Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Στις 12-05-2015  υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας και του Δήμου  Σητείας για  την υλοποίηση της πράξης «ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
(ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΜΕΝΑ)» η χρηματοδότηση της οποίας θα γίνει από την Περιφέρεια Κρήτης με το ποσό των 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) το επιπλέον ποσό, αν αυτό απαιτηθεί πέρα των 25.000 ευρώ θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του  Δημοτικού Λιμενικού  Ταμείου Σητείας.
Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» , οι Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος, εθνικής σημασίας αλλά και μείζονος ενδιαφέροντος υποχρεούνται να προβούν  στη σύνταξη , την ολοκλήρωση ή την  επικαιροποίηση Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτη Διαχείρισης (master plan) για τους λιμένες ευθύνης τους ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν.
Συγκεκριμένα ο Λιμένας του Δήμου Σητείας ανήκει στην κατηγορία Μείζονος Ενδιαφέροντος , το  δε αναπτυξιακό  πρόγραμμα που θα πρέπει να καταρτιστεί θα  φέρει το χαρακτήρα Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένων.
Το Πλαίσιο έργων Ανάπτυξης του Λιμένα θα αφορά υποχρεωτικά στη συνολική έκταση της χερσαίας ζώνης έκαστου Λιμένα , συμπεριλαμβανομένων και αποσπασμένων τμημάτων ή και τμημάτων στα οποία δεν υπάρχουν λιμενικές εγκαταστάσεις.
Με το πλαίσιο έργων  Ανάπτυξης του Λιμένα θα καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης του λιμένα , οι επιτρεπόμενες προσχώσεις , οι χρήσεις γης , οι όροι και περιορισμοί δόμησης , οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του λιμένα.
Σκοπός του έργου είναι η Πολεοδομική οργάνωση μέσα στη χερσαία ζώνη Λιμένα Σητεία θα πρέπει να εκπονηθεί  Πλαίσιο έργων Ανάπτυξης του Λιμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εγκυκλίου . 8210/30-4-2013 του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής,  με το οποίο ρυθμίζονται  οι υποδομές, οι χρήσεις γης , οι όροι δόμησης , η κυκλοφοριακή οργάνωση , οι ελεύθεροι χώροι κλπ.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η εκπόνηση της μελέτης θα δώσει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης του λιμένα και κατά συνέπεια θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα για την  ανάπτυξη της ναυτιλίας, της αλιείας, του τουρισμού, και της οικονομίας γενικότερα της περιοχής.

Συνολικες προβολες σελιδας