Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Αύξηση στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο νομό Λασιθίου

Αύξηση στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο νομό Λασιθίου
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι το τελευταίο χρονικό διάστημα και εν μέσω της τουριστικής περιόδου,
με τα περισσότερα και οξύτερα να εντοπίζονται στον ξενοδοχειακό κλάδο αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης με αφορμή την εικόνα που κατέγραψαν έλεγχοι κλιμακίων της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ και στο νομό μας.
Ως τραγική περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας σε ό,τι αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες εργαζομένων και από τους πρόσφατους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη, περυσινή περίοδο. Οι παραβιάσεις που παρατηρούνται αφορούν κυρίως το ωράριο εργασίας, τα ρεπό κλπ. Επίσης εξακολουθεί να υπάρχει αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε πολλές επιχειρήσεις.
«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως οι επιχειρηματίες διακινδυνεύουν να εμπλακούν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις σε περίπτωση που ένας από τους αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους που απασχολούν, εμπλακεί σε κάποιο εργατικό ατύχημα...», σχολίασε ο κ. Πεπόνης.
Πάντα, όπως ανέφερε, και στο Λασίθι υπήρχαν «κακοί» εργοδότες, αλλά με την εξάπλωση που έχει λάβει το φαινόμενο, φαίνεται ότι και οι «καλοί» μαζικά πλέον προσχωρούν σε πρακτικές που εφάρμοζαν οι «κακοί», αλλιώς δεν ερμηνεύεται ο πολλαπλασιασμός των περιστατικών καταγεγραμμένων και βεβαιωμένων παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας