Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

«Ο Ερωτόκριτος» από το αρχοντικό της Αξιοθέας στο Ενετικό φρούριο Καζάρμα

«Ο  Ερωτόκριτος»  από το αρχοντικό της  Αξιοθέας  στο Ενετικό φρούριο Καζάρμα
Ο « Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου παρουσιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουλίου στις 20:30 στην Καζάρμα στα πλαίσια των Κορναρείων από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) σε διασκευή και σκηνοθεσία του καθηγητή Νεοελληνικής φιλολογίας, Μιχάλη Πιερή.

Ο Μιχάλης Πιερής διδάσκει ποίηση και θέατρο στο πανεπιστήμιο της Κύπρου με έμφαση στη Μεσαιωνική Κυπριακή Γραμματεία, την Κρητική Αναγέννηση, το δημοτικό τραγούδι, τη νεότερη ποίηση και πεζογραφία. Είναι και ο ίδιος, βραβευμένος ποιητής. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Σχολείου Ελληνικής γλώσσας και του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ υπηρέτησε τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου από τη θέση του Κοσμήτορα. Επί χρόνια συνεργάτης του καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη στο Αρχείο Καβάφη, εργάστηκε επί μακρόν για την έκδοση του «Λεξικού Παραθεμάτων» του Καβάφη, το οποίο και επιμελήθηκε πρόσφατα, το Μάιο 2015 από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Η παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έρχεται στη Σητεία ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στην υπόλοιπη Κρήτη και μια ακόμη εμφάνιση στο φεστιβάλ της Αξιοθέας στην Κύπρο.
Στη γενέτειρα του Κορνάρου για αυτό το καλοκαίρι, κλείνει ένας κύκλος 10 ετών από την πρεμιέρα της ίδιας παράστασης του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. το 2005. Επρόκειτο εξαρχής για μια πρωτοποριακή προσέγγιση του κορυφαίου έργου της Κρητικής λογοτεχνίας. Από τότε, η επίπονη, συστηματική και πλέον φιλόδοξη ερευνητική προσπάθεια της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του επικεφαλής καθηγητή που αφορά στη μελέτη του Ερωτόκριτου, σημείωσε μια αξιόλογη διεθνή πορεία με πάνω από 50 παραστάσεις σε Κύπρο, Ελλάδα (Κρήτη, Αθήνα, Ιωάννινα, Βόλο) Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία και Ιταλία, όπου παρουσιάστηκε εν μέρει και στα ιταλικά. Πολυταξιδεμένη λοιπόν, και ώριμη ερευνητικά και θεατρικά η ομάδα του εργαστηρίου επιστρέφει στη γη του Κορνάρου, για να καταθέσει πολύτιμη γνώση και μια νέα ανάγνωση του κλασικού έργου.
Σαφώς δεν πρόκειται για μια ακόμη παράσταση του Ερωτόκριτου. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μ. Πιερής στο σημείωμά του, που περιέχεται στο συλλεκτικό τόμο των εκδόσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά από πολύχρονη μελέτη, τόλμησε, δι ελέου και φόβου, τη σκηνική παρουσίαση του πολύστιχου ποιητικού έργου και επιχείρησε να φωτίσει δυσδιάκριτες πτυχές του χαρακτήρα των ηρώων και κρυφά νοήματα του κειμένου. Αξίζει να επισημάνουμε σύντομα πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα.
Η ιδιαίτερη θεατρική, ερευνητική, πολιτιστική, αισθητική, παιδευτική και αξιακή συμβολή της παραγωγής του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. που κάνει αυτήν την παράσταση να ξεχωρίζει, γίνεται κατανοητή μόνο αν ανατρέξουμε στο πλαίσιο των συστατικών αρχών, μέσα στο οποίο παράγεται, μελετάται, σχεδιάζεται, δοκιμάζεται, ασκείται και εν τέλει υποστασιοποιείται δραματικά το αξεπέραστο κείμενο του Κορνάρου προς τέρψιν, αλλά και επ ωφελεία όλων ημών των θεατών.
Αφετηρία αυτής της δημιουργίας και αυτόνομη πνευματική νησίδα για την Κύπρο και όλη την Ευρώπη είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στα πλαίσιά του, λειτουργεί από το 1997 το πανεπιστημιακό θεατρικό ερευνητικό εργαστήρι, το Θ.Ε.ΠΑ.Κ., που στεγάζεται στο υποδειγματικά αναστηλωμένο αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, στη Λευκωσία.
Στο επαρκές χρονικό διάστημα λειτουργίας του, το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει προσεγγίσει διερευνητικά τα πιο σημαντικά έργα της Κυπριακής και Νεοελληνικής Γραμματείας και έχει δώσει στο κοινό αξιόλογες παραστάσεις επαγγελματικού επιπέδου υπό τη διεύθυνση, τη δημιουργική έμπνευση και την άοκνη επιστημονική και σκηνοθετική καθοδήγηση του πανεπιστημιακού δασκάλου, Μιχάλη Πιερή. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον στρέφεται πρωτίστως σε έργα της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής λογοτεχνίας του περιφερειακού ελληνισμού, έργα που είναι γραμμένα σε ιδιωματική γλώσσα και απαιτούν συνεχή και ενδελεχή μελέτη όλων των στοιχείων της παράδοσης των λαών της περιφέρειας (Kύπρος, Kρήτη, Kάτω Iταλία, Eπτάνησα, Πόντος, Θράκη, Aιγαίο). Μέσω αυτής της έρευνας και της συνακόλουθης δημιουργικής έκφρασης, το πανεπιστημιακό θεατρικό εργαστήρι προβάλλει το λαϊκό πολιτισμό της Κύπρου και όλης της Μεσογείου και αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο πώς συνδέονται πολιτισμικά οι μεσογειακοί λαοί.
Αρωγός σε αυτό το αποτέλεσμα είναι ένας ακόμη καταξιωμένος θεσμός του Πολιτιστικού Κέντρου, το Φεστιβάλ της Αξιοθέας, που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο με βασική θεματική του το Mεσογειακό Πολιτισμό και φιλοξενεί νέα σχήματα – από την Κύπρο, την Ελλάδα και όλη τη Μεσόγειο- που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Όπως περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο αναφοράς για τα ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα, στο μεταίχμιο της πράσινης γραμμής.
Η παράσταση που περιμένουμε λοιπόν, σε λίγες ημέρες στην Καζάρμα είναι το ώριμο αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας που επιχειρεί το θεατρικό εργαστήρι στο έργο του Κορνάρου και μια από τις επιτυχημένα επαναλαμβανόμενες παραστάσεις του φεστιβάλ της Αξιοθέας. Το θεατρικό σχήμα απαρτίζουν νέα παιδιά, μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι επιστήμονες που με ενθουσιασμό και σεμνότητα συνάμα, επιδίδονται σε μια υψηλού επιπέδου φιλολογική και παιδευτική άσκηση. Αναμετρώνται με τον υψηλό ποιητικό στοχασμό, με την αψεγάδιαστη και τέλεια οργανωμένη – κατά τον Σεφέρη- γλώσσα, με την απαράμιλλη γοητεία του ρυθμικού βαδίσματος που έχει ο στίχος του Κορνάρου. Και πορεύονται με τη λιτή σκηνοθετική, κινησιολογική και σκηνογραφική επέμβαση του δασκάλου τους και την εξαίσια μουσική επένδυση σε ένα ισορροπημένο δραματουργικό αποτέλεσμα, στο οποίο ενορχηστρώνονται ρυθμικά τα σώματα επί σκηνής, τα συναισθήματα και ο αριστουργηματικός λόγος του Κορνάρου.
Περιμένουμε με χαρά να τους απολαύσουμε στην Καζάρμα. Όσοι είσαστε στη Σητεία αυτές τις θερμές ημέρες του Ιουλίου μην το χάσετε! Για τους υπόλοιπους φίλους του θεάτρου και της τέχνης, είναι ένας πολύ καλός λόγος να επισκεφθείτε την πόλη!
Άννα Μανουσάκη
Φιλόλογος

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας