Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς τιμές και προοπτικές το ελαιόλαδο

Κλίμα ανησυχίας για τη νέα χρονιά του ελαιολάδου υπάρχει στην Κρήτη και εντείνεται όσο φτάνουμε στην έναρξη της νέας παραγωγικής περιόδου και όσο οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα εξευτελιστικά επίπεδα από 2,05 ευρώ το κιλό μέχρι το πολύ τα 2,20 ευρώ το κιλό. Δύο-τρεις μόνο είναι οι περιπτώσεις τιμών που ξεπερνούν τα επίπεδα αυτά από συνεταιριστικές οργανώσεις που εμπορεύονται μαζικά το ελαιόλαδο, μέσα από διαδικασίες κοινής συγκέντρωσης και δημοπρασίας του προϊόντος σε μεγάλες ποσότητες.
Η κατάσταση από πέρυσι έχει "βαλτώσει", με το νησί μας να εξακολουθεί να έχει τις χαμηλότερες τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα του κρητικού προϊόντος είναι αποδεδειγμένα ανώτερη σε παγκόσμιο επίπεδο!

Αγωνία
Ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος της Κρήτης είναι "καζάνι που βράζει", αφού δεν μπορεί να κατανοήσει πώς και γιατί ενώσεις και ιδιώτες κρατούν τόσο χαμηλά τις τιμές παραγωγού ακόμα και στην τρέχουσα περίοδο, που δεν υπάρχουν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, ενώ διερωτώνται πού θα πέσουν οι τιμές όταν αρχίσει η νέα ελαιοπαραγωγική περίοδος που, όπως εκτιμάται, τουλάχιστον σε αρκετές περιοχές του νησιού μας, θα έχει μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου, σε αντίθεση με τις περυσινές χαμηλές παραγωγές των ελαιοκαλλιεργειών τους.

Η νέα χρονιά
Πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά αναμένονται από τα τέλη Οκτωβρίου. Όταν δηλαδή θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για τον όγκο της παραγωγής ελαιολάδου στις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και των άλλων χωρών της Μεσογείου.
Στο μεταξύ, πάντως, ο κίνδυνος της εγκατάλειψης των ελαιώνων στο νησί μας παραμένει ορατός, αν ούτε το χειμώνα που μας έρχεται υπάρξουν διακυμάνσεις προς τα πάνω των τιμών παραγωγού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιανουάριο οι τιμές στην Κρήτη κυμαίνονταν από 1,75 μέχρι 2,10 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3 και σήμερα, οκτώ μήνες μετά, οι διαφορές είναι ελάχιστες.

Ενδεικτικές τιμές

Από τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, στον τελευταίο πίνακα που δημοσιοποίησαν με περίοδο καταγραφής των τιμών από τις 5 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Αυγούστου, φαίνεται ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εξακολουθεί να διατηρεί την τιμή παραγωγού στα 2,05 ευρώ το κιλό, η ΕΑΣ Πεζών στα 2,20 ευρώ το κιλό, η ΕΑΣ Σελίνου 2,10 ευρώ, η ΕΑΣ Ρεθύμνου δεν απαντάει στις 10 Αυγούστου, ενώ στις προηγούμενες καταγραφές απαντούσε ότι έχει τιμή 2,20 ευρώ το κιλό. Από ’κει και πέρα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατάνου προσφέρει τιμή στον παραγωγό στα 2,25 ευρώ το κιλό, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, που στις 5 Ιουλίου είχε τιμή 2,48 ευρώ το κιλό και στις 12 και 27 Ιουλίου 2,60 ευρώ το κιλό, στις 10 Αυγούστου δεν απάντησε. Από τους ιδιώτες ο Νίκος Αεράκης στη Σητεία δηλώνει τιμή 2,65 ευρώ το κιλό, η ΑΒΕ Ανατολή 2,10 ευρώ το κιλό κ.λπ.
Την ίδια περίοδο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας έχει δώσει αντίστοιχες τιμές 2,50-2,50-2,40-2,35 ευρώ το κιλό, ενώ οι άλλες ΕΑΣ της Πελοποννήσου αρνούνται να απαντήσουν. Στη Λέσβο οι τιμές που δίνει η ΕΑΣ Λέσβου δεν έχουν ξεφύγει καθόλου από τα 2,09 ευρώ το κιλό.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας