Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Εκτιμήσεις για μεγάλη και φέτος ελαιοπαραγωγή

Εκτιμήσεις για μεγάλη και φέτος ελαιοπαραγωγή
Στα περυσινά επίπεδα, που τελικά ξεπέρασαν και την αρχική αισιόδοξη εκτίμηση και αντί των 24.000 τόνων, η ελαιοκομική χρονιά έκλεισε με συνολική παραγωγή 26.000 τόνων ελαιολάδου για το Νομό Λασιθίου, εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η φετινή χρονιά.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι φυσιολογικά, θα ανέμενε κανείς ότι ύστερα από την περυσινή υπεραπόδοση των ελαιοδέντρων, θα σημειωθεί κάμψη.
Η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αγγελική Καραταράκη, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή οψιμότητα.
Δηλαδή εκτός από τις παραλιακές ζώνες, στην ενδοχώρα είναι ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία της καρπόδεσης της ελιάς. Η ανθοφορία είναι πολύ καλή και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.
Η οψιμότητα της χρονιάς δεν επιτρέπει ακόμη απόλυτα ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη, αφού υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να απειλήσουν την ομαλή εξέλιξη και τελική έκβαση της ευαίσθητης διαδικασίας της καρπόδεσης, όπως οι νοτιάδες ή μια ξαφνική, υψηλή άνοδος της θερμοκρασίας.
Η οψιμότητα της χρονιάς αποδίδεται στην πολύ μεγάλη παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου, γεγονός που καθυστέρησε την ολοκλήρωση της συλλογής του ελαιοκάρπου και το «ξεφόρτωμα» των δέντρων, για να προχωρήσει η διαδικασία της ανάταξης και ανθοφορίας τους.
Παράλληλα, στην καθυστέρηση της διαδικασίας ανθοφορίας συνετέλεσε και ο πολύ κρύος χειμώνας. Οι πολλές βροχές πάντως βοήθησαν στην καλή ανθοφορία.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας