Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

«Πολύ χαμηλή προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός τσουνάμι»

 «Το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα χτυπήσει την Κρήτη ένα τσουνάμι». Την επισήμανση αυτή έκανε ο Υποναύαρχος Ε.Α. Ωκεανογράφος- Μετεωρολόγος Συμεών Κωνσταντινίδης, ο οποίος μίλησε πρόσφατα σε εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.
Επεσήμανε ότι υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, παρά το ότι το 2011 από την Περιφέρεια Κρήτης έγινε μια μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης των συνεπειών από ένα τσουνάμι.
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ, μετά τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό 5,6 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης, «η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
* Τον Ιούλιο του 365 μ.Χ. σημειώθηκε σεισμός στην Κρήτη και το επίκεντρό του ήταν κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης. Το μέγεθός του εκτιμάται πως ήταν μεταξύ 8,3 και 8,7 Ρίχτερ, κάτι που τον καθιστά τον ισχυρότερο της Μεσογείου. Κατέστρεψε σχεδόν όλες τις πόλεις της Κρήτης και προκάλεσε καταστροφές σε κεντρική και νότια Ελλάδα, Λιβύη, Μικρά Ασία και Αίγυπτο. Ακολούθησε τρομερό τσουνάμι που έσπειρε την καταστροφή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, με κύματα μέχρι και 12 μέτρων σκοτώνοντας χιλιάδες. Όσον αφορά στους νεκρούς, ο Αμμιανός Μαρκελλίνος εκτίμησε πως στην Αλεξάνδρεια και μόνο, έχασαν τη ζωή τους 10.000. Η ημέρα του σεισμού ήταν γνωστή επί 200 χρόνια ως «ημέρα του τρόμου».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας