Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ανησυχία για επενδυτικά σχέδια στην περιοχή του Κάβο Σίδερο

Την ανησυχία και την αντίθεση της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας στα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή του Κάβο Σίδερο στην Σητεία, εκφράζει το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο ( World Archaeological Congress), τονίζει ότι παρακολουθεί εδώ και χρόνια το σχέδιο της εταιρείας Loyalward Ltd, θυγατρική της βρετανικής «Minoan Group», για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας «Luxury Golf Resort», 7.000 κλινών και τριών γηπέδων γκολφ, στο Κάβο Σίδερο της Ανατολικής Κρήτης.
Επισημαίνει τις εκκλήσεις του Κογκρέσου προς τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για την αποτροπή του σχεδίου, καθώς πρόκειται για περιοχή που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, καθώς και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, και επιπρόσθετα πρόκειται για τόπο με αρχαιότητες.
«Είναι στην ουσία μια περιοχή που οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν «κάψουλα χρόνου» μοναδική στη Μεσόγειο», επισημαίνει στην επιστολή του το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο, συμπαραστεκόμενο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που μαζί με φορείς και κατοίκους της περιοχής, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του ΠΔ που δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου «Ίτανος Γαία».
«Κατανοούμε την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σαν τρόπο εξόδου από την κρίση. Όμως η καταστροφή προστατευόμενων περιοχών και μοναδικών αρχαιολογικών τοπίων είναι μακροπρόθεσμα βλαβερές για την κληρονομιά και την οικονομία της χώρας», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή του Παγκόσμιου Αρχαιολογικού Κογκρέσου.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας