Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η δυο όψεις των δημοτικών εκλογών (του Πέτρου Δημητροπουλάκη)

1η όψη (τοπική)
Χρόνια τώρα βλέπουμε να εξελίσσετε στη πόλη μας η χειρότερη εκδοχή της δημοτικής εκλογικής διαδικασίας.

Χρόνια τώρα ακούμε προεκλογικά τα ίδια και τα ίδια από τους υπ. Δημάρχους οι δε υπ. δημοτικοί σύμβουλοι κατά κανόνα δεν μιλάνε παρά μόνο ως κόλακες των επικεφαλής.
Κατεβαίνουν να εκπροσωπήσουν εμάς και μιλούν για το εγώ. Ψηφίστε με, λέει, είμαι ικανός, είμαι αναντικατάστατος, έχω αγνές προθέσεις, εξ άλλου έφτιαξα αεροδρόμια, λιμάνια, σχολεία, δρόμους, δεν χρειάζεται εσύ να ασχοληθείς με τίποτα, άσ’τη τύχη σου και τον τόπο σου σε μένα.
Διάφοροι «εξυπνάκηδες» επενδύουν στην ανοχή, καλλιεργούν την αδράνεια και την αδιαφορία των υπολοίπων, με αποτέλεσμα να βολεύονται αυτοί, οι επιχειρήσεις και οι οικογένειες τους. Ρίχνουν και κανένα ψίχουλο ή λίγο τσιμέντο προεκλογικά σε παρατρεχάμενους, βαπτίζουν αντικοινωνική την κάθε αντίδραση στη δράση τους και ο τόπος συνεχίζει να υποβαθμίζεται.
Οι πιο κατάλληλοι, για τα κοινά, συμπολίτες μας όλοι αυτοί που θα μπορούσαν πραγματικά να προσφέρουν, ιδιαίτερα οι νέοι, αρνούνται τη συμμετοχή αποφεύγουν την εμπλοκή τους στην αρρωστημένη αυτή κατάσταση. Και όχι αδικαιολόγητα. Προβάλλουν τον προβληματισμό τους και καταλήγουν: «Έχω τη διάθεση να προσφέρω, αλλά δεν έχω κύκλωμα με ψήφους, δεν έχω την εύνοια των πολιτευτών, γιατί να στοχοποιηθώ κοινωνικά».
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν αισθήματα ενοχής και τάσεις αποτροπής για την ενασχόληση με τις δημοτικές εκλογές. Πολλοί αναρωτιούνται: Είναι δυνατόν να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές δεκαετιών;
Εύλογα τα παραπάνω ερωτήματα. Ομως, είναι απαραίτητητο να γίνει η προσπάθεια . Γιατί αν αδιαφορήσουμε είναι χειρότερο, αν τους ανεχτούμε ή τους ξαναστηρίξουμε , θα είναι σαν να επιβεβαιώνουμε τον κανόνα που λέει πως "ότι και να πάθουν, θα τα ξεχάσουν, γιατί τους νοιάζει μόνο το ατομικό βόλεμα ".
Το θέμα είναι τι θα κάνεις εσύ; Ποιά θα είναι η θέση που θα πάρεις έναντι όλων αυτών που έφεραν τον τόπο σ’ στην κατρακύλα και τώρα σου ζητάνε συμπόρευση. Θα συνεχίσεις να χορεύεις στο σκοπό τους;
Μα «κατεβαίνει ο φίλος μου με τους καθιερωμένους, να μην τον στηρίξω;» αναρωτιέσαι. Βεβαίως και να στηρίξεις το φίλο σου τον συγγενή σου αλλά αν τον αξιολογείς κατάλληλο αλλά και αν πιστεύεις ότι δίνει τη μάχη σε μια προσπάθεια που πάει μπροστά τον τόπο, και όχι να θεωρείς την ψήφο απλά ως μια κοινωνική εκδήλωση, μια ευκαιρία στήριξης των κοινωνικών σου σχέσεων. Το ερώτημα είναι πόσο χαμηλά μπορείς να ρίξεις τον εαυτό σου, ώστε να υποβαθμίσεις το δικαίωμά σου ως δημότης.
Και ποιούς να στηρίξεις; Επέλεξε άτομα που δεν υπηρετούν τζάκια και σόγια. Μην πουλάς την αξιοπρέπειά σου για μια φιλία, μια συγγένεια ή μια εξυπηρέτηση. Μην εμπιστεύεσαι πιά τα αποτυχημένα δημαρχοκεντρικά σχήματα.

2η όψη (γενική)
Πριν στηρίξεις και ψηφίσεις κάποιον σκέψου και το πολιτικό μηνυμα των εκλογών!
Η χώρα, αλυσοδέθηκε από τοκογλύφους. Αν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, ξαναψηφίσεις κυβερνητικούς υποψηφίους, τότε θα έχεις δώσει το δικαίωμα να να πουν "ο ελληνικός λαός μας δικαιώνει ". Η χώρα θα συνεχίσει να καταστρέφεται με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Η πολιτική τους έβαλε την χώρα στην κρίση. Σκέψου ως πολίτης σε ποιά θέση βρίσκεσαι.
Αν είσαι αγρότης, σε οδηγούν στον αφανισμό.
Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, σε βαπτίζουν τεμπέλη, διεφθαρμένο, αργόμισθο, περιττό αν φυσικά δεν ανήκεις στον κύκλο των παρατρεχάμενων τους.
Ως ιδιωτικός υπάλληλος έχεις χάσει πάνω από το μισό του μισθού και τα εργασιακών δικαιωμάτων σου, σε οδηγούν την ανεργία.
Ως επαγγελματίας, η δουλειά σου κινδυνεύει με κλείσιμο, με την πτώση του τζίρου και τις ληστρικές απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας.
Αλλά και ως πολίτης, πληρώνεις σήμερα πολλαπλάσιους φόρους και χάνεις τους κόπους μίας ζωής είτε από την εφορία είτε από τις τράπεζες.
Θα εμπιστευθείς τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, που κατέστρεψαν τη χώρα με την πελατειακή και κερδοσκοπική πολιτική τους;
Θα πιστέψεις ότι οι δημοτικές εκλογές, δεν είναι πολιτικές; Τότε γιατί πολιτικοί του κατεστημένου,παρά την απαξίωση τους, δρώντας στο παρασκήνιο πρωταγωνιστούν στο στήσιμο των συνδιασμών των υποψηφίων δημάρχων; Θα στηρίξεις τα δεκανίκια τους για άλλη μια φορά;
Το κλείσιμο και την αποδυνάμωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την υποβάθμιση του τόπου δεν τη αποφασισαν οι ντόπιοι υποτακτικοί της κυβέρνησης αλλα τα αφεντικά τους. Αυτοί απλώς τους στηρίζουν και τους ανέχονται. Παίζουν το παιχνίδι τους στις πλάτες του τόπου με ανταλλάγματα.
Απέρριψε, τους υποτακτικούς, τους εφυσηχαστές και εγκάθετους της κυβέρνησης, που στρέφονται, ενάντια στα συμφέροντα του τόπου και του πολίτη προκειμένου να ικανοποιήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Μην στηρίζεις τους συνδυασμούς, που με τις πολιτικές των κομμάτων που τους «έχριζαν», καταδίκασαν τον Ελληνικό λαό. Είναι συνένοχοι και συνεργοί και ας θέλουν να εμφανίζονται ως λευκές περιστερές. Εκφράζουν και αγκαλιάζουν τον Βενιζέλο και τον Άδωνη της συγκυβέρνησης, έτσι αξιολόγησε τους πολιτικά.
Ήρθε η ώρα.
Τιμώρησε τους, για την υστέρηση της περιοχής μας, για το κλείσιμο της εφορίας, για τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο μας, για τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα σου, για την υποτακτική και αλαζονική συμπεριφορά τους, για το παρελθόν και το παρόν τους.
Στήριξε την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Σητείας συμμετοχικά, με προτάσεις, με κριτική διάθεση. Έλα να διαχειριστούμε το παρόν και να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον και του τόπου και των ανθρώπων του.

22/04/14
Πέτρος Δημητροπουλάκης
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Σητείας

Συνολικες προβολες σελιδας