Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ευαισθητοποίηση για τις ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας

ΤΟ Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου ενέκρινε μετά από πρόταση του Νομάρχη κ. Σήφη Αναστασάκη την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου,
προκειμένου να προχωρήσει μια κοινή δράση σε θέματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στην Κρήτη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναπτύσσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.
Η ιδέα του προγράμματος ξεκίνησε μετά από την έκθεση φωτογραφίας με τη στήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με αντικείμενο την περιβαλλοντική φωτογράφηση και με τίτλο «Green Project στην Ασία», στην οποία πρωτοστάτησε ο καταγόμενος από τον Άγιο Νικόλαο νομικός Σύμβουλος της ΡΑΕ κ. Γιάννης Τζώρτζης.
Στο πλαίσιο αυτό υπεβλήθη πρόταση για αντίστοιχη φωτογράφηση και έκθεση στην Κρήτη με τίτλο «Green Project στην Κρήτη: πράσινη ενέργεια, άξονας πολιτισμού».
Η πρόταση αυτή με αντικείμενο την περιβαλλοντική φωτογράφηση, τη διοργάνωση έκθεσης και την έκδοση φωτογραφικού λευκώματος προτάθηκε να περιλάβει τη φωτογραφική προσέγγιση παραδοσιακών και σύγχρονων μορφών πράσινης-καθαρής ενέργειας στην Κρήτη με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού της Κρήτης σε θέματα πράσινης ενέργειας με την αξιοποίηση της δύναμης της τέχνης της φωτογραφίας.
Εκτιμάται ότι το εγχείρημα αυτό θα ενισχύσει την προοπτική για την πραγμάτωση του περιβαλλοντικού οράματος της ενεργειακής αυτονομίας της Κρήτης μέσα από την ευρεία κοινωνική αποδοχή της εφαρμογής τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με την πρόταση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης GreenProject η Κρήτη θα αντιμετωπισθεί ως ένας άξονας πολιτισμού με εστίαση σε θέματα πράσινης ενέργειας. Από τη φωτογραφική καταγραφή, θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί ο παραδοσιακός σεβασμός των Κρητών προς το περιβάλλον και η ευφυής εφαρμογή τεχνικών για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στις σύγχρονες παρεμβάσεις για την ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας με τη χρήση ηλιοθερμικών πάρκων, φωτοβολταϊκών πάνελς, ανεμογεννητριών, υδρο-ηλεκτρικών και υβριδικών σταθμών, ενώ το συντονισμό του όλου εγχειρήματος θα αναλάβει η Green Project.
«Δεδομένου ότι το 2010 είναι έτος αφιερωμένο στην ενέργεια θεωρούμε ότι μια τέτοια προσπάθεια σε επίπεδο Κρήτης με φιλοξενία της έκθεσης και στους τέσσερις νομούς και έκδοση μεγάλου φωτογραφικού λευκώματος από έγκριτο εκδοτικό οίκο, θα μπορούσε αφενός να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Κρήτης στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών της Κρήτης και αφετέρου να λειτουργήσει ως έναυσμα για ανάδειξη της Κρήτης ως πιλοτικής περιοχής εφαρμογής ήπιων μορφών ενέργειας. Για το σκοπό αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ανέλαβε πρωτοβουλία έγγραφης και προφορικής ενημέρωσης των τριών άλλων Νομαρχιών της Κρήτης με στόχο να υλοποιηθεί αυτή η κοινή δράση, ως απαρχή μάλιστα ανάληψης κοινών δράσεων και για άλλα θέματα», δήλωσε ο Νομάρχης.
Μέχρι τώρα η ανταπόκριση της Νομαρχίας Ρεθύμνου ήταν άμεση και θετική, ενώ οι Νομαρχίες Ηρακλείου και Χανίων εξετάζουν το θέμα με θετική διάθεση και προτείνουν να συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των τεσσάρων Νομαρχιών για κάθε Νομαρχία και να εξουσιοδοτηθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, που είχε την πρωτοβουλία, για τη συνέχεια της προσπάθειας.
Με βάση τα παραπάνω το Νομαρχιακό Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει στην Προγραμματική Σύμβαση με τις άλλες Νομαρχίες και να αναλάβει τη διεξαγωγή όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την υλοποίηση της δράσης αυτής με απώτερο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας, πάνω σε θέματα ήπιων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας