Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Προβληµατική καρπόδεση ελιάς δίνει η πρώτη αυτοψία

Μια στροφή πριν το τέλος της εµπορικής περιόδου που διανύουµε και εν αναµονή των πρώτων προβλέψεων για τη νέα σεζόν (2017-2018) ανεβάζει στροφές η τιµή παραγωγού στο έξτρα παρθένο και σε περιοχές, που όλο το προηγούµενο διάστηµα, κυµαίνονταν χαµηλότερα. Για παράδειγµα, στην Κρήτη, έγιναν τις προηγούµενες ηµέρες και εν µέσω ανησυχιών λόγω προβληµάτων στην καρπόδεση, εµπορικές πράξεις στα 4 ευρώ το κιλό.


Τώρα αρχίζουν και φαίνονται τα πρώτα σηµάδια από την έντονη ξηρασία που επικράτησε τους προηγούµενους µήνες στις ελαιοκοµικές εκµεταλλεύσεις της χώρας. Σε πολλές περιοχές, όπου εκ πρώτης όψεως η ανθοφορία έδειχνε καλή, τα δεδοµένα όσον αφορά στην καρπόδεση αλλάζουν, βγάζοντας στην επιφάνεια αρκετά προβλήµατα. Πιο πολλά από αυτά, αφορούν περιοχές της Πελοποννήσου και εν µέρει της ∆υτικής Ελλάδας, όπου, σε αντίθεση µε πέρσι, έπεσαν λιγοστές έως καθόλου βροχές, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί ν’ αναγκαστούν να ποτίσουν.

Σημαντική µείωση στα ποσοστά καρπόδεσης της ελιάς, φέρνουν όπως όλα δείχνουν φέτος, οι υψηλές θερµοκρασίες και οι ξηροί άνεµοι που επικράτησαν στην επαρχία Κυνουρίας στην Αρκαδία. Παράλληλα, δύσκολη περιγράφεται έως έναν βαθµό η κατάσταση στην Κρήτη που επλήγη επίσης από την ξηρασία, ενώ σε ορισµένες περιοχές της (π.χ. Σητεία) δεν έλειψαν τελευταία οι φθορές, επιπρόσθετα, από τους λυσσασµένους ανέµους και το χαλάζι. Σηµειωτέον, ότι οι Κρητικοί φοβούνται και µια «επέλαση» του δάκου, καθώς οι συνθήκες υγρασίας και ζέστης που επικρατούν, ευνοούν την ανάπτυξή του.Καλυτερη εικόνα όσον αφορά στην καρπόδεση δίνουν η Λακωνία και η Μεσσηνία, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ως ώρας τουλάχιστον, ιδιαιτέρως σηµαντικά προβλήµατα. Αντιθέτως, στην Ανατολική Ελλάδα (Φθιώτιδα για παράδειγµα), όπου και έβρεξε αρκετά, υπάρχουν σχετικές αναφορές, αν και περιορισµένες. Παράπονα για την καρπόδεση κάνουν οι παραγωγοί και στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ υπενθυµίζεται πως βορειότερα, και συγκεκριµένα στην Θεσσαλία, πολλά λιοστάσια θα µείνουν χωρίς παραγωγή φέτος.

Εν τω µεταξύ, ακόµα και σε περιοχές της χώρας, όπου τους προηγούµενους µήνες, η τιµή κυµαινόταν λίγο πάνω από τα 3,5 ευρώ το κιλό, όπως η Κρήτη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εκτινάχθηκε στα 4 ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, οι συγκεκριµένες πράξεις µπορεί να αφορούν µεν µεµονωµένους παραγωγούς και πράξεις, ωστόσο αφήνουν περιθώρια, ακόµη κι αν πλησιάζουµε στη συγκοµιδή της νέας χρονιάς (2017-2018), για περαιτέρω τόνωση στο κλείσιµο.

Το βασικό χαρακτηριστικό στην συγκεκριµένη ελαιοπαραγωγική ζώνη, είναι ότι ακόµα και στις αρχές Ιουνίου, όπως λέει το ρεπορτάζ, αρκετοί παραγωγοί επιµένουν να µην «κόβουν λάδι» ευελπιστώντας σε υψηλότερες τιµές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, οι τυποποιητές του νησιού που ετησίως εµφιαλώνουν 20 µε 30 χιλ. τόνους έξτρα παρθένου έχουν στραφεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε άλλες περιοχές, όπως η Λακωνία και η Λέσβος.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό, όµως, και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές ζώνες. Στο νοµό Λακωνίας οι όποιες εµπορικές πράξεις στο ποιοτικό ελαιόλαδο αφορούν µια τιµή παραγωγού που κυµαίνεται από 4,00 έως 4,30 ευρώ το κιλό. Στην Λέσβο οι τιµές παραµένουν κολληµένες πέριξ των 3,50 ευρώ, ενώ στην Κόρινθο, ως επί το πλείστον κυµαίνονται µεταξύ 3,80 -3,90 ευρώ. Το κλίµα αυτό «περνά» και στην όµορη Μεσσηνία, µε τις τιµές να φτάνουν τα 3,80-3,90 ευρώ.

Κείμενου του Αλέξανδρου Μπίκα


Σε Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου


Πράξη τη δέσµευση για άνοιγµα στη διεθνή αγορά και µάλιστα προς της καταναλώτριες χώρες ελαιολάδου κάνει σίγα-σιγά το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου (IOC) όπως φάνηκε στα πλαίσια της 105ης συνεδρίασης του, που πραγµατοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του FAO στη Ρώµη από 23-25 Μαΐου.

Για την ακρίβεια σχετικά µε τις «επικυρώσεις, αποδοχές, εγκρίσεις και προσωρινές αιτήσεις ή προσχωρήσεις στη διεθνή συµφωνία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές (2015)”, η οποία σύµφωνα µε δήλωση του IOC «αποσκοπεί στη διευκόλυνση της συµµετοχής των χωρών εισαγωγής ελαιολάδου», µέχρι στιγµής έχουν ενσωµατωθεί η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Τυνησία. Προς ολοκλήρωση της διαδικασίας οδεύουν και η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από την πλευρά των καταναλώτριων χωρών, Βραζιλία, Κίνα και Ιαπωνία, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της έγκριτης ιστοσελίδας Olive Oil Times.

Επιπλέον, στα πλαίσια της 105ης συνεδρίασης του IOC οι συµµετέχοντες ενηµερώθηκαν για την πορεία της καµπάνιας προώθησης των ελαιοκοµικών προϊόντων στην Ιαπωνία, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και θα συνεχιστεί και το 2017. Παράλληλα, τα µέλη της εκτελεστικής γραµµατείας του IOC θα εκµεταλλευτούν την ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ελαιολάδου Βορείου Αµερικής για να βρεθούν µε τη διοίκησή τους στην Ουάσινγκτον αλλά και µε ελαιοκαλλιεργητές στην Καλιφόρνια. Στόχος να ενισχυθεί η συνεργασία της βιοµηχανίας ελαιολάδου των ΗΠΑ µε τον IOC.

Κείμενο της Φανής Γιαννακοπούλου

Πηγή : Agronews

Συνολικες προβολες σελιδας