Την κυβερνητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στο Λασίθι αλλά και στο Ηράκλειο και στην Κρήτη θα ζητήσει η Περιφέρεια Κρήτης, μετά από συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, «διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία όσα απαιτούνται για να μπορούν να ζήσουν οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα. Θα έχουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, αλλά θα μεταφέρουμε στην κυβέρνηση τα προβλήματα και στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ στις 18 Νοεμβρίου και θα πρέπει να δοθεί μια ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα που πλήττεται αλλά και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Με ολοκληρωμένη πρόταση ζητούμε, αυτά που πρέπει να πάρει η Κρήτη απέναντι στα υπουργεία και διαχρονικά απέναντι σε κάθε κυβέρνηση».
Νωρίτερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης που εισηγήθηκε το θέμα υπογράμμισε πως «τα ξερά δέντρα, οι ελιές σε όλη την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, αναδεικνύουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά παράλληλα τα μελισσοκομικά φυτά, όπως το θυμάρι, το πεύκο, έχουν δεχτεί μία απίστευτη πίεση σε σχέση με την έλλειψη του νερού που έχουμε στην Ανατολική Κρήτη. Αυτό είναι το πρώτο μέρος, της ανομβρίας και σε συνεργασία με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχουν οδηγήσει σε μία σημαντική μείωση της αφθονίας και της βιοποικιλότητας, που έχουμε στην Ανατολική Κρήτη. Τα φυτά επιβιώνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία, με αποτέλεσμα η παραγωγή του μελιού ειδικά φέτος να είναι μειωμένη κατά το ελάχιστο».
Ο Πρόεδρος των Μελισσοκόμων Λασιθίου Κωστής Κρασσάς μίλησε για κατάρρευση. «Ξεραθήκανε όλα τα θυμάρια κι αυτή τη στιγμή έχουμε μια μείωση γύρω στο 90%. Υπάρχει μια κατάρρευση των μελισσιών. Πρέπει να δοθεί μία λύση στο πρόβλημά μας», ανέφερε και απευθύνθηκε προσωπικά στον Περιφερειάρχη Κρήτης. «Θα κλείσουν τα σπίτια μας κ. Σταύρο. 3 χρόνια τώρα παλεύουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το ζωικό κεφάλαιο. Δεν πάει άλλο. Οι νέοι έχουνε φύγει από την μελισσοκομία. Εμείς που έχουμε μείνει είναι επειδή την αγαπάμε τη μέλισσα. Στο Λασίθι έχουμε το 70% του κρητικού μελιού. Είμαστε ένα νομός που φιλοξενεί ολόκληρη την Κρήτη, όλους τους μελισσοκόμους του νησιού, αλλά δεν υπάρχουν πλέον φυτά», τόνισε.
Οι προκλήσεις που υπάρχουν και οι επιπτώσεις στην παραγωγή μελιού, επηρεάζουν ευρύτερα την οικονομία της Κρήτης, μιας και οι μέλισσες διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην επικονίαση των φυτών και συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλες τις καλλιέργειες. Είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να επηρεάσει και την αγροτική οικονομία. Και πέρα από αυτά που αφορούν την πτώση της αποδοτικότητας της νομαδικής μελισσοκομίας, είναι αυξημένα τα έξοδα συντήρησης των μελισσιών λόγω της έλλειψης της φυσικής τροφής. Οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διαδικασίες και μέσα τέτοια που λειτουργούν μόνο για τη συντήρηση και την επιβίωση των μελισσών τους. Παράλληλα, μέσα από τις πυρκαγιές και την αύξησή τους έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα, όπου δημιουργούν ένα επιπλέον κίνδυνο σε σχέση και με την τροφή των μελισσών, όπως και με το γεγονός ότι κάθε χρόνο καταστρέφονται πάρα πολλές κυψέλες.
Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας συσχετισμός με τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση και την προστασία και την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, τα οποία αναφέρθηκαν προηγουμένως. Ένα από τα πρώτα ζητήματα είναι η οικονομική στήριξη, η οποία να είναι ουσιαστική και δεσμευτική σε ένα κλάδο, όπου αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι καθημερινά και ουσιαστικά. Τα οικονομικά κίνητρα, τα οποία θα πρέπει να δοθούν θα πρέπει να είναι σε δυο κατευθύνσεις, στην ανανέωση του εξοπλισμού και την ενίσχυση των μελισσιών και των κυψελών. Απαραίτητη είναι και η υποστήριξη σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
Ο κλάδος βρίσκεται σε μία έκτακτη ανάγκη και για να μπορέσουν να προκύψουν εργαλεία ουσιαστικά για την επόμενη μέρα θα πρέπει να ενταχθεί η μελισσοκομία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να σχεδιαστούν από κοινού δράσεις στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος, να εφαρμοστούν και να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας και να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο.
Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε: «Η μελισσοκομία για την Κρήτη είναι μία σημαντική παραγωγική διαδικασία, όπως και το μέλι, ένα ποιοτικό προϊόν ανταγωνιστικό με πλούσια διατροφική αξία. Ξέρουμε όλοι ότι χωρίς μελισσοκομία δεν υπάρχει οικοσύστημα, χωρίς επικονίαση δεν έχουμε αγροτική παραγωγή».
Ο κ. Τζεδάκης σημείωσε πως «τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της μελισσοκομίας τα στηρίζουμε γιατί με την σημαντική αλλαγή, είναι κάτι καινούριο για την Κρήτη, το οποίο απασχολεί όλες τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τη μελισσοκομία με τις απότομες εναλλαγές του καιρού με τις χαμηλές βροχοπτώσεις, τις υψηλές θερμοκρασίες: δημιουργούν συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά τη μελισσοκομία μας. Πρέπει λοιπόν και ο ΕΛΓΑ να αναπροσαρμοστεί, να μπορεί να εξασφαλίζει αποζημιώσεις για τέτοια ζητήματα. Ώστε οι παραγωγοί του μελιού να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παράγουν».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
Πηγή : Ανατολή