Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

«Φωτιά» τα πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

ΠΡΟΣΤΙΜΑ - ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ - ΚΑΦΕΤο ρόλο του στυγνού εκτελεστή έχουν λάβει οι οικονομικές Αρχές που κυνηγούν ανελέητα τους παραβάτες-ιδιοκτήτες καταστημάτων και κέντρων εστίασης.
Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε και η κίνηση στα εν λόγω καταστήματα είναι αυξημένη, οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί κατά πολύ, με τους "ράμπο" των ελεγκτικών μηχανισμών να παριστάνουν ακόμα και τους πελάτες για να πιάσουν στα "δίχτυα" τους τον παραβάτη ιδιοκτήτη που δε θα κόψει απόδειξη ή που θα παραβεί τα όσα αναφέρει ο νόμος.
Φυσικά ο πέλεκυς στην περίπτωση που "συλληφθεί" να παραβαίνει το νόμο που διέπει τη λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι αρκετά βαρύς, με τα πρόστιμα για μια απόδειξη να ξεκινάνε από τα 500 ευρώ, για να πολλαπλασιαστούν τα μηδενικά στο τέλος του προστίμου, ανάλογα τις παραβάσεις που θα σημειωθούν.
Ήδη, από τη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου ανακοινώθηκε ότι, σε εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Νόμου 2523/1997, η Υπηρεσία προέβη στις 26/05/2017, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και κατόπιν απόφασης του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην αναστολή για πέντε ημέρες της λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο), καθώς και του υποκαταστήματος της ίδιας επιχείρησης (χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων), λόγω τέλεσης σωρείας φορολογικών παραβάσεων.

Καθημερινοί οι έλεγχοι
Και στο Ηράκλειο, όμως, οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά. Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αλλά και οι αναστολές λειτουργίας καταστημάτων, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου κ. Μαρία Αντωνακάκη.
«Οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και στην πόλη μας. Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τον κλάδο για τα βαριά πρόστιμα που επιβάλλονται, σε μια εποχή - αξίζει να σημειωθεί - κρίσης, που κάθε μαγαζί παλεύει για να παραμείνει ανοιχτό. Τα τσουχτερά πρόστιμα "πέφτουν" αν εξακριβωθεί ότι δεν έχουν κοπεί όλες οι αποδείξεις, αλλά και σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους και το αν είναι δηλωμένοι στο ΙΚΑ και αν πληρώνονται οι εισφορές τους. Ανάλογα τώρα τις παραβάσεις που θα βεβαιωθούν, σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και δέσμευση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος για κάποιες μέρες. Και σε τοπικό επίπεδο, είναι πάρα πολλά τα καταστήματα στα οποία έχει γίνει ανάκληση αδειών και καθημερινά ο αριθμός αυτών αυξάνεται, τόσο στο κέντρο όσο στην περιφέρεια, αλλά και στην παραλιακή Ηρακλείου», αναφέρει η κ. Αντωνακάκη, περιγράφοντας το πόσο αυστηρά έχουν γίνει τα πράγματα από άποψη ελέγχων και προστίμων, σημειώνοντας πως, όταν σε ένα κατάστημα καταγραφούν περισσότερες από δύο παραβάσεις, τότε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο κρίσης, όπου μετά και την αύξηση του ΦΠΑ, που κάθε μέρα μη λειτουργίας ενός καταστήματος "βάζει μέσα" τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος θα αναγκαστεί μετά να τρέχει και να μη φτάνει για να καταφέρει να φανεί συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις και κυρίως στο να μπορέσει να πληρώσει το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί.
"Βροχή" τα παράπονα

«Βαριά και ασήκωτη η φορολογία»
Τα παράπονα των καταστηματαρχών είναι πολλά, με την κ. Αντωνακάκη, εκφράζοντας την αγανάκτηση του κλάδου, που μετά από έναν κακό οικονομικά χειμώνα, περιμένουν τώρα το καλοκαίρι με τον τουρισμό να δουν αύξηση του τζίρου τους και ταυτόχρονα στέλνοντας το δικό της μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών και στις αρμόδιες Αρχές, να αναφέρει ότι «όλες αυτές οι φορολογικές επιβαρύνσεις με τις οποίες έχουμε φορτωθεί, όλοι αυτοί οι έλεγχοι και όλα αυτά τα σκληρά πρόστιμα αναγκάζουν κάποιους επαγγελματίες να φοροδιαφεύγουν, όχι γιατί θέλουν να είναι παράνομοι, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα πράγματα όμως θα ήταν διαφορετικά αν δεν υπήρχε αυτή η τόσο βαριά και ασήκωτη φορολογία. Τότε θα υπήρχε και η ανάλογη συμπεριφορά από μέρους των καταστηματαρχών και δε θα είχαμε παραβάτες».
Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη 

Συνολικες προβολες σελιδας