Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΕΑΣ Σητείας - Να μην τεθεί η Ένωση σε εκκαθάριση

Όπως όλοι γνωρίζετε, τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε η τελική πρόταση που αφορά το σχέδιο βιωσιμότητας της Ένωσης Σητείας.

Όλες οι τελευταίες ενέργειες για υλοποίηση γίνονται κατά προτεραιότητα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηρακλείου και από το υποκατάστημα Σητείας της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως έχουμε τοποθετηθεί, τόσο σε δημόσιες ανακοινώσεις όσο και στις συναντήσεις που έχουμε κάνει με τους εργαζόμενους, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους για την κατάσταση που έχουν βρεθεί την τελευταία πενταετία και είναι αυτός ένας από τους λόγους που δεχτήκαμε σαν Διοίκηση να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου:
ü  Να μην τεθεί η Ένωση σε εκκαθάριση
ü  Να μην καταβάλλουν οι Συνεταιρισμοί και κατ’ επέκταση οι αγρότες το δεκαπλάσιο της Συνεταιριστικής μερίδας (13.000.000 €)
ü  Να εξασφαλίσουμε χρήματα μέσα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς και τους πιστωτές
ü  Να ρυθμίσουμε τα υπέρογκα χρέη στο Δημόσιο, ΙΚΑ και Τράπεζες
ü  Να επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου ελαιολάδου και του οινοποιείου με τη δημιουργία θέσεων εργασίας
ü  Να επαναφέρουμε τα ποιοτικά προϊόντα, το λάδι και το κρασί, στη θέση που τους αναλογεί
ü  Ακόμη, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγροτών και να οργανώσουμε το κέντρο εξυπηρέτησης με τη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα μειώσει την ταλαιπωρία των παραγωγών και παράλληλα θα παρέχει πλήρη ενημέρωση
Δυστυχώς οι προβλέψεις μας για την υλοποίηση των παραπάνω, με χρονοδιάγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2015, ανατράπηκαν, με κύρια αιτία την πολυνομία (τρεις αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και τις έκτακτες καταστάσεις (εκλογές, αλλαγή διοικήσεων, αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας, εποπτεία και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έλεγχος των πιστώσεων, κ.α.)
Στην πορεία και με τα νέα δεδομένα πλέον, η πρόταση μας απορρίφθηκε δυο φορές από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και καταφέραμε να την επαναφέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με επιχειρήματα και βιώσιμες λύσεις.
Για την αλήθεια των παραπάνω, στους 13 μήνες και στις σαράντα και πλέον συναντήσεις που είχαμε στην Αθήνα σε δημόσιους φορείς και τράπεζα, συμμετείχαν τουλάχιστον σε δέκα από αυτές  εργαζόμενοι και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κος Τσιφετάκης Γεώργιος.
Η διοίκηση της Ένωσης έχει δείξει τη δημοκρατική της λειτουργία και την ευαισθησία της, με τη συνεχή ενημέρωση των παραγωγών και των εργαζομένων, τη συμμετοχή των οποίων δεν αρνηθήκαμε σε αρκετά Διοικητικά Συμβούλια και τη συνεργασία μαζί τους για τις προφορικές και έγγραφες πιέσεις στις διάφορες υπηρεσίες, με σκοπό την επίτευξη του στόχου μας.
Είναι δικαιολογημένες οι όποιες ανησυχίες οι οποίες έχουν κίνητρο και δικαιολογημένα την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι πρώην – και θέλω να πιστεύω και μελλοντικά εργαζόμενοι στην Ένωση και οι οποίες επηρεάζονται ακόμα περισσότερο από την πολύμηνη καθυστέρηση.
Είναι γεγονός ότι μόνο με την υλοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας θα εκταμιευτούν πιστώσεις για τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς, το ΙΚΑ, την εφορία , κλπ. και θα ρυθμιστούν όλες οι υποχρεώσεις των 34.000.000 € συνολικά. Δυστυχώς για όλους μας, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η περιουσία της Ενώσεως είναι μηδενική ανάλογα με τα χρέη της και είναι η μοναδική από αυτές που βρέθηκαν στην ίδια οικονομική θέση που δεν τέθηκε σε εκκαθάριση.
Θεωρούμε ότι είναι άδικο να μηδενίζεται μια προσπάθεια δυο ετών και να κινδυνεύει να ακυρωθεί το αποτέλεσμα που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.
Είναι αλήθεια ότι όλη αυτήν την περίοδο δοκιμάστηκαν τα όρια της υπομονής και της αντοχής όλων, όμως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει σύντομα.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος



Μανώλης Μαυροματάκης

Συνολικες προβολες σελιδας