Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

«Όταν ένα σχολείο κλείνει, μία περιοχή, ένα χωριό ερημώνει»

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και το τέλος της χρονιάς, οι ελλείψεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σητείας εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης αναφέρθηκε -με αφορμή και την πρόσφατη ομόφωνη γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας-στην πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου για τις αλλαγές στα σχολεία της περιοχής. Εξέφρασε – μεταφέροντας και την θέση του Συλλόγου – την αντίθεση του για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Δημοτικού Σκοπής.
«Με την μετακίνηση παιδιών από την περιφέρεια στην πόλη», τόνισε, «αποδυναμώνονται όχι μόνο τα σχολεία, αλλά τα ίδια τα χωριά και βέβαια τα σχολεία της πόλης δεν μπορούν να αντέξουν και να στηρίξουν σωστά όλο τον μαθητικό πληθυσμό. «Είναι λοιπόν απαραίτητο», συνέχισε, «και η τοπική κοινωνία να στηρίξει αυτά τα σχολεία και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης να στηρίξει τα ολιγοθέσια. Να μην κινείται σε μία λογική υποβάθμισης και αργότερα ίσως κλεισίματος αυτών των σχολείων. Διότι προκύπτουν πολλά προβλήματα και με την μεταφορά των μαθητών και υπάρχουν κοινωνικές προεκτάσεις. Γνωρίζουμε ότι όταν ένα σχολείο κλείνει, μία περιοχή, ένα χωριό ερημώνει. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι στην λειτουργία αυτών των σχολείων. Πρέπει να ενισχύονται τα περιφερειακά σχολεία και τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση».
«Λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, και βέβαια λίγο πριν ολοκληρωθεί το τρέχον έτος, δυστυχώς ακόμα υπάρχουν κενά στα σχολεία του Δήμου. Από την αρχή του σχολικού έτους, τα σχολεία ναι μεν στελεχώθηκαν με δασκάλους και νηπιαγωγούς, όμως ένα πρόβλημα που σημειώθηκε ήταν ότι με το νέο τύπο σχολείου η στελέχωση των ειδικοτήτων έγινε μέσα με τέλη Οκτωβρίου στην περιοχή της Σητείας, με αποτέλεσμα κανένα σχολείο να μην μπορεί να λειτουργήσει σε όλη την έκταση του προγράμματός του ως τότε. Πολλές φορές δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το πρωινό και το απογευματινό πρόγραμμα.
Τώρα, τα κενά που υπάρχουν αφορούν δύο δασκάλους, νηπιαγωγό ειδικής αγωγής για στελέχωση τμήματος ένταξης νηπιαγωγείου και τρία κενά εκπαιδευτικών σε παράλληλη στήριξη.
Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις και ψάχνουν από το υπουργείο να βρουν. Φτάνουμε στα Χριστούγεννα και τα κενά σε κάποιες ειδικότητες και στην παράλληλη στήριξη ακόμα υπάρχουν δυστυχώς», κατέληξε ο κ. Αλεξάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας