Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ζητούν να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου

ΚΑΘΟΛΙΚΑ αντίθετοι δηλώνουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τον τουρισμό στο Νομό Λασιθίου, με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου από το 11% στο 21 ή 23%.
Μια τέτοια αύξηση, θα αποτελέσει ουσιαστικά την «ταφόπλακα» του ελληνικού τουρισμού, ενώ θα συντελέσει στην καθολική κατάρρευση των τοπικών οικονομιών, που στηρίζονται κυρίως στον τουρισμό όπως στον Άγιο Νικόλαο και άλλες περιοχές του Νομού Λασιθίου.
Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, με πρόσκληση του Προέδρου του Μανόλη Πεπόνη και συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Μιχάλης Σγουρός, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου Μανόλης Βαρκαράκης ο οποίος εκπροσώπησε και τους προέδρους των Ενώσεων Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Σητείας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Καταλυμάτων Λασιθίου, Νίκος Σωτηριάδης και Γιάννης Λεβέντης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου Γιάννης Γαρεφαλάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταστημάτων Κωστής Γρηγοράκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατορίων Καφετεριών Κωστής Θεοδωράκης.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου επεσήμανε ότι ακούγεται όλο και πιο πολύ ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υπαγωγή στον συντελεστή ΦΠΑ 23% όλων των τουριστικών και επισιτιστικών υπηρεσιών. Ήδη με την αύξηση που επεβλήθη πρόσφατα στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 9% στο 11%, η Ελλάδα βρίσκεται στην υψηλότερη κατηγορία φορολόγησης των ξενοδοχείων, όταν στην Κύπρο ισχύει 4,5% έως 8% στην άλλη Ευρώπη.
Η υπαγωγή στο 23% θα έχει ως αποτέλεσμα κλείσιμο πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και περιοχές ολόκληρες που βασίζονται στον τουρισμό, θα καταστραφούν.
Ήδη διανύουμε μια άσχημη τουριστική χρονιά και είναι αδιανόητη η επιβολή μιας τέτοιας απόφασης από την κυβέρνηση που θα ισοδυναμεί με «αυτοκτονία» της ελληνικής οικονομίας, βασικός πυλώνας της οποίας είναι ο τουρισμός και μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων που έμμεσα εξαρτώνται απ’ αυτόν.
Ο κ. Πεπόνης πρότεινε την σύνταξη ψηφίσματος με το οποίο οι παραπάνω φορείς θα διαδηλώνουν την απόλυτη αντίθεσή τους στην υπαγωγή σε συντελεστή ΦΠΑ 23%, το οποίο, μάλιστα, θα επιδιώξουν να παραδώσει αντιπροσωπεία τους στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο, την ερχόμενη Παρασκευή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με τις τοποθετήσεις τους και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων, τονίζοντας ότι η ενδεχόμενη αύξηση στο ΦΠΑ θα καταποντίσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και θα οδηγήσει πλήθος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε κατάρρευση, αφού ήδη λόγω της τουριστικής κρίσης και των πολύ μειωμένων εσόδων οι περισσότερες είναι ελλειμματικές.
Όμως οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές και θα επηρεάσουν κι άλλους επαγγελματικούς κλάδους που αποζούν από τον τουρισμό, με συνέπεια οι συνέπειες για τις τοπικές αλλά και για την εθνική οικονομία να είναι ανεξέλεγκτες. Φόβοι εκφράστηκαν στη συνάντηση, ότι πιθανόν η αύξηση του ΦΠΑ να υπαγορεύεται από το μνημόνια ή να επιβληθεί από την Τρόικα λόγω της ανάγκης αύξησης των φορολογικών εσόδων όπου η επίδοση δεν είναι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ      

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας