Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ως επιχειρήσεις φορολογούν τα λιόφυτα


Τη λογική της προηγούμενης συγκυβέρνησης «έχεις αγροτεμάχια και γενικότερα περιουσία; Τιμωρείσαι», έρχεται να εφαρμόσει και η σημερινή κυβέρνηση, αν και εφόσον κάνει πράξη το μνημονιακό νόμο του 2014,
σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοχοι των αγροτεμαχίων θα πρέπει προσκομίσουν υποχρεωτικά συμβόλαιο ιδιοκτησίας. Και επειδή στην Κρήτη τα περισσότερα δε διαθέτουν συμβόλαιο, όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι όλο το σύστημα τινάζεται στον αέρα, καθώς άπαντες οι κάτοχοι αγροτεμαχίων (αγρότες και μη στο επάγγελμα) θα πρέπει να υποβληθούν σε υπέρογκα έξοδα για τοπογραφικά και για συμβόλαια - που κι αυτά πάλι δεν προλαβαίνουν να τα κάνουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες!
Έτσι, η διαδικασία εξελίσσεται σε θηλιά στο λαιμό των αγροτών, με τους λογιστές από τη μια να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά σε πανελλαδικό επίπεδο και τους αγροτοσυνδικαλιστές από την άλλη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, περιγράφοντας μια κατάσταση που δεν απέχει και πολύ από την απόλυτη καταστροφή, για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «στους αγρότες ισχύει για πρώτη φορά και το κόστος για να μπορέσουν να υπολογιστούν αυτές οι αντικειμενικές αξίες είναι τεράστιο».
Αξίζει να σημειωθεί αυτό που οι ίδιοι οι φοροτεχνικοί εξηγούν, λέγοντας ότι «μια δήλωση για έναν αγρότη αυτή τη στιγμή είναι πιο πολύπλοκη και πιο επιβαρυντική για έναν φοροτεχνικό απ' ό,τι μία δήλωση μίας επιχείρησης εμπορικής»!
Σύμφωνα με το νόμο του 2014, κάθε αγροτεμάχιο χωριστά λογίζεται ως επιχείρηση, αφού πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιεί βιβλίο εσόδων και εξόδων. Και κάθε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου αντιμετωπίζεται ως πολυεπιχειρηματίας. Έτσι λοιπόν, για να υπολογιστεί το τεκμαρτό εισόδημα για κάθε αγροτεμάχιο επιβάλλεται να προσδιορίζεται μέσω συμβολαιογραφικής πράξης η αντικειμενική του αξία. Που μπορεί ως διαδικασία να στοιχίζει ανά τεμάχιο 10 ευρώ, τα πράγματα όμως μπερδεύουν επικίνδυνα όταν δεν υπάρχουν συμβόλαια και τοπογραφικά. Κι αυτό διότι στο χρόνο μέσα στον οποίο υπολογίζεται ότι θα βγουν και δεν μπορεί να είναι μέσα στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το κόστος μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και την αξία του ίδιου του αγροτεμαχίου!
Αναλυτικότερα, ο Παύλος Μπαριτάκης εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" τα εξής: «Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης αγροτεμαχίων από φέτος φορολογείται ως επιχείρηση είναι υποχρεωμένος για την κάθε υγιή επιχείρηση, που είναι... το χωράφι, να δηλώνει ιδιόχρηση. Και η ιδιόχρηση είναι το 3% της αντικειμενικής αξίας. Άρα ανά αγροτεμάχιο πρέπει να υπολογιστεί η αντικειμενική του αξία και στη συνέχεια να δηλωθεί στο Ε2, στη συνέχεια να μεταφερθεί και στο Ε3 ως δαπάνη. Αυτό όμως έχει τεράστιο κόστος. Πολλή δουλειά. Δηλαδή είναι καλύτερα να φτιάξεις τη δήλωση για μια Ανώνυμη Εταιρεία, παρά να κάνεις όλη αυτή τη διαδικασία»!
Ο κ. Μπαριτάκης τονίζει κατηγορηματικά ότι οι λογιστές δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Πρέπει να αναλάβουν άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις και χρειάζονται και ειδικά προγράμματα για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, αφού δεν πρόκειται για κάτι απλό.
«Αυτό είναι κάτι το απίστευτο πραγματικά. Και δεν είναι κάτι που αν το κάνεις θα κερδίσει το κράτος. Είναι μια ταλαιπωρία χωρίς λόγο. Το είχαμε επισημάνει από νωρίς, το είχαμε θέσει στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ακόμα χωρίς αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη.
Σήμερα η διοίκηση των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, ενώ αναμένεται και απάντηση από τη Νάντια Βαλαβάνη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πάντως, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών μεταφέρει την καθολική άρνηση των συναδέλφων του να προχωρήσουν σε δηλώσεις για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Και αυτό δε συμβαίνει, όπως εξηγεί, λόγω άρνησης, αλλά συμβαίνει λόγω αδυναμίας.
Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, το λιγότερο που μπορεί να κοστίζει ένα τοπογραφικό είναι από 300 ευρώ και πάνω! Και επειδή στην Κρήτη, τα περισσότερα τεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από γονείς σε παιδιά με το... "λόγω τιμής", προφανώς και θα υπάρξει ένα εκρηκτικό σκηνικό, που θα το βρουν μπροστά τους όλοι οι άνθρωποι που είχαν την... "ατυχία" να βρουν από τον πατέρα και τον πεθερό τους ένα αγροτεμάχιο, για την παραγωγή του ελαιολάδου της χρονιάς ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος.

Αντιδρούν οι αγρότες… «Είναι τρελό»
«Είναι τρελό να υποβάλλουν τον κόσμο στη διαδικασία αυτή», λέει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, «χωρίς να υπάρχει πρόβλημα και χωρίς να υπάρχει λόγος και να πληρώσουν και από πάνω»...
Η πολύπλοκη αυτή υπόθεση που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων προκαλεί απανωτά εμφράγματα μέσα στα λογιστικά γραφεία, που από τη μια αγνοούν και από την άλλη αδυνατούν να αναλάβουν τις δηλώσεις των ανθρώπων αυτών, πετώντας σαν μπαλάκι τους φορολογούμενους από συνάδελφο σε συνάδελφο, προσπαθώντας να αποτινάξουν στην κυριολεξία από πάνω τους τη διαδικασία αυτή. Που όμως αν δε γίνει για κάθε ιδιοκτήτη και για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά προβλέπονται υπέρογκα πρόστιμα!
«Αυτό το κομμάτι πρέπει να φύγει άμεσα από το φορολογικό νομοσχέδιο», τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ. Αλλά και ο Παύλος Μπαριτάκης εξηγεί: «Υπάρχει τρόπος να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να ορίσει το υπουργείο τεκμαρτή ιδιόχρηση, δηλαδή ένα ποσό το οποίο θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε, με βάση τα ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι πέρυσι».
Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας