Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ο «Φορτουνάτος» στη Σητεία, από τη Θεατρική Ομάδα Καθηγητών Ηρακλείου

Όφου και πώς τα κρίματα βουλού τσι πολιτείες,
χαλούσι και εις τον άνεμο πέμπου τσι βασιλείες!
Αυτοί είναι οι στίχοι από τα ιντερμέδια του «Φορτουνάτου» που απευθύνει ο θίασος της ΘΟΚΝΗ στην εισαγωγή της παράστασης!
O καθένας μας ας «ακούσει» σ' αυτούς όποια αντιστοιχία ή αναλογία της «κρίσης» που σήμερα ζούμε δραματικά...
Τα λόγια αυτά αναδύονται ως επίκληση προς τον ποιητή Φόσκολο, που «ζωντανεύει» φασματικά και «αποκοτεί» ξανά «την κωμωδιά» του ανάμεσα στα σπαράγματα των ενετικών τειχών και κτιρίων της σύγχρονης Κρήτης.

Η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών της ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου (ΘΟΚΝΗ), με μεγάλη χαρά για την θερμή ανταπόκριση του κοινού και την θετικότατη αποδοχή, συνεχίζει για δεύτερη περίοδο (2011) τις παραστάσεις της κρητικής κωμωδίας του 17ου αιώνα: Φορτουνάτος του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου.
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. ο «Φορτουνάτος» ανεβαίνει στην Καζάρμα Σητείας.
Ο Φορτουνάτος («τυχερός»), μία από τις τρεις σωζόμενες κωμωδίες του κρητικού αναγεννησιακού θεάτρου (οι άλλες δύο είναι ο Κατσούρμπος του Γ. Χορτάτση και ο Στάθης), αποτελεί μάλλον την πιο «θεατρική» απ' όλες στα παραστατικά της μέσα, στους κωμικούς χαρακτήρες και στην καίρια αμεσότητά της.
Γραμμένη στην κρητική ανατολική διάλεκτο της περιόδου, την εποχή που οι Τούρκοι πολιορκούν τον ενετικό Χάνδακα-Κάστρο, έφτασε σε μας στο χειρόγραφο του ίδιου του ποιητή της, χρονολογημένο στα 1655.
Για τον Μαρκαντώνιο Φόσκολο γνωρίζουμε πολλά βιογραφικά στοιχεία, χάρη στην ακάματη έρευνα του βασικού μελετητή του έργου, νεοελληνιστή κ. Alfred Vincent, στον οποίο και αφιερώνεται η παράσταση.
Ο κ. Vincent ήρθε από το Σύδνεϋ, όπου ζει και διδάσκει, και τίμησε με την παρουσία του την πρεμιέρα του έργου, τον Ιούνιο του 2010 στα ενετικά τείχη του Κάστρου-Ηρακλείου.
Πρόκειται για μια νεο-κλασική κωμωδία με χαρακτηριστικούς κωμικούς τύπους, όπως ο πειναλέος υπηρέτης, ο σχολαστικός δάσκαλος και ο καυχησιάρης στρατιωτικός.
Άραγε θα καταφέρει ο «τυχερός» Φορτουνάτος να παντρευτεί την αγαπημένη του Πετρονέλα; Ή θα την παντρέψει η μητέρα της με τον πλούσιο αλλά γέρο γιατρό Λούρα; Η απάντηση επί σκηνής!
Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Αντώνης Περαντωνάκης. Τα κοστούμια σχεδίασε και κατασκεύασε η Ντεσισλάβα Τοπάλοβα. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Χατζάκης, ο οποίος επίσης «φωτίζει» την παράσταση. Συμμετέχουν 15 μέλη-ηθοποιοί της ομάδας.
Ο Φορτουνάτος της ΘΟΚΝΗ έχει παρουσιαστεί δεκαεπτά φορές έως τώρα (Κρήτη, Κύπρο, Αθήνα). Συμμετείχε στο 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρέθυμνου (Ιούλιος 2010) και στο 13ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσία, Οκτώβριος 2010) ενώ τον ερχόμενο Οκτώβριο θα παρασταθεί ξανά στο Ρέθυμνο στα πλαίσια του Κρητολογικού Συνεδρίου.
Η ΘΟΚΝΗ δεν αποτελεί κερδοσκοπικό σωματείο και δεν αμείβεται για τις παραστάσεις της. Η συμβολική είσοδος-πρόσκληση των δέκα ευρώ επιβάλλεται για να καλύψει τα τεχνικά έξοδα της παράστασης (ηχητικά και φωτισμού).
Παίζουν: Άρης Καπετανάκης, Γιώργος Στρατάκης, Στέλιος Βέγγος, Κωστής Μανιάς, Ελένη Γιαμαλάκη, Γιώργος Μιχελουδάκης, Αντώνης Περαντωνάκης, Στέλιος Νερολαδάκης, Λίτσα Καλογερίδη, Νίκος Παπαδημητρίου, Χάρης Ζαχαριουδάκης, Βαγγελιώ Μοτσοβολέα, Αφροδίτη Κριτσωτάκη, Τζωρτζίνα Βογιατζάκη, Ειρήνη Κουρλετάκη, Άννα Καλλέργη, Μαρία Παναγιωτάκη, Γιάννης Νερολαδάκης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας