Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ιεράπετρα : 13 χρόνια για το ξύλο και τη ληστεία

Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδίκασε με χθεσινή απόφασή του το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, τον Αλβανό υπήκοο,
που είχε συλληφθεί και είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενος για τη ληστεία και τον άγριο ξυλοδαρμό του 59χρονου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ Θεόφιλου Ξωμεριτάκη, τα μεσάνυχτα της 11ης Νοεμβρίου του 2012, έξω από το σπίτι του στο Κεντρί Ιεράπετρας.


Το θύμα και ο δικηγόρος του κ. Γιώργος Αθάνατος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν αναγνώρισε στο δράστη ελαφρυντικά για την πράξη του και απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.


Το χρονικό


Εκείνη τη νύχτα τρεις κουκουλοφόροι είχαν στήσει ενέδρα και είχαν χτυπήσει αλύπητα τον 59χρονο πρώην ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ Θεόφιλο Ξωμεριτάκη, προκειμένου να του αποσπάσουν 15.000 ευρώ, εισπράξεις του πρακτορείου ΠΡΟΠΟ που διατηρεί στο κέντρο της Ιεράπετρας.

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ επέστρεφε τα μεσάνυκτα εκείνης της Κυριακής στο σπίτι του, που βρίσκεται στη θέση Πλακούρι, βορειοδυτικά του οικισμού Κεντρί Ιεράπετρας, μεταφέροντας τις εισπράξεις του σαββατοκύριακου με το μικρό τζιπάκι του.


«Όπως συνήθιζε κάθε βράδυ πριν πάει για ύπνο, είχε περάσει από την πλατεία του Κεντριού για ένα ποτό, όμως εκείνη τη στιγμή τα καφενεία έκλειναν και μας είπε ότι θα περάσει νωρίτερα την επομένη για ένα καραφάκι ρακή. Έτσι, συνέχισε οδηγώντας το τζιπάκι του για το σπίτι του, που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό, χωρίς φυσικά να φανταστεί ότι στην αυλή του τον περίμεναν τρεις κουκουλοφόροι», μας είχε δηλώσει λίγες ώρες μετά το περιστατικό η 19χρονη Εύη Πλεξουσάκη.


Η ενέδρα


Ο Θεόφιλος Ξωμεριτάκης, μετά από λίγα λεπτά και χωρίς να αντιληφθεί τίποτε, έφτανε στην τσιμεντένια αυλή του σπιτιού του παρκάροντας το αυτοκίνητό του στο ίδιο σημείο όπως κάθε βράδυ. Πάντα κατέβαινε από το τζιπάκι του, άναβε τα εξωτερικά φώτα, γιατί το σπίτι είναι στην ερημιά, και μετά επέστρεφε στο αυτοκίνητο για να κατεβάσει την τσάντα με τις εισπράξεις. Ενώ γύριζε προς το τζιπάκι, πετάχτηκαν πίσω από τα δέντρα τρεις άντρες με σκούρες μπλούζες στα πρόσωπά τους, και αφού τον χτύπησαν άγρια με λοστό στα πλευρά και τα πόδια, τον έδεσαν, πήραν τρεις πλαστικές σακούλες με 15.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν.


Τραυματισμένος


Μισή περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχε καταφέρει να λυθεί μόνος του από τα δυο σχοινιά με τα οποία τον είχαν δέσει, σύρθηκε μέχρι την είσοδο του σπιτιού του και τηλεφώνησε στην ανιψιά του λέγοντάς της ότι τον είχαν χτυπήσει άσχημα. Αμέσως ξεκίνησε όλη η οικογένεια να κινείται από την Ιεράπετρα προς το Κεντρί, έχοντας ενημερώσει την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Τον βρήκαν ξαπλωμένο στο πάτωμα, μέσα στα αίματα, να σφαδάζει από τους πόνους. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και από εκεί στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπου νοσηλεύτηκε αρκετές εβδομάδες με κατάγματα στο δεξί πόδι και σε τρία πλευρά.



Το Τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας έκανε αμέσως προσαγωγές υπόπτων για να φτάσει γρήγορα στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Από την αρχή, ο θείος μου έλεγε ότι αναγνώρισε τη φωνή του ενός δράστη που φυλούσε τσίλιες, όταν κάποια στιγμή φώναξε στους συνεργούς του "φτάνει πια, μην τον χτυπάτε άλλο", και αυτό φαίνεται ότι ήταν το μοιραίο τους λάθος, το οποίο αξιοποίησαν τάχιστα οι αστυνομικοί για να βρουν τον ένα από τους τρεις δράστες», μας είχε πει τότε ο ανιψιός του Θεόφιλου Ξωμεριτάκη κ. Νίκος Κουνδουράκης.
«Είμαι απολύτως σίγουρος γιατί αναγνώρισα τη φωνή εκείνου που φυλούσε τσίλιες. Είναι πελάτες μου και ήταν σχεδόν κάθε μέρα στο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που διατηρώ. Δεν είδα τα πρόσωπά τους γιατί τα είχαν καλυμμένα. Με τον πιο σωματώδη είχα λογοφέρει αρκετές φορές. Τη στιγμή που με έδεναν μού είπαν ειρωνικά ότι έχω πολλά λεφτά και δε θα έχω πρόβλημα. Σα να ήθελαν να με τιμωρήσουν», μας είχε πει από το Νοσοκομείο ο Θεόφιλος Ξωμεριτάκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αναλάμβανε μεγάλο ρίσκο να μεταφέρει τόσα χρήματα σε ένα σπίτι που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία και όπου ο ίδιος, ως αμετανόητος εργένης, μένει μόνος του. «Με πείραξε τόσο πολύ ότι, εκτός από εμένα, χτύπησαν ανελέητα και τα τρία σκυλιά που έχω, τραυματίζοντας θανάσιμα το μικρότερο. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Το DNA

Οι άντρες του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας είχαν μαζέψει αρκετό υλικό από το χώρο, είχαν βρει τις δύο από τις τρεις μπλούζες με τις οποίες είχαν καλύψει οι δράστες τα πρόσωπά τους και ήταν θέμα χρόνου από την ανάλυση του DNA τους να καταλήξουν στην εξακρίβωση της ταυτότητάς τους. Ενώ συνελήφθη ο ένας εκ των τριών δραστών, οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να βρουν επαρκή στοιχεία για τους άλλους δυο, γιατί ο συλληφθείς μέχρι το τέλος κρατούσε το στόμα του κλειστό.

Φοβούνται

Το θέμα του ξυλοδαρμού και της ληστείας του Θεόφιλου Ξωμεριτάκη είχε αναστατώσει τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι και απροστάτευτοι στα γύρω χωριά. Οι περισσότεροι έψαξαν να βρουν τρόπους να αποφεύγουν τέτοιου τύπου επιθέσεις, τώρα που σκουραίνουν τα πράγματα και μάλιστα τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο ρευστό. Τον πιο έξυπνο τρόπο ανακάλυψε ο 93χρονος Μανόλης Χατζάκης. «Έξω από την πόρτα του σπιτιού μου έχω γράψει με μεγάλα γράμματα και σε πολλές γλώσσες "Δεν υπάρχει μία". Φοβούμαι ότι σε λίγο θα σκοτώνει ο ένας τον άλλο, όχι για λίγα χρήματα, αλλά για ένα κομμάτι ψωμί», πρόσθεσε.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας