Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχει χρηματοδότηση παρά μόνο για τη μελέτη του ΒΟΑΚ

Συνολικά 20 εκατομ. ευρώ είναι η προίκα που δίνει από το ΕΣΠΑ η κυβέρνηση για τον ΒΟΑΚ. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για το έργο από το ΕΣΠΑ οδηγεί για άλλη μια φορά σε παράταση ενός έργου που επί 40 χρόνια είναι σχεδόν στάσιμο.

Κατά την χθεσινή συνάντηση, που είχε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στο Ηράκλειο, απλώς επιβεβαιώθηκε πως το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει με 4 εκατομ. ευρώ -από το Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ- την στρατηγική μελέτη του δρόμου. Μια μελέτη την οποία προωθεί το συγκεκριμένο Υπουργείο και οι παράγοντες του από το 2008 και την οποία έχουν εξαγγείλει ή αναφέρει όλοι οι Γενικοί Γραμματείς και αποτελεί πρόταση παραγόντων του ΥΠΟΜΕΔΙ, προκειμένου να κατευθύνουν τον τρόπο εκτέλεσης του έργου με παραχώρηση κι όχι δημόσια δαπάνη. Πρόκειται για μελέτη, η οποία δεν προχώρησε μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα δινόταν δισεκατομμύρια για τους οδικούς άξονες στην ηπειρωτική χώρα.
Η μελέτη που χρηματοδοτεί τώρα το ΥΠΟΜΕΔΙ περιλαμβάνει «την πλήρη ολοκλήρωση της προμελέτης για ολόκληρο τον οδικό άξονα και φυσικά τη μελέτη των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων», σύμφωνα με τον κ. Δέδε.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο ο κ. Δέδες είχε δηλώσει και πάλι από το Ηράκλειο πως «στη Σύνοδο της Λιουμπλιάνα στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Υπουργείο μας κατέθεσε τις 25 προτάσεις για έργα που προτείνονται να ενταχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ. Μέσα στα πρώτα 8 από αυτά ως αξιολόγηση είναι και η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ».
Το γεγονός, ωστόσο, πως για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να φτάσουμε στο 2018, συνεπάγεται πως θα έχουν  ουσιαστικά εκλείψει οι πιθανότητες να κερδίσει χρηματοδότες στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ. Άλλωστε, ποτέ δεν υπήρξε δεδομένη η «ένταξη» του έργου στον κατάλογο αυτό, παρά τα όσα έλεγαν οι κυβερνητικοί. Το μόνο στοιχείο που διέρρευσε είναι πως το έργο θα πάει πακέτο με τα λιμάνια Σούδας και Ηρακλείου. Προοπτική που γεννά ήδη αντιδράσεις στο νησί.
Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια έχει ζητήσει το έργο να γίνει με ρήτρα διαθεσιμότητας και μετά την πρόσφατη επιστολή του Περιφερειάρχη στον πρωθυπουργό, υπήρξαν δημόσιες ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε την ολοκλήρωση του έργου το 2023 και την έναρξή του τρία περίπου χρόνια από τώρα. Αυτό που αναμέναμε πλέον χθες είναι να πληροφορηθούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τις προοπτικές χρηματοδότησης. Αντ’ αυτού, όμως ο Γ.Γ. του ΥΠΟΜΕΔΙ περιορίστηκε στην ασαφή επισήμανση πως «υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου», στοιχείο που δεν συντηρεί καμία ουσιαστική προοπτική για το έργο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας