Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ο "Ορέστης" του Ευριπίδη εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Αβινιόν

Στη Σητεία, 29/7
Στο μεγαλύτερο φόρουμ πολιτισμού στον κόσμο, ανάμεσα σε 30 χώρες θα εκπροσωπηθεί στην Αβινιόν της Γαλλίας και η Ελλάδα, με την Κρήτη, από το Θέατρο των Vivi  με τον «Ορέστη» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι.

Το Θέατρο των Vivi επανέρχεται στο εν λόγω Φεστιβάλ απ’ όπου πέρυσι απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές και σχόλια για την παράσταση της «Άλκηστης» του Ευριπίδη.

Φέτος ωστόσο, πριν από το φόρουμ της Αβινιόν, όπου το Θέατρο των Vivi  θα δώσει 14 παραστάσεις, θα κάνει έναρξη, με παγκόσμια πρώτη, στην Βίλλα «Κέρυλος», ένα από τα ωραιότερα πολιτιστικά κέντρα της Μεσογείου, ενώ θα δώσει μια δεύτερη στη Βίλλα Φραγκονάρ, όπου και το μουσείο του μεγάλου ζωγράφου. Εδώ δίνονται μόνο υψηλής περιωπής παραστάσεις και ο θίασος που καλείται να παίξει, τυγχάνει κατά το πρωτόκολλο μεγίστης τιμής-επιβράβευση συλλήβδην του καλλιτεχνικού του έργου.
Τέλος η Ελλάδα, η Κρήτη θα είναι παρούσα με μια εξόχως πρωτοποριακή παράσταση που υπόσχεται ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις με τον ΟΡΕΣΤΗ του Ευριπίδη, ανεβασμένο σε μεταμοντέρνο ύφος με κλασική όμως αφετηρία.
Η παράσταση του «ΟΡΕΣΤΗ» θα δώσει ένα συνολικό δείγμα του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονία του από τη μετάφραση στα Νέα Ελληνικά, με στοιχεία από τη βυζαντινή λόγια γλώσσα, σκηνοθεσία, κίνηση ηθοποιών με βάση τις κλασσικές αγγειογραφίες, όπου αυτές μπορούν να αναπαρασταθούν από το σώμα του ηθοποιού και τέλος μια μουσική που κατάγεται από τα βάθη μιας προπολιτισμικής συνείδησης και αναδείχνει το πάθος, το τραγικό πάθος των προσώπων.
Η πρόταση του Τηλέμαχου Μουδατσάκι για την εν λόγω διεθνή παρουσία της χώρας, περιορίζεται στην υποκριτική τέχνη, απογυμνωμένη από πάσης φύσεως διακοσμήσεις, μια τέχνη όπου προηγείται η έκφραση, ο λόγος και το σώμα του ηθοποιού απαλλαγμένο από την προστασία των ενδυμάτων.

Ωστόσο η αποστολή βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο εξαιτίας των οικονομικών της ομάδας που ζητά απεγνωσμένα συμπαράσταση για να προβεί στο απαραίτητο για τις κρίσιμες συνθήκες που βρίσκεται η χώρα, εγχείρημά της. 
Η μετάφραση-σκηνοθεσία είναι του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, τα σκηνικά του Κωστή Χρηστίδη, ενώ η μουσική είναι του Βασίλη Πανόπουλου.
Τον ρόλο του Ορέστη υποδύεται ο νέος ηθοποιός Κωνσταντίνος Φερεντούρος, ενώ τους υπόλοιπους ρόλους παίζουν  ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος, ο Χρήστος Βελιάνο, ο Γιώργος Κυριάκου, ενώ στο ρόλο της Ηλέκτρας θα εμφανιστεί η νέα τραγωδός Βάσια Βασιλείου.
Παραστάσεις θα δοθούν στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης 27/7 στη Σητεία, 29/7 στο Ρέθυμνο, 1/8 στα Χανιά και 4/8 στο Ηράκλειο.

Πηγή : Goodnet.gr

Συνολικες προβολες σελιδας