Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σοβαρό πρόβλημα στην άρδευση στο Δήμο Σητείας

Σοβαρό πρόβλημα στην άρδευση στο Δήμο Σητείας
Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σητείας στην άρδευση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,
το νερό που διακινείται από τις γεωτρήσεις του Δήμου υπερβαίνει τα 9,5 εκατομ. κυβικά, αλλά τα ρολόγια καταγράφουν μόλις 4,5 εκατομ. κυβικά!
Η απώλεια είναι τεράστια και μπορεί να οφείλεται είτε στα πεπαλαιωμένα δίκτυα είτε στην κατάσταση των ρολογιών, αφού πολλά είναι παλιά και μπορεί να μη λειτουργούν σωστά ή να έχουν κλαπεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Υπηρεσία βγαίνει εκτός προϋπολογισμού κατά 1.031.000 € και δημιουργείται μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στο Δήμο.
Το θέμα έχει απασχολήσει ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο αυτήν τη φορά παρουσιάστηκε με νούμερα και στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. «Παρ' όλο που η άρδευση», όπως ανέφερε ο κ. Τερζής, «δεν είναι αντικείμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας ούτε της Αντιδημαρχίας Οικονομικών, κρίνεται απαραίτητη η αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, αφού ο τελικός αποδέκτης είναι το Τμήμα Εσόδων, όπου βεβαιώνονται και εισπράττονται τα έσοδα από την άρδευση. Η άρδευση είναι υπηρεσία ανταποδοτικού χαρακτήρα, οπότε οι δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα θα πρέπει να είναι στη λογική να μη δημιουργείται απόθεμα πάνω από 5% σε ότι αφορά την είσπραξη των εσόδων.
Η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος είναι επιτακτική, καθώς έχει δημιουργήσει στο Δήμο Σητείας μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, το οποίο συνεχώς εντείνεται. Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, με τρόπους που θα υποδείξει η Υπηρεσία Άρδευσης, με στήριξη της δημοτικής αρχής από το Δ.Σ. στην υλοποίησή τους και με τη συνδρομή των υδρονομέων, στους οποίους ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή από το Δήμαρχο Σητείας.
Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, εάν διαπιστωθεί η περίπτωση κλοπής, θα υπάρξει παρέμβαση εισαγγελική, ενώ, εάν γίνει γνωστό ότι κάποιος από τους υδρονομείς δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, πέραν των προστίμων, θα απομακρυνθεί από τη θέση του.
«Είναι απόφαση πολιτική όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, το πρόβλημα της άρδευσης να αντιμετωπιστεί κάθετα. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή», τόνισε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νίκος Κοζυράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας