Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

«Ελεγχόμενη» η οικονομική κατάσταση του Δήμου Σητείας

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σητείας ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής προχώρησε σε έναν σύντομο, αλλά περιεκτικό απολογισμό των οικονομικών πεπραγμένων και των μέχρι στιγμής δεδομένων αυτήν την ώρα για το Δήμο Σητείας. Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας αναφέρθηκε στην λειτουργία του κατά το τρέχον έτος και στη στοχοθεσία για τη νέα χρονιά.


«Συμμάζεμα»
«Στο τέλος του 2016 στον οικονομικό τομέα η εικόνα, όπως αποτυπώνεται, δείχνει μία σταθερά καλή και ελεγχόμενη οικονομική κατάσταση για το Δήμο Σητείας, μέσα από το “συμμάζεμα”, που έχει γίνει σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, την βελτίωση στο μέτρο του δυνατού της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τους πολίτες και της διάθεσης για παραγωγή έργου από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
Καλή λοιπόν είναι η διαμορφούμενη οικονομική εικόνα του Δήμου στο τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι που πιστοποιεί και ο ισολογισμός- απολογισμός για το έτος 2015, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Καταδεικνύει μία τεράστια αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα, όπου διαφαίνεται ότι η ζημία του Δήμου για το 2014 ήταν περίπου 786.000 και το 2015 εμφανίζει ζημία 21.000. Θεωρούμε ότι και το 2016 θα κινηθεί σε αυτή τη λογική. Θα υπάρχει σαφώς παρακολούθηση κι έλεγχος.
Ως προς το σημαντικό θέμα της καταβολής προς τους Δήμους, άρα και το Δήμο Σητείας, των κρατικών επιχορηγήσεων, κινούμαστε στην λογική των προϋπολογισμένων. Εντός του Δεκεμβρίου κατεβλήθησαν και τα χρήματα των παρακρατηθέντων ΚΑΠ των προηγούμενων ετών (άρθρο 27), που αντιστοιχούν στο ποσό των 470.000.Το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου θα διαμορφωθεί επομένως σύμφωνα με την εικόνα του ταμείου στα περίπου 3 εκατομ. με τα τακτικά να υπερβαίνουν τα υπολογισθέντα όσον αφορά το χρηματικό υπόλοιπο έναρξης», δήλωσε ο κ. Τερζής.

Τα προγράμματα
«Στα θετικά της χρονιάς», συνέχισε, «συγκαταλέγεται η προσπάθεια που έχει καταβάλει ο Δήμος ώστε να διαχειριστεί το χρηματοδοτικό εργαλείο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχουμε υποβάλει αίτηση προκειμένου να ενταχθούμε στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ιnterring για την ανάδειξη και βελτίωση των υποδομών στο Γεωπάρκο Σητείας στην δυτική του πλευρά, δημιουργώντας ένα επιπλέον Κέντρο Πληροφόρησης και Ενημέρωσης στο Κεφαλοβρύσι στα Μέσα Μουλιανά και την βελτίωση της σήμανσης και της προσβασιμότητας σε γεωδιαδρομές της περιοχής καθώς και του Ρίχτη.

Το Κέντρο Κοινότητας
Έχουμε επίσης ήδη ενταχθεί σε δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν το Κέντρο Κοινότητας -που θα λειτουργήσει ως κόμβος διαχείρισης όλων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου και του ΔΟΚΑΣ, δηλαδή το “Βοήθεια στο Σπίτι”, τις κοινωνικές υπηρεσίες και το ΚΑΠΗ και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δημιουργώντας επιπλέον 4 θέσεις εργασίας που θα προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Είναι διάρκειας τριών ετών, περιλαμβάνει πλήρη χρηματοδότηση όσον αφορά το μισθολογικό κόστος καθώς και το 30% επί των λειτουργικών εξόδων. Σκοπός μας με τις δράσεις αυτές είναι να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας και ειδικότερα εκείνους που χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας.»

Ο ΔΟΚΑΣ
Ο ΔΟΚΑΣ είναι ένα Νομικό Πρόσωπο του Δήμου με τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων.
«Κατά κύριο λόγο επιλαμβάνεται της προβολής και της εικόνας του Δήμου, δημιουργώντας πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις, στηρίζοντας κοινωνικά τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέσα από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και λειτουργώντας το ΚΑΠΗ και τους Παιδικούς Σταθμούς.
Στον τομέα των πολιτιστικών ήταν ιδιαίτερα θετική η χρονιά που ολοκληρώνεται με μεγάλης έκτασης εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ιδιαίτερα του καλοκαιριού, με την πραγματοποίηση του Μεσογειακού Φεστιβάλ με την πολύτιμη συμβολή του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, που πλέον έχει θεσμοθετηθεί στην περιοχή και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και άλλων που έγιναν με την συνδρομή φορέων και συλλόγων, όπως του Εμπορικού. Στον αθλητικό τομέα διοργανώθηκαν και συνδιοργανώθηκαν εκδηλώσεις τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας, όπως ο Ιωαννίδειος Δρόμος, που τα τελευταία δύο χρόνια διεξάγεται υπό την σκέπη του ΔΟΚΑΣ σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιθινών, το Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης σε εξωτερικό χώρο, το Εργασιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης, ο Γύρος της Σητείας, που φέτος είχε πολλαπλάσιες συμμετοχές, ιδιαίτερα από όλη την Κρήτη καθώς και διακεκριμένους αθλητές από όλη την Ελλάδα. Αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την περιοχή σαν αθλητικό γεγονός κατατάσσοντας την Σητεία στον αθλητικό χάρτη της χώρας. Καθοριστική ήταν για την διεξαγωγή του η στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας», πρόσθεσε.

Το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ως αιχμή του δόρατος των υπηρεσιών του Δήμου χαρακτήρισε ο κ. Τερζής το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Φροντίζουμε ως νομικό πρόσωπο να είμαστε δίπλα στους συνδημότες μας. Τα πληρώματα των ομάδων που υποστηρίζουν το πρόγραμμα διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να καλύψουν πολλαπλάσιο πληθυσμό από αυτό των ωφελουμένων γιατί η λογική η δική μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη και πέρα από τα τυπικά δεδομένα που ορίζει η επιλογή τους ως ωφελούμενοι και δικαιούχοι», υπογράμμισε.

Το Γεωπάρκο
Ο κ. Τερζής εστίασε και στο Γεωπάρκο Σητείας.
«Ο ΔΟΚΑΣ ως διαχειριστής», σημείωσε, «συμμετείχε σε δύο συνέδρια στο εξωτερικό, ενώ στο επόμενο διάστημα στόχος του ΔΟΚΑΣ και του Δήμου είναι η αξιοποίηση του Γεωπάρκου και η χρήση του ως το κύριο προϊόν προβολής της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η συμμετοχή στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ιnterring και η δημιουργία ενός αστεροσχολείου και πλανηταρίου στο Δήμο Σητείας που θα λειτουργήσει με την σειρά του ως σημείο αναφοράς και πόλος έλξης επισκεπτών.
Όλη τη χρονιά οι αφίξεις στο Γεωπάρκο ξεπέρασαν καταγεγραμμένα τις 2.000, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνέδρια και περιβαλλοντικά προγράμματα στην περιοχή.
Υπάρχει αγαστή συνεργασία με φορείς της περιοχής κι ευρύτερα, όπως η ΕΔΕΑΚ, ο Ορειβατικός Σύλλογος κι άλλοι. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα να λειτουργούμε με τη λογική της συνεργασίας, διότι ο τόπος μας χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, συμμετοχή όλων και αγάπη για το γίγνεσθαι της περιοχής».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας