Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Δεν εξελίσσεται καλά η ελαιοπαραγωγή στο νομό Λασιθίου

Από τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αναμένεται, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, να ξεκινήσει ο πρώτος ψεκασμός των ελαιοδέντρων στο Νομό Λασιθίου, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.

Η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας της Διεύθυνσης, Αγγελική Καραταράκη είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι την Παρασκευή έγινε η πρώτη αλλαγή στις δακοπαγίδες και την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η πρώτη γενική εκτίμηση για τους πληθυσμούς του δάκου στη χρονική αυτή φάση, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη, περιορισμένη σε έκταση καταμέτρηση συμπεραίνει κανείς ότι οι πληθυσμοί δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.
Δυστυχώς, και φέτος, η εξέλιξη της διαδικασίας για την επιλογή των εργολάβων που θα αναλάβουν να εκτελέσουν τους ψεκασμούς, δεν είναι καλή και η διαδικασία ανάδειξής τους εκκρεμεί.
Η παραγωγή φέτος δεν εξελίσσεται πολύ καλά, είπε ακόμα η κ. Καραταράκη, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των ελαιοκαλλιεργητών. Υπάρχουν περιοχές όπου δεν υπάρχει καθόλου καρπόδεση αλλά και άλλες με καλή καρποφορία. Ανάμεσα στις περιοχές που παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα είναι ο Βρουχάς. Το ίδιο και τα μετόχια του Πάνω Μεραμβέλλου που καταλήγουν στο Κρητικό Πέλαγος, χωρίς να μπορεί να γενικεύσει κανείς, γιατί π.χ. στην περιοχή Λούμα έχει παραγωγή. Καθοριστικό παράγοντα στην καρπόδεση έπαιξε φέτος το αν τα δέντρα ποτίστηκαν νωρίς, όσοι πότισαν νωρίς έχουν ελιές. Το πρόβλημα που παρατηρείται έχει μεγάλη σχέση με τη γενική ανομβρία που χαρακτήρισε όλους τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, όπου η ανθοφορία ήταν πρώιμη, η καρπόδεση εξελίχθηκε ομαλά. Όπου η ανθοφορία ήταν όψιμη, συνέπεσε με τους νοτιάδες, τη σκόνη, τις ψιχάλες βροχής και απέτυχε πλήρως η καρπόδεση. Όπου δε, πέρυσι, τα δέντρα είχαν ελιές, φέτος δεν άνθισαν καν… Αλλά και στα δέντρα που έχουν αναρτημένη ικανοποιητική ποσότητα ελαιοκάρπου, παρατηρείται ότι ο καρπός έχει σχεδόν ξεραθεί, λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης ποτίσματος. Θα χρειαστούν πολύ και σωστό πότισμα από δω και πέρα, τόνισε.
Καταλήγοντας, η κ. Καραταράκη είπε ότι στο Νομό Λασιθίου φέτος η καρποφορία είναι περίπου 40% και η παραγωγή ελαιολάδου με πρόχειρη, πρώτη εκτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 9.000 – 12.000 τόνων. Πέρυσι η παραγωγή έφτασε τους 17.000 τόνους.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας