Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Έτσι γλύτωσε τα ισόβια η πρώην ταμίας του Δήμου Νεάπολης

Οι αμφιβολίες αθώωσαν τον Νίκο Καστρινάκη, που κατακεραυνώθηκε από τον εισαγγελέα



Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και η ειλικρινής μεταμέλεια “έσπασαν” τα ισόβια για την πρώην ειδική ταμία και περιόρισαν την ποινή της στα 18 χρόνια κάθειρξη

Σε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης την ειδική ταμία του πρώην Δήμου Νεάπολης για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της απιστίας. Στην 47χρονη, στην οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, καταλογίζεται ότι υπεξαίρεσε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η 47χρονη, που γλύτωσε τα ισόβια λόγω του ελαφρυντικού, θα οδηγηθεί πίσω στην φυλακή. Ακόμα, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, θα πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση στο Δήμο, ύψους 10.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αθώωσε ελλείψει δόλου τον πρώην δήμαρχο Νεάπολης, Νίκο Καστρινάκη, και τέσσερις ακόμα εμπλεκόμενους.

Άστραψε και βρόντηξε ο εισαγγελέας

Αίσθηση προκάλεσε η αγόρευση του εισαγγελέα έδρας Κ. Μπουτσίκου, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ουσία της εκδικαζόμενης υπόθεσης και υπήρξε πραγματικά καταπέλτης τόσο ως προς το πρόσωπο της ειδικής ταμία όσο και ως προς τον πρώην δήμαρχο Νεάπολης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρώην ειδική ταμία ο εισαγγελέας τόνισε ότι δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα. Επικαλέστηκε μάλιστα  την κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας, η οποία ανέφερε ότι πρώτη φορά σε δήμο είδε με μία και μόνο υπογραφή να γίνονται τραπεζικές αναλήψεις. «Από πού αντλούσε αυτόν τον αέρα; Από πού αντλούσε αυτήν την συμπεριφορά; Από τον δήμαρχο φυσικά, ο οποίος εν λευκώ της είχε δώσει πλήρη εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται τα οικονομικά του Δήμου. Την καλούσε, της έκανε παρατηρήσεις, αυτή υποσχόταν ότι θα έκανε τα δέοντα, οι υποσχέσεις έπεφταν στο κενό και εκείνη παρέμενε στη θέση της. Και αφού ήταν ανεξέλεγκτη, άρχισε τις υπεξαιρέσεις. Λέει ότι το έκανε για να σπουδάσει το παιδί της. Από το 2006-2008, ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της. Μετά όμως προσέφυγε σε τοκογλύφο ξενοδόχο, δανείστηκε 50.000 ευρώ, δεν μπόρεσε να τα εξοφλήσει και αναγκάστηκε να υπεξαιρέσει 237.000 ευρώ, όπως ομολογεί. Πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με το πραγματικό έλλειμμα. Πιστεύω ότι δεν ήταν μόνο τα 237.000 ευρώ, αλλά τουλάχιστον 800.000 ευρώ έχει υπεξαιρέσει η κατηγορούμενη. Φαίνεται όμως μετανιωμένη και προς τιμήν της ζήτησε δημόσια συγνώμη. Θέλω να πιστεύω ότι το έκανε για τα παιδιά της»  είπε στην αγόρευση του ο εισαγγελέας, ο οποίος πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.



Ταμίας: «Δεν θα μπορούσα να κλείσω ούτε τα μάτια μου κάποτε»

Με ...κομμένο τον αέρα που την χαρακτήριζε ως προσωπικότητα-όπως αναφέρθηκε πολλές φορές στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας-απολογήθηκε η γοητευτική πρώην ειδική ταμίας. Γυναίκα που μετρούσε πολύ την εικόνα της και την γνώμη των άλλων,  «τσαλάκωσε» τον εαυτό της ενώπιον έδρας και ακροατηρίου, ζητώντας ουσιαστικά τη «λύτρωση» αλλά και την επιείκεια του δικαστηρίου.

Με δάκρυα στα μάτια είπε στην απολογία της: «Η πράξη μου είναι ελεεινή. Και ακόμα πιο ελεεινό είναι ότι πήρα ανθρώπους στο λαιμό μου. Δεν μου φταίνε  οι άνθρωποι. Τους ζητάω δημόσια συγνώμη, είπε γυρνώντας προς την πλευρά των συγκατηγορουμένων της. Δεν έχουν καμία σχέση με την δική μου κίνηση. Κανείς δεν μπορούσε να πάρει χαμπάρι. Πάντα λογάριαζα την γνώμη των άλλων. Δεν ήθελα να σκέφτονται το παραμικρό για μένα. Πόσο μάλλον να προκαλώ λύπηση. Ντρέπομαι. Κάποτε, ήμουν ένας άνθρωπος σοβαρός, ευυπόλητπος. Έφθασα στο σημείο να βρίσκομαι στο εδώλιο του κατηγορουμένου και πήρα και κόσμο στο λαιμό μου. Αυτό είναι μεγάλη αμαρτία. Ούτε τα μάτια μου δεν θα μπορούσα να κλείσω κάποτε».

