Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Το έθιμο που έγινε κατάρα


Μετά για τον άδικο χαμό του 25χρονου και το σοβαρό τραυματισμό του 23χρονου ανήμερα του Πάσχα στα Μυριοκέφαλα, από άσκοπους πυροβολισμούς, ο θρήνος δίνει τη θέση του στην οργή για το επικίνδυνο αυτό έθιμο που δεν λέει να εκλείψει.


Εδώ και χρόνια η χρήση όπλων στην Κρήτη είτε από χαρά είτε από πόνο είτε από αντεκδίκηση έχει κοστίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές, αυξάνοντας τη λίστα με τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.

Πάρα τις κατά καιρούς προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινόμενου που πλέον αποτελεί κατάρα η πρόοδος είναι μικρή.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους το κακώς εννοούμενο έθιμο έχει βαθιά τις ρίζες του και δύσκολα θα εκλείψει εάν οι νέες γενιές συνεχίσουν να μεγαλώνουν με αυτές τις εικόνες. 


Πυροβολισμοί χαράς... αλλά και πόνου… Έθιμο, με ρίζες βαθιές και γνωστό στα πέρατα της γης. Πάρα την επικινδυνότητα του αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται μετά από κάθε τραυματισμό αλλά και απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν έχει εξαλείφει.

Συνήθεια με την όποια είναι γαλουχημένες πολλές γενιές και πλέον αποτελεί κατάρα .Δυστυχώς στο βωμό της οπλοχρησίας οι  ανθρωποθυσίες δε φαίνεται να σταματούν και η λίστα με τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου συνεχώς αυξάνει .

Σύμφωνα και με τους ψυχολόγους η οπλοφορία και η οπλοκατοχή  έχει γίνει πια βίωμα στην Κρήτη. Χωρίς λόγο άτομα κάθε ηλικίας που μεγάλωσαν με αυτές τις εικόνες με ευκολία κρατούν και βγάζουν τα όπλα προκειμένου είτε να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό είτε για να ξορκίσουν τους φόβους τους.

Οι επιπτώσεις από περιστατικά θυμάτων λόγο χρήσης οπλών είναι αντιστρόφως ανάλογα από τον αριθμό των περιστατικών. Το 2012 στο Ηράκλειο είχαμε τρεις νεκρούς, ενώ το 2013 κανένα. Ωστόσο ο αρνητικός αντίκτυπος για την εικόνα του νησιού ήταν τεράστιος. Και όσον άφορα στον τουρισμό αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους Κρητικούς.      


Τα τελευταία χρόνια τα αστυνομικά μέτρα, οι κατασχέσεις όπλων άλλα και η συνειδητοποίηση μερίδας Κρητικών ότι οι άσκοποι πυροβολισμοί μπορεί να αποβούν μοιραίοι, το φαινόμενο έχει κάπως περιοριστεί άλλα δεν έχει εξαληφθεί. Φαίνεται πως χρειάζεται και άλλος χρόνος αλλά και θρήνος για να γίνει κατορθωτό.     
 
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας