Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

723 Λασιθιώτες μαθητές αναζητούν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Πλήρης οργανωτική ετοιμότητα υπάρχει στο νομό Λασιθίου από την πλευρά της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στην τελική ευθεία πριν την έναρξη των εξετάσεων, έχουν γίνει οι δοκιμές λειτουργίας στα συστήματα μετάδοσης των θεμάτων κι όλα κύλησαν χωρίς προβλήματα, γεγονός που ικανοποιεί τον επικεφαλής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό. «Λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα όλων των σχολείων άψογα. Τα δοκιμαστικά που έρχονται είναι θετικά και σε όλα τα σχολεία του νομού είναι σε άριστη κατάσταση. Έχουν φτιαχτεί όλες οι Επιτροπές, έχουμε στείλει όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν στις ενέργειες τους οι επιτροπές και προπάντων οι επιτηρητές και αναμένουμε το ξεκίνημα των εξετάσεων», επισημαίνει ο Βασίλης Αϊβαλιώτης.

Εξεταστική περίοδος
Η αφετηρία των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2017 για τη μεγάλη πλειονότητα των μαθητών που προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) θα γίνει στις 7 Ιουνίου, αλλά η εκκίνηση για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) θα έχει δοθεί μια ημέρα νωρίτερα στις 6 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διαρκέσουν για τα Γενικά Λύκεια από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου ενώ για τα ΕΠΑΛ από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου.
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν στο χρονικό διάστημα από 22 έως και 30 Ιουνίου ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες θα γίνουν μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.
Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.
Τα εξεταστικά κέντρα του νομού Λασιθίου είναι επτά για τα Γενικά Λύκεια και τρία για τα ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, για τα Επαγγελματικά Λύκεια θα λειτουργήσουν από ένα εξεταστικό κέντρο σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία και για τα ΓΕΛ στον Άγιο Νικόλαο το 1ο Λύκειο, στην Ιεράπετρα δύο (1ο και 2ο Λύκειο) ένα στη Σητεία και στη Νεάπολη κι από ένα εξεταστικό κέντρο στο Μακρύ Γιαλό και στο Οροπέδιο Λασιθίου.


Διαδικασία εξετάσεων
Σε ότι αφορά το διαδικαστικό κομμάτι των εξετάσεων, οι μαθητές θα πρέπει να είναι από τις 8 το πρωί στη θέση τους για να γίνει η διαδικασία ταυτοποίησης με το δελτίο εξεταζόμενων και στη συνέχεια να δοθούν τα θέματα. Αν μετά τις 8:30 που θα δοθούν τα θέματα προσέλθει μαθητής δεν θα γίνει δεκτός και για να συμμετέχει κάποιος σε επαναληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να προσκομίσει έγγραφο από Νοσοκομείο που να βεβαιώνει πως είχε πρόβλημα υγείας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνουν φέτος στην Αθήνα και θα αφορούν όλα τα μαθήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν ένας μαθητής χάσει ένα μάθημα θα πρέπει να δώσει ξανά σε όλα στις επαναληπτικές. «Πρόκειται για την αποφυγή του φαινομένου που είχε εμφανιστεί αρκετά που δεν έδιναν οι μαθητές μερικά μαθήματα για να έχουν χρόνο να διαβάσουν και τα έδιναν στις επαναληπτικές. Για να αποτραπεί αυτό, τους βάζει τώρα να δώσουν όλα τα μαθήματα μαζί», σημειώνει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.

Διατροφή και ψυχραιμία
Ο κ. Αϊβαλιώτης αναγνωρίζει πως δεν έχει βρεθεί ακόμα η συνταγή για την αποφυγή του άγχους των υποψηφίων μαθητών. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο καλό που μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους είναι να κάνουν διαλείμματα την ώρα του διαβάσματος για να ξεκουράζονται και να μην τους αγχώνουν περισσότερο οι γονείς. Επιπλέον απευθύνει έκκληση προς τους γονείς και τους μαθητές να προσέξουν αρκετά αυτό το διάστημα να κάνουν καλή διατροφή, ώστε να είναι υγιείς και να αποφύγουν κρυολογήματα και ταλαιπωρίες που θα δυσκολέψουν την ζωή τους κατά την εξεταστική περίοδο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας