Και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πήρε το πράσινο φως για να προχωρήσει και το πολυσυζητημένο σχέδιο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, που αφορά στην επένδυση που ετοιμάζεται στην περιοχή του Τοπλού. Το ΚΑΣ στην συνεδρίαση που τελειωσε τα ξημερώματα είχε πολλά θέματα να συζητήσει με τα πιο ‘καυτά’ το μεγάλο σχέδιο στο Τοπλού, την Αγία Τριάδα και την επένδυση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα 706 μεγαβάτ και την καλωδιακή σύνδεση μέσω Εύβοιας.
Τελικά ένα από τα πιο...εύκολα και μάλλον με συνοπτικές διαδικασίες αποδείχθηκε το σχέδιο για το Τοπλού που πρόσφατα εγκρίθηκε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Παρά την αντίρρηση των αρχαιολόγων να συζητηθεί το θέμα, μια επιστολή ιδιώτη που διαβάστηκε το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα την επένδυση. Άλλωστε υπήρχαν θετικές γνωμοδοτήσεις υπέρ του έργου από τις κατά τόπους Εφορίες Αρχαιοτήτων ενώ η εταιρεία δεσμεύτηκε πως ότι γίνει θα γίνει μακριά από αρχαιότητες και «ευαίσθητες» περιοχές.
Εκπρόσωποι της εταιρείας απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών του ΚΑΣ ενώ στο συμβούλιο παρέστησαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης που είναι κι ο φορέας που πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία των φαστ τρακ.
Φυσικά η έγκριση δεν σημαίνει και ταχύτατες διαδικασίες όπως διαφημίζει το φαστ τρακ. Αν και το ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ έχει περικοπεί δραστικά- το παλιότερο που είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πάνω από 7000 κλίνες και 6 γκολφ  και σήμερα προβλέπει 5 ξενοδοχειακά συγκροτήματα συνολικής χωρητικότητας 2000 κλινών και ενός γκολφ στην μοναστηριακή έκταση των 26000 στρεμμάτων - οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες,  καθώς πλέον απαιτούνται η περιβαλλοντική μελέτη με όλες τις συνοδές μελέτες, να πάρει ΚΥΑ και να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα περάσει από το ΣτΕ.

Η αντίδραση του συλλόγου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με διαδοχικές αποφάσεις των συνελεύσεων, έχει ταχθεί εναντίον της φαστ-τρακ νομοθεσίας και των φαραωνικών επενδύσεων που στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, έρχονται να προσβάλλουν βάναυσα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Δύο τέτοιες επενδυτικές προτάσεις συζητιούνται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: η επένδυση στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου και οι ανεμογεννήτριες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο περιπτώσεις "επενδύσεων" έχουν αντιδράσει τοπικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και η επιστημονική κοινότητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Ζητάμε την αναβολή της συζήτησης του ΚΑΣ και τη δημοσιοποίηση νέας ημερομηνίας ώστε να μπορούν να παραβρεθούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.
Ζητάμε την απόσυρση των διατάξεων των νόμων περί φαστ-τρακ του Υπουργείου Ανάπτυξης και κάθε διάταξης που ψαλιδίζει τον αρχαιολογικό νόμο και τη συνταγματική επιταγή προστασίας των μνημείων και ανοίγει το δρόμο σε “ιδιωτικούς” όρους πολεοδόμησης, χρήσης γης και προστασίας των μνημείων, όπως στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό, στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου, στην Ακαδημία Πλάτωνος και αλλού.» τονίζει.

Πηγή : Creta live