Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Σημαντικά τα έσοδα του Δήμου Σητείας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τα μεγαλύτερα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Δήμο στη χώρα, καταγράφονται στο Δήμο Σητείας

Θα μπορούσε ένας Δήμος να στηρίξει τα σταθερά έσοδα του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Αν μιλάμε για τον Δήμο Σητείας, η απάντηση είναι σίγουρα ναι και μάλιστα μπορεί να δοθεί με μεγάλη ευκολία. Χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας
ανακοινώθηκε η κατανομή πιστώσεων του Δήμου από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στα χρόνια της κρίσης ο Δήμος Σητείας έχει 320.000 ευρώ περίπου από ΣΑΤΑ και 190.000 ευρώ από ΚΑΠ, όταν οι ΑΠΕ του δίνουν ήδη 450.000 ευρώ (έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 με βάση τα στοιχεία του 2016) και πρόκειται να του δώσουν πολλά περισσότερα αν υπολογιστεί και το τυχόν μέρισμα από τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην περιοχή και στα τρία από τα οποία ο Δήμος συμμετέχει με ποσοστό 2%, τότε το ποσό που αναμένεται να μπει στα ταμεία ως ειδικό τέλος και μέρισμα, για το 2017 θα υπερβεί τις 500.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως τα χρήματα από τις ΑΠΕ εγγράφονται στον κωδικό των τακτικών εσόδων, για αυτό και συγκρίνονται με τα κρατικά τακτικά έσοδα του Δήμου, λόγος για τον οποίο αποκτούν και μεγαλύτερη αξία, λόγω της σταθερότητας που παρουσιάζουν. Τα επόμενα δε χρόνια, αναμένεται τα ποσά αυτά να είναι ακόμα μεγαλύτερα από τις νέες δομές που θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή.

Δικαίως λοιπόν, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως τα μεγαλύτερα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Δήμο στη χώρα, καταγράφονται στο Δήμο Σητείας, ενώ είναι προφανές πως συγκρινόμενα τα ποσά της κρατικής ενίσχυσης, με τα ποσά της χρηματοδότησης από τις ΑΠΕ, η πλάστιγγα γέρνει στην πλευρά των ανανεώσιμων πηγών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας