Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Επιτροπή για τη «σύλληψη» των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Λαθουράκης θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ασφάλειας στο Νομό Λασιθίου. Αναπληρωτής του θα είναι ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πλεξουσάκης, όπως αποφάσισε χθες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανασίου Καρούντζου «για τη σύλληψη, περισυλλογή, μεταφορά και φύλαξη των αποίμενων και ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων στο νομό».
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή προέκυψε από την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σύσκεψη, που συγκλήθηκε το Μάιο στο Δήμο Ιεράπετρας με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, του Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, του Νομάρχη και στελεχών των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, του Εισαγγελέα Λασιθίου, των Δημάρχων του Νομού, εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και άλλων συλλογικών φορέων του νομού.
«Υπάρχει η πολιτική απόφαση όλων των φορέων και των εμπλεκομένων να λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα. Σήμερα μπαίνει πλέον στο στάδιο εφαρμογής ο τρόπος αντιμετώπισης που έχει αποφασιστεί με τον ορισμό του Προέδρου της Επιτροπής. Το έργο που θα επιτελέσει θα βοηθήσει τον κόσμο της υπαίθρου και πιστεύω ότι πρώτοι απ’ όλους οι κτηνοτρόφοι του νομού θα δείξουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», δήλωσε ο Νομάρχης κ. Σήφης Αναστασάκης.

Οι αρμοδιότητες

Η Επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την περισυλλογή των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων, που περιφέρονται και βόσκουν ανεξέλεγκτα προκαλώντας ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και στα δάση καθώς και περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών του νομού.
Σκοπός της συγκρότησης της Επιτροπής είναι η πρόληψη των ζημιών των ιδιωτικών περιουσιών των κατοίκων της περιφέρειας και η προστασία αφενός των περιβαλλοντικά ευαίσθητων δασικών περιοχών και αφετέρου της δημόσιας υγείας του πληθυσμού.
Ειδικότερα, η Επιτροπή θα έχει ως έργο τον εντοπισμό ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων, τη μέριμνα για τη σύλληψή τους και την ασφαλή μεταφορά τους σε ειδικό χώρο με βάση τις νομοθετικές διατάξεις περί καλής διαβίωσης των ζώων.
Η Επιτροπή επικουρείται σε ό,τι αφορά στο έργο της σύλληψης, της μεταφοράς και της φύλαξης των αιγοπροβάτων σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους από συνεργεία και εργολάβους, που θα τους έχει ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την απόφαση μπορεί να ζητήσει και να λάβει για την εκπλήρωση της αποστολής της τη συνδρομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, των Δήμων του Νομού, της Περιφερειακής και Κεντρικής Υπηρεσίας της Αγροφυλακής, των Αστυνομικών και άλλων Αρχών και υπηρεσιών αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης.
Ειδικότερα, οι Αστυνομικές και οι άλλες υπηρεσίες που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και οι υπηρεσίες της Αγροφυλακής «εντέλλονται» να υποστηρίζουν το έργο της Επιτροπής ειδοποιώντας την αμέσως μόλις αντιληφθούν την παρουσία ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων και παρέχοντάς της κάθε συνδρομή που θα ζητείται από αυτή.
Επίσης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και οι Δήμοι του Νομού, θα εξασφαλίζουν με αποφάσεις συνεργεία σύλληψης, μεταφοράς, φύλαξης, επιτήρησης και φροντίδας των περισυλλεγμένων ζώων. Ακόμα θα εξασφαλίσουν κατάλληλους χώρους για την τοποθέτηση των περισυλλεγμένων ζώων μεριμνώντας ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες διαβίωσής τους. Στη συνέχεια ακολουθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, η διάθεση των ζώων είτε με διαγωνισμό εκποίησης, είτε σε ιδρύματα για κοινωφελείς σκοπούς.
Να σημειωθεί πως στην Επιτροπή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ Λασιθίου, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του Αστυνομικού Διευθυντή Λασιθίου, της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Κρήτης και ένας εκπρόσωπος των Κτηνοτρόφων Λασιθίου.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας