Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Τι θα γίνει με τον δρόμο;



Στις 23 Φεβρουαρίου ο Δήμος εσπευσμένα έτρεξε να κλείσει μια τεράστια λακκούβα στον παραλιακό δρόμο της Σητείας εξαιτίας της υποχώρησης της ασφάλτου. Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε λόγω του ότι η θάλασσα εισχωρεί συνεχώς μέσω των αρμών διαστολής του παλαιού τοιχίου κάτω από τον δρόμο,
με αποτέλεσμα να αδειάζει συνεχώς το υπόστρωμα της ασφάλτου, το οποίο στο μεγαλύτερό του μέρος είναι ως επί το πλείστον άμμος  θαλάσσης. Παρεμπιπτόντως περνούσα την ώρα που το περιστατικό ήταν σε εξέλιξη και καθώς αντιλήφτηκα την υποχώρηση της ασφάλτου και την τεράστια τρύπα που είχε δημιουργηθεί, ειδοποίησα την αστυνομία για να πράξει τα δέοντα.
Ο Δήμος βέβαια ως όφειλε  και όπως ήταν φυσικό, έτρεξε εσπευσμένα στο συμβάν και όπως όπως έκλεισε αυτή την τρύπα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.  Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν βέβαιο, ότι και σε άλλα σημεία της παραλιακής οδού υπάρχουν κενά κάτω από το οδόστρωμα που συνεχώς διευρύνονται και αυτό φαίνεται από τις πολλές καθιζήσεις που βλέπομε σε πολλά σημεία του οδοστρώματος.
 Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα ξαναδούμε παρόμοιο  φαινόμενο  και ίσως αυτή την φορά να μην σταθούμε τόσο τυχεροί. Η παρέμβαση αυτή λοιπόν, έκλεισε προκειμένου να μην καταρρεύσει μεγαλύτερο μέρος του οδοστρώματος χρησιμοποιώντας μπετόν και πέτρες αλλά και με ένα σημαντικό κόστος από ότι πληροφορήθηκα.

Ερωτώ λοιπόν τους καθήν αρμόδιους του Δήμου  να μου απαντήσουν ξεκάθαρα στα κάτωθι:
α) Με ποια νομιμότητα έγινε η παρέμβαση αυτή σε ένα κατά τα άλλα παράνομο  δρόμο στον οποίον οι ίδιοι επικαλούνται  όπου δεν έχουμε κανένα δικαίωμα παρέμβασης?
β) Εάν αύριο, δημιουργηθεί το ίδιο φαινόμενο, πράγμα πολύ πιθανόν δεν θα γίνει και πάλι ανάλογη παρέμβαση?
γ) Εδώ και 60 περίπου χρόνια που υφίσταται αυτός ο ‘’παράνομος’’ δρόμος δεν γίνονται συνεχώς συντηρήσεις τουτέστι παρεμβάσεις ?
δ) Εάν πέσουν οι βράχοι κατά μήκος της παραλίας που από την πρώτη στιγμή επιμένετε και που κατά τη γνώμη μου είναι λάθος και μάλιστα τη στιγμή που γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι αποδεκτό από τους κατοίκους της πόλης, δεν στηρίζετε και πάλι ένα παράνομο δρόμο?
ε) Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα ενέργειες που έχετε κάνει έτσι ώστε να δοθεί μια εναλλακτική λύση για την κατασκευή ενός νέου νόμιμου δρόμου αντικαθιστώντας τον παράνομο?
ζ) Γιατί δεν επεκτείνετε το δρόμο πίσω από το ξενοδοχείο Sitia Beach μέχρι τον οικισμό Πετρά, παρακάμπτοντας έτσι την παραλιακή οδό λύνοντας έτσι το πρόβλημα άπαξ διαπαντός?
Επειδή όπως προβλέπω δυστυχώς ο δρόμος αυτός θα συνεχίσει να υφίσταται για πολλά ακόμη χρόνια, επανέρχομαι και προτείνω να υλοποιηθεί άμεσα η στήριξη του παραλιακού δρόμου, όπως από την αρχή είχαμε προτείνει,  κατασκευάζοντας δηλαδή ένα δεύτερο τοιχίο από την εσωτερική πλευρά του παλαιού σε όσο μήκος απαιτείται, μια λύση που είναι ασφαλής άμεσα υλοποιήσιμη, και αποδεκτή από όλους.
Με τον τρόπο αυτό, θα ανοιχτεί επιτέλους άμεσα το τμήμα αυτό του δρόμου που τόσα προβλήματα δημιουργεί συνεχώς στους διερχομένους και θα σταματήσει να υφίσταται αυτή η ασχήμια που προσβάλλει την εικόνα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής εδώ και 3 χρόνια, μιας περιοχής που μάλιστα ευελπιστούμε να προσελκύσει τουρισμό και επενδύσεις. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί, προκειμένου να πάρει ένα τέλος αυτό το πρόβλημα για να ηρεμήσει και ο κόσμος που δικαιολογημένα έχει αγανακτήσει.
Να επισημάνω επίσης την απαράδεκτη εικόνα της παραλίας με τις σπασμένες και πεσμένες τσιμεντένιες σκάλες, που αν μη τι άλλο και επικίνδυνες για ανθρώπινο ατύχημα είναι και παράλληλα αποτελούν εικόνα ντροπής και εγκατάλειψης. Ανάλογη εικόνα απολαμβάνουμε στην οδό 4ης Σεπτεμβρίου στην καρδιά δηλαδή της πόλης, όπου εδώ και καιρό, μεγάλο μέρος του οδοστρώματος έχει καταστραφεί και ουδείς ενδιαφέρεται για την αποκατάστασή του.
Τέλος θέλω να σχολιάσω την παρέμβαση, που αυτή την περίοδο μελετά ο Δήμος για την πλατεία της πόλης, (Βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας) μέσω της τεχνικής του Υπηρεσίας αγνοώντας  για άλλη μια φορά τον Σύλλογο Μηχ/κών Σητείας.
 Να υπενθυμίσω δε ότι Σητεία δεν είναι μόνο η κεντρική πλατεία με τον Άγνωστο Στρατιώτη όπου όλες οι Δημοτικές αρχές επιδιώκουν να προβάλλουν το έργο τους αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία της πόλης που χρειάζονται παρεμβάσεις. Όμως εάν πρόκειται τελικά να γίνει μια ακόμη παρέμβαση στην Πλατεία, θα παρακαλούσα τους συναδέλφους της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου να συνεργαστούν με τον Σύλλογο Μηχ/κών Σητείας, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος της πόλης μας αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

                           
                                       Κ. Κατσικαλάκης  Αρχιτέκτονας

Συνολικες προβολες σελιδας