Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Δεν αλλάζουν σχέδιο για τον κροκόδειλο

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Την άμεση ενεργοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο μαζί με τη Διεύθυνση Δασών
έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την παγίδευση και την μεταφορά του κροκόδειλου που έχει εντοπιστεί στη λίμνη του φράγματος Ποταμών, αποφάσισαν χθες στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν στο κτίριο της Περιφερερειακής Ενότητας Ρεθύμνου όλοι οι φορείς που έχουν εμπλακεί με τη “σύλληψη” του ερπετού.

Σε ότι αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθηθεί για την παγίδευση του κροκόδειλου, συμφώνησαν να επιμείνουν στην ίδια μέθοδο που ακολουθείται μέχρι σήμερα (παγίδες με δολώματα κοτόπουλα) για ακόμα ένα μήνα.

Πιο συγκεκριμένα στη σύσκεψη εκτός του ερπετολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρου Λυμπεράκη συμμετείχαν  εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, του Δασαρχείου Ρεθύμνης, της ΕΜΑΚ, της ΕΛΑΣ, καθώς και ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης. Τα θέματα που αναδείχτηκαν στη διάρκεια της συζήτησης ήταν δύο.

Αφενός η νομική κατοχύρωση των κινήσεων που γίνονται μέσα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και αφετέρου η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την παγίδευση του ερπετού.

Ειδικότερα όπως τονίσθηκε στη σύσκεψη, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο μέχρι σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος, αν και οι υπηρεσίες του θα έπρεπε να έχουν παρέμβει από την πρώτη μέρα που έγινε γνωστή η ύπαρξη του κροκόδειλου στο φράγμα Ποταμών με βάση το Εθνικό μας Δίκαιο, τον Δασικό Κώδικα και την Διεθνή Συνθήκη που έχουν υπογράψει πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει την αρμοδιότητα για τις διαδικασίες εντοπισμού, παγίδευσης και απομάκρυνσης του σαρκοβόρου ζώου από το περιβάλλον της Κρήτης.

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί η επιστημονική επιτροπή της συνθήκης Sites (που αφορά στο διεθνές εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας), προκειμένου καταρχήν να ενημερωθεί και πρακτικά να εγκρίνει την όλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά στο σχεδιασμό παγίδευσης του κροκόδειλου, αυτό το οποίο συμφωνήθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν να επιμείνουν στην ίδια μεθοδολογία για έναν ακόμα μήνα και να παραμείνουν οι παγίδες με δόλωμα τα κοτόπουλα. Προοπτικά, όπως είπαν, υπάρχουν σκέψεις για την αύξηση των παγίδων, ενώ τα όποια επιπρόσθετα μέτρα ληφθούν θα εξεταστούν μετά από ένα μήνα. Οι εκτιμήσεις που γίνονται σε σχέση με το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες ο κροκόδειλος δεν έχει πιαστεί, συγκλίνουν στο ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητας στο φράγμα των Ποταμών από ξένους και ντόπιους που έχουν την περιέργεια να δουν από κοντά το ερπετό, το οποίο με τη σειρά του όπως είναι φυσικό φυλάγεται από τα αδιάκριτα βλέμματα. Όσο περισσότερος κόσμος συρρέει στην περιοχή, τόσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας για την παγίδευση του κροκόδειλου...

Πηγή: Πατρίς

 

Συνολικες προβολες σελιδας