Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Καυτό διήμερο με μπόλικη σκόνη και νοτιάδες (video)

Με ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή ζέστη και μπόλικη... αφρικανική σκόνη λόγω νοτιάδων, αλλά την ίδια στιγμή με αρκετή συννεφιά ξεκίνησε και θα συνεχιστεί για ένα ακόμα διήμερο η εβδομάδα μετά το Πάσχα στην Κρήτη.


Ο ανοιξιάτικος καιρός του Πάσχα θα συνεχιστεί, με άκρως καλοκαιρινό σκηνικό και τους Κρητικούς να βγάζουν από τις ντουλάπες τα κοντομάνικα! Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ιδίως στη βόρεια Κρήτη, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμα και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, θα είναι το σημείο αναφοράς στο καιρικό σκηνικό για σήμερα και αύριο.


Ο Απρίλιος όπως φαίνεται έφερε νωρίς το καλοκαίρι. Έτσι οι υψηλές θερμοκρασίες έστειλαν χθες ωστόσο πολλούς Κρητικούς στις παραλίες του νησιού, όχι για να τσουγκρίσουν αυγά με φόντο ειδυλλιακό, αλλά για να τολμήσουν για τα πρώτα μπάνια.




Από την Πέμπτη, ωστόσο, ο υδράργυρος θα πάρει αισθητά την κατιούσα, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους 20-21 βαθμούς. Και αυτό γιατί από την Πέμπτη στο νησί θα πνέουν πλέον βοριάδες, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία που έχουν διαμορφώσει από χθες οι νοτιάδες.


Είναι ενδεικτικό πως σε όλη τη βόρεια Κρήτη από χθες και μέχρι αύριο Τετάρτη αναμένονται μέγιστες θερμοκρασίες στα επίπεδα των 30 βαθμών Κελσίου. Ιδανικές κατά τ' άλλα για την πρώτη εξόρμηση στη θάλασσα, αν δεν έλειπε η έντονη συννεφιά, η οποία τοπικά δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από κάποιες πρόσκαιρες, ασθενείς πάντως βροχοπτώσεις.


Για του λόγου το αληθές, σε ό,τι αφορά την κατακόρυφη άνοδο της θερμοκρασίας:

- Στο Ηράκλειο ο υδράργυρος θα πιάσει σήμερα τους 31 βαθμούς. Αύριο θα μείνει εκεί, στους 30 βαθμούς, ενώ την Πέμπτη θα σημειώσει πτώση 10 βαθμών!

- Στον Άγιο Νικόλαο, σήμερα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 33 βαθμούς Κελσίου. Αύριο θα μειωθεί στους 29 για να πέσει από την Πέμπτη στους 21 βαθμούς.

- Στα Χανιά, σήμερα η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 26-27 βαθμούς. Αύριο ωστόσο θα εκτοξευτεί στους 33, για να πέσει την επόμενη μέρα στους 21 βαθμούς.

- Στην Ιεράπετρα, όπως και σε όλο το νότιο τμήμα της Κρήτης, η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη το καυτό διήμερο κατά 5-6 βαθμούς. Έτσι, σήμερα αναμένεται το μέγιστο στους 23 βαθμούς, αύριο στους 25, ενώ από την Πέμπτη θα πέσει στους 22-23 βαθμούς.


Στην υπόλοιπη χώρα:


Σε Μακεδονία και Θράκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα έχουμε λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


Στην Αττική θα έχουμε λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


Του Μπάμπη Σαββίδη
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας