Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχει ανάγκη το Λασίθι

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχει ανάγκη το Λασίθι
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχει ανάγκη το Λασίθι για να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα,
αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την επικείμενη επίσκεψη στο νομό, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη.
Όπως είναι γνωστό, το υδατικό δυναμικό της Κρήτης - υπόγεια και επιφανειακά νερά - είναι εξαιρετικά σημαντικό, ωστόσο, μέχρι σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό του αξιοποιείται, ενώ το υπόλοιπο ρέει και χάνεται ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα. Ειδικότερα για την Ανατολική Κρήτη και το Νομό Λασιθίου, το πρόβλημα της αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού με την κατασκευή των κατάλληλων έργων είναι δυσχερέστερο λόγω του μικρότερου ύψους βροχοπτώσεων σε σχέση με τη Δυτική Κρήτη και επί πλέον παρατηρείται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ωρίμανσης και στην υλοποίηση των σημαντικών έργων που απαιτούνται λόγω του ξηροθερμικού κλίματος. Οι ανάγκες σε διαθέσιμους υδατικούς πόρους για την ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού, που είναι οι βασικοί τομείς της οικονομίας του νομού είναι μεγάλες, όμως τα σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις για την υλοποίησή τους, εξακολουθούν να μένουν στα συρτάρια των υπουργείων χωρίς να προχωρεί η υλοποίησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στη σύσκεψη που θα γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου το μεσημέρι της Παρασκευής, στο θέμα των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων, με την Αντιπεριφερειάρχη, Πελαγία Πετράκη, να ετοιμάζεται να παρουσιάσει στον υπουργό, τον κατάλογο με τα έργα που είναι αναγκαία αλλά δεν προχωρούν σε όλο το νομό με τις λιμνοδεξαμενές που έχουν προταθεί σε περιοχές όλων των δήμων.


Νότια παραλία
Το πρώτο κομμάτι μεγάλων έργων αυτής της μορφής, σχετίζεται με το ενιαίο σχέδιο αξιοποίησης των νερών στη νότια παραλία του νομού, στο οποίο εντάσσονται όλα τα υπό εκμετάλλευση υδροληπτικά έργα και έργα ταμίευσης νερού (φράγμα Μπραμιανών), οι αγωγοί μεταφοράς, τα αρδευτικά δίκτυα και έργα υπό μελέτη όπως το φράγμα Λιθινών που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου με 69,5 εκ. ευρώ αλλά δεν έχει δημοπρατηθεί ή του Αγ. Ιωάννη, καθώς και οι λιμνοδεξαμενές που έχουν μελετηθεί στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και νέα προτεινόμενα έργα όπως το διάφραγμα του Μύρτους με τη σχετική διασύνδεση τους προκειμένου να καλυφθεί άρδευση και ύδρευση στο νότιο τόξο του Λασιθίου. Είναι ένα σχέδιο που είχε εκπονήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το οποίο είχε προωθήσει ως νομάρχης ο Σήφης Αναστασάκης, με στόχο να συμπληρώνει σε επίπεδο Κρήτης τα άλλα τρία «Γενικά Σχέδια» διαχείρισης υδατικών πόρων, δηλαδή τα έργα του πρώην ΟΑΔΥΚ σε Χανιά- Ρέθυμνο, το έργο του Αποσελέμη στο Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο και το έργο του Πλατύ Ποταμού στο Ρέθυμνο και τη Μεσσαρά.

Οροπέδια Λασιθίου και Καθαρού
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται και τα μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές της ευρύτερης περιοχής του νότιου άξονα, ενώ συμπληρώνονται από τις λιμνοδεξαμένες που έχουν ζητηθεί στη βόρεια και δυτική πλευρά του νομού, στο πλαίσιο των οκτώ μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.
Ανάμεσά τους, η λιμνοδεξαμενή Τσιμπιστή στο Οροπέδιο Καθαρού που έχει κολλήσει από τις αντιρρήσεις του μουσείου φυσικής ιστορίας καθώς και εκείνη της Φουρνής που δεν μοιάζει να έχει προοπτική.
Από κει και πέρα, υπάρχει το θέμα των αρδευτικών δικτύων για τη λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου δεν ξέρουμε ακόμα αν θα προχωρήσει ως έργο του υπουργείου υποδομών ή αν ενταχθεί στο αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και το αίτημα που έχει τεθεί από την περιοχή για μια ακόμα μικρή λιμνοδεξαμενή στη δυτική πλευρά του κάμπου κοντά στο Ψυχρό, προκειμένου να καλυφθούν οι καλλιεργήσιμες περιοχές με δυνατότητα άρδευσης.
Όλα τα παραπάνω έργα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοπική παραγωγή και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί αν υπάρχει πολιτική βούληση και ποια περιθώρια υπάρχουν για την υλοποίησή τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας