Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η επέλαση του χιονιά και τα προβλήματα στην Κρήτη

ΛΑΣΙΘΙ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΝΕΕΣ
Συνεχίστηκε και χθες η επέλαση του χιονιά στην Κρήτη, με το σιβηρικό ψύχος να κάνει την εμφάνισή του όχι μόνο στα ορεινά και τα ημιορεινά, αλλά ακόμη και στα αστικά κέντρα της Μεγαλονήσου.
Για του λόγου το αληθές, χθες το πρωί ο υδράργυρος "έπεσε" στους 0 βαθμούς Κελσίου στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Τσουχτερό, ωστόσο, ήταν το κρύο και στο Τζερμιάδο στο Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και τα Ανώγεια, όπου το θερμόμετρο κατρακύλησε στον 1 βαθμό Κελσίου. Αντίστοιχη κατάσταση επικράτησε και στο Ασκύφου στα Χανιά, με τον υδράργυρο να αγγίζει χθες το πρωί τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Από την άλλη, όπως είναι λογικό, οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν χθες στις παράκτιες πόλεις της Κρήτης. Σε Ηράκλειο, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο ο υδράργυρος έφτασε χθες μέχρι τους 8 βαθμούς και στα Χανιά στους 9, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία στο νησί παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Στο μεταξύ, όπως φανερώνουν και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τη χθεσινή ημέρα σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης στην Κρήτη: Έξι περιοχές του νησιού βρίσκονταν στην οκτάδα με τα μέρη της Ελλάδας όπου "έριξε" χθες το πιο πολύ νερό: Στο Ασκύφου είχαμε χθες 40 χιλιοστά νερού, στο Τζερμιάδο 29, ενώ σε Μεταξοχώρι και Φουρφουρά η βροχή έφτασε τα 24 και τα 22 χιλιοστά, αντίστοιχα. Ακολουθούν από κοντά το Σπήλι και τα Ανώγεια με 21 χιλιοστά.
Τα προβλήματα
Η κακοκαιρία, πάντως, προκάλεσε και χθες προβλήματα στο οδικό δίκτυο αρκετών περιοχών της Κρήτης. Στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, αλλά και σε πολλές περιοχές στα ορεινά των νομών Ρεθύμνου και Χανίων, οι δρόμοι αποκλείονταν από τη χιονόπτωση, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να αποκαθίσταται η κυκλοφορία των οχημάτων.
Όπως είναι λογικό, οι οδηγοί καλούνται να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι, όπως και προχθές, και χθες δεν ήταν λίγα τα σχολεία σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης που παρέμειναν κλειστά λόγω κακοκαιρίας.

Περιπέτεια στα Λιβάδια

Εγκλωβίστηκαν στα χιόνια
Στο μεταξύ, "ξινή" βγήκε η νυχτερινή βόλτα στα χιόνια για τρία ξαδέρφια από τα Λιβάδια του ορεινού Μυλοποτάμου. Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 24, 27 και 34 ετών, εγκλωβίστηκαν στα χιόνια, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να καλέσουν την Πυροσβεστική για να τους απεγκλωβίσει. Κλιμάκιο της υπηρεσίας έσπευσε στο σημείο τα ξημερώματα της Παρασκευής και νωρίς χθες το πρωί η επιχείρηση διάσωσης των τριών συγγενών έληξε αισίως με την πολύτιμη συνδρομή και του γκρέιντερ του Δήμου Μυλοποτάμου, αλλά και έτερου ειδικού οχήματος της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίων.
Όπως εξήγησε στη "Νέα Κρήτη" ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Θεοδόσης Χασάπης, αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που καλείται η Πυροσβεστική για περιστατικό απεγκλωβισμού στα Λιβαδιώτικα όρη. Εξάλλου, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου Νίκο Βότσογλου, οι πολίτες δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους απέναντι στα στοιχεία της φύσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Μανόλη Ακουμιανάκη, που κάλεσε τους οδηγούς να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

ΕΡΕΥΝΕΣ

"Θρίλερ" με αγνοούμενο ναυτικό
Στο μεταξύ, ώρες αγωνίας βιώνουν από χθες τα ξημερώματα οι συγγενείς ενός 35χρονου μέλους του πληρώματος του πλοίου "Έλυρος", το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο "Χανιά-Πειραιάς". Τα ίχνη του άτυχου άνδρα αγνοούνται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οπότε και διαπιστώθηκε ότι δε βρίσκεται στην καμπίνα του.

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε "αγώνας δρόμου" για τον εντοπισμό του 35χρονου αγνοούμενου: Για του λόγου το αληθές, επιστρατεύτηκαν πλωτά σκάφη, τα οποία αναζητούσαν το ναυτικό σε διάφορα σημεία του δρομολογίου που εκτελεί το "Έλυρος", για το ενδεχόμενο αυτός να έπεσε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα...
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας