργείο για το Λασίθι
Όλες οι μελέτες είναι κολλημένες. Καμία δεν προχωρεί, χρόνια τώρα. Είναι μια υπόθεση που δεν την πιστεύει κανείς. Δεν την υπηρετεί κανείς και ποτέ κανένας πολιτικός δεν βγήκε δημόσια να την καταγγείλει ή έστω να πει την αλήθεια. Να πει πως για το υπουργείο Υποδομών δεν υπάρχουν μελέτες του ΒΟΑΚ στο Λασίθι, γιατί κανένας δεν έχει ασχοληθεί ή δεν ασχολείται σοβαρά με αυτό το θέμα.
Θυμίζω μόνο, πως το Υπουργείο υποδομών ασχολείται με το ΒΟΑΚ κι έχει καταθέσει πρόταση στο σχέδιο Γιούνκερ, η οποία δεν προχώρησε. Ήταν εκείνη με τα λιμάνια (και της Ρόδου). Η επαναφορά τώρα του θέματος του παραχωρησιούχου, απλώς με κάνει να πιστεύω πως η ιδέα εκείνη μπήκε για λίγο στο συρτάρι, αλλά θα ξαναβγεί τροποποιημένη.

Το ξεκαθάρισμα του Περιφερειάρχη
Απ’ όσα δήλωσε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης το Λασίθι μπαίνει στο περιθώριο και στην επαιτεία. Για μια ακόμα φορά. Δεν έχουμε μελέτες είπε ο Περιφερειάρχης. Σωστό. Αλλά τώρα το διαπιστώσαμε; Δηλαδή, τόσο καιρό που συζητούν με το Υπουργείο δεν ξέρουν τι έχει συμβεί; Δεν ξέρουν όλοι πως δεν υπάρχουν μελέτες;
Ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει ξαναπεί πως κάνει προσπάθεια να αλλάξει τα δεδομένα. Είναι αρκετό; Εδώ είναι ξεκάθαρο πως στο Λασίθι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να πειστούν οι κυβερνώντες για τα αυτονόητα. Για την υπόλοιπη Κρήτη, υπάρχουν σοβαρότερα επιχειρήματα; Κι αν ναι, ας μας τα πουν, με ξεκάθαρο τρόπο, για να γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας