Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Οι διαμαρτυρίες φέρνουν «πάγωμα» στην επιβολή των φορολογικών μέτρων των αγροτών-Αντιδράσεις από την Κρήτη

Οι διαμαρτυρίες φέρνουν «πάγωμα» στην επιβολή των φορολογικών μέτρων των αγροτών-Αντιδράσεις από την ΚρήτηΟ αναβρασμός των αγροτών στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και οι αντιδράσεις πολιτικών εκπροσώπων και τοπικών φορέων, έφεραν το «πάγωμα» στην επιβολή των φορολογικών μέτρων.

Στο άκουσμα των μέτρων που αναμένονται μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, οι αγρότες «πάγωσαν», περιμένοντας μια πραγματικη «φοροκαταιγίδα» και όχι μόνο.

Φαίνεται όμως πως το θεμα «παγώνει» σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Μετά την προαναγγελία που έκανε το πρωί ο Βαγγέλης Αποστόλου, από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνεται να διαρρεύσει ότι τελικά στο Νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Τετάρτη δεν θα περιλαμβάνεται το φορολογικό των αγροτών που αποτελεί «καυτή πατάτα».

Οι αγρότες πάντως στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ζητώντας από την κυβέρνηση να ενσκήψει πάνω στα προβληματα τους και όχι να φέρει πρόσθετα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία επανελέγχου των όσων προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να βρεθούν κάποιες ελαφρύνσεις για τους αγρότες. Είναι άγνωστο που θα καταλήξει η διαδικασία αυτή, αλλά προς το παρόν δεν θα νομοθετηθούν τα μέτρα.

Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους εταίρους στις 12 Ιουλίου προβλέπει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Αν και με το πρώτο νομοσχέδιο για την υλοποίηση της συμφωνίας ήρθαν βαριά φορολογικά μέτρα, όπως είναι η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ και η αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών δεν ήρθαν.

Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Είναι η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26% έως 33% και η αύξηση της προκαταβολής φόρους των αγροτών από το 27,5% στο 75%. Επίσης, η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει και την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου (50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που σήμερα ανέρχεται σε 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) και την φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ (έχει θεσπιστεί αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ).

Τι είπε ο Αποστόλου

«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δούμε πώς θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου» σημειώνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει: «Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη όπως μέχρι σήμερα βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία, καταλαβαίνετε ότι ήταν μονόδρομος.

Ομως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός ο οποίος μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν. Επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε τη φετινή χρονιά ούτε την επόμενη, επιπλέον αυτών που μέχρι σήμερα υπάρχουν, δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο. Εχουμε το χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα. Εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πώς θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις αλλά οπωσδήποτε όμως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία να κρατήσουμε ένα χώρο  να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε».

Αντίδραση από Κεγκέρογλου και ΠΑΣΟΚ

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε την παρακάτω δήλωση για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που φέρνουν την καταστροφή του αγροτικού τομέα.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαλύει συνειδητά την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που είναι καθοριστικός παράγοντας για την έξοδο από την κρίση, για να κρατήσει αλώβητες τις σκοτεινές πλευρές του κράτους.

Οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου για 23% σε όλα τα αγροεφόδια, τις ζωοτροφές αλλά και τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των αγροτών και τον τριπλασιασμό των εισφορών, θα οδηγήσουν σε πρώτη φάση, στη μεγάλη αύξηση των τιμών και στην μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή.

Τα περισσότερα προϊόντα θα καταστούν μη ανταγωνιστικά σε σχέση με τα εισαγόμενα και αυτό θα οδηγήσει, σε δεύτερη φάση, στην εγκατάλειψη της παραγωγής με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση της ανεργίας και την περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας.

Καλούμε την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να πάρει πίσω την τεράστια φοροεπιδρομή στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα και να αναζητήσει τα ισοδύναμα στις σκοτεινές πλευρές των κρατικών δαπανών, την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον εκβιασμό των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων που στάθηκαν υπεύθυνα όταν η ίδια ειδικευόταν στην ανευθυνότητα και τα παίγνια. Εμείς πάντως δεν θα εγκληματήσουμε, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι εκβιαστήκαμε».

Πηγή : Crete Plus

Συνολικες προβολες σελιδας