Η πρώην ειδική ταμίας ερωτήθηκε πολλές φορές από την έδρα για τις ευθύνες των συγκατηγορούμενων της και αν επιχειρεί να τους καλύψει, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη. «Την αλήθεια λέω. Να μπορέσω να κοιμηθώ τη νύχτα. Για ποιον λόγο να τους καλύψω; Είμαι ένα χρόνο στην φυλακή και η φυλακή είναι δύσκολο πράγμα. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα».

Καστρινάκης: «Κόντεψα να λυγίσω από τον άδικο πόλεμο»

 Στην απολογία του  ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης αφού αναφέρθηκε στις «εκρηκτικές» συνθήκες λόγω Βραχασίου υπό τις οποίες ανέλαβε τον δήμο, τις προσπάθειες που κατέβαλλε  για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αλλά και το έργο το οποίο επιτέλεσε κατά την πολύχρονη θητεία του, επανέλαβε ότι «έπεσε από τα σύννεφα» όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη ελλείμματος. «Είμαι καθαρός από κάθε άποψη. Δεν απίστησα, δεν ζημίωσα κανένα, δεν παρέλλειψα κάποιο από τα καθήκοντά μου».

Υποστήριξε ότι πάντα ήταν καλοπροαίρετος και είχε εμπιστοσύνη στο προσωπικό. Για την ειδική ταμία ανέφερε ότι την τοποθέτησε στην συγκεκριμένη θέση καθώς ήταν ελεγκτής εσόδων-εξόδων στην ΔΟΥ. «Δεν την άλλαξα γιατί δεν υπήρξε ποτέ κάποιος σοβαρός λόγος. Υπήρχε μόνο γενικότερη γκρίνια λόγω φόρτου εργασίας».

Ερωτηθείς γιατί δεν όρισε κάποιον βοηθό της, απάντησε: «Δεν το σκέφτηκα αλλά δεν προβλεπόταν από πουθενά. Τώρα εκ των υστέρων, θα έβαζα τρεις».

Κληθείς να απαντήσει εάν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση με την ταμία, ανέφερε: «Δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με την ταμία, ούτε είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση. Είχα καλή άποψη για εκείνη. Μιλούσε με αγάπη για τα παιδιά της. Ό,τι έγινε, το ξέρει μόνο εκείνη. Αρχή μου σε όλη τη ζωή μου είναι να βοηθάω τον άνθρωπο και τον τόπο μου. Έχω χάσει δικούς μου ανθρώπους, αλλά πιο δύσκολα πέρασα τώρα. Κόντεψα να λυγίσω από αυτόν τον άδικο πόλεμο των μικροσκοπιμοτήτων. Δεν απάντησα σε σχόλια και επιθέσεις. Περίμενα να απολογηθώ μπροστά σας. Είμαι εγκρατής, πιστεύω στον Θεό, στην επώνυμη και ανώνυμη Δικαιοσύνη. Είμαι στην κρίση σας. Δεν είχα ούτε δημαρχιακό αυτοκίνητο, ούτε κινητό, ούτε άλλες δαπάνες. Έφυγα φτωχότερος απ’ ό,τι μπήκα στην πρώτη τετραετία. Θέλω να υποστηρίξω την αξιοπρέπεια την δική μου και της οικογένειας μου, την μνήμη των αγροτών γονέων μου».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι της 47χρονης, Διονύσης Βέρρας και Αποστόλης Βαρδάκης έκαναν λόγο για μία απόφαση που αποδίδει δικαιοσύνη στο μέγιστο βαθμό για όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο» ενώ οι συνήγοροι του κ. Καστρινάκη, Γιώργος Γιαχνάκης και Ανδρέας Αργυρόπουλος τόνισαν: «Αποδόθηκε Δικαιοσύνη. Ο δήμαρχος εξ αρχής είχε δηλώσει ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπεξαίρεση στο ταμείο, γεγονός που αποδείχθηκε και αποδέχθηκε το δικαστήριο».

Ικανοποίηση συνηγόρων

Την ικανοποίηση του για την απόφαση εξέφρασε και ο συνήγορος του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών, Βενιζέλος Κάββαλος. Όπως είπε, ο εντολέας του αντιμετώπιζε μία βαρύτατη κατηγορία που ήταν αναντίστοιχη με το αποδεικτικό υλικό. «Ουδεμία συμμετοχή προέκυψε για την οποιαδήποτε παράνομη πράξη». Κατά τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος ήταν τύποις προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών μόνο και μόνο για το οργανόγραμμα. Ο συνήγορος του προέδρου της ΔΕΑΠΟΝ, Γιώργος Κοκοσάλης ανέφερε: «Kαλό θα ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ελεγκτές των Δήμων να εξαντλούν την έρευνα και να θέτουν υπόψη το σύνολο των εγγράφων για το πόρισμα τους».

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας