
Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου της εστίασης για το πρώτο τρίμηνο του 2026 συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση των εργασιών του 25ου Συνεδρίου - Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΕΣΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Μαΐου στην Τρίπολη, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο το ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να επιβιώσει η ελληνική εστίαση.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν με σαφήνεια τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του κλάδου, καθώς ο κύκλος εργασιών της εστίασης κατέγραψε μείωση 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, μέσα σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, με τον επίσημο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3%.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, η οποία αναδεικνύει τη δραματική συρρίκνωση της πραγματικής κατανάλωσης και τη διαρκή πίεση που ασκείται στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Η ελληνική εστίαση τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με διαρκή απαξίωση, συστηματική στοχοποίηση και πολιτικές επιλογές που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις στρεβλώσεις της αγοράς, αλλά ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων.
Μέσα σε ένα έντονα προεκλογικό περιβάλλον, με την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αλλά και την επαναφορά παλαιότερων πολιτικών δυνάμεων με νέο προσωπείο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητη σε πολιτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση ενός από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι επαγγελματίες της εστίασης εκπέμπουν πλέον κραυγή αγωνίας για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, των εργαζομένων τους και συνολικά ενός κλάδου που αποτελεί βασικό πυλώνα της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και του ελληνικού τουρισμού.
Το ερώτημα προς την κυβέρνηση και προς κάθε πολιτικό σχηματισμό παραμένει σαφές και αμείλικτο: Ποιο είναι τελικά το σχέδιο για την ελληνική εστίαση;
Η κοινωνία και οι επαγγελματίες απαιτούν ειλικρίνεια, εντιμότητα και ουσιαστικές λύσεις.
Όχι άλλες εύκολες υποσχέσεις, όχι επανάληψη των λαθών και των παθογενειών του παρελθόντος, ούτε πολιτικές που οδηγούν σε νέες διαψεύσεις και αδιέξοδα.
«Πήραμε μέρος σαν Σωματείο Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας στο 25ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΕ και αναδείξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοί μας στην περιοχή μας. Η κίνηση στα μαγαζιά της Ιεράπετρας τους τελευταίους μήνες είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και υπάρχει προβληματισμός για τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου. Ειδικά ο μήνας Μάης ήταν πολύ πιο κάτω σε σύγκριση με τον περυσινό», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Μιχελαράκης.
«Εμείς από τον κλάδο των εστιατορίων βλέπουμε τους τζίρους μας να είναι πολύ πιο χαμηλά τούτο τον Μάη σε σύγκριση με τον περυσινό. Υπολογίζουμε ότι η πτώση που υπάρχει στις ταβέρνες και στα εστιατόρια είναι γύρω στο -25% με -30%, την ώρα που στα μεγάλα ξενοδοχεία υπάρχει λίγος κόσμος. Οι ανατιμήσεις των ειδών διατροφής, η άνοδος του πληθωρισμού και οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν τρομάξει τους καταναλωτές, που προσπαθούν να κάνουν περικοπές από τις ανελαστικές καθημερινές τους δαπάνες. Μια ψαροταβέρνα που ήθελε, για παράδειγμα, το Σαββατοκύριακο 100 κιλά πρώτα ψάρια για να καλύψει τις παραγγελίες των πελατών της, τώρα καλύπτεται ακόμα και με 10 κιλά ψάρια, επειδή οι καταναλωτές αποφεύγουν πλέον να κάνουν μεγάλους λογαριασμούς παραγγέλνοντας ψάρια και άλλα ακριβά πιάτα. Βολεύονται με το κοτόπουλο, το καλαμαράκι και τα γεμιστά για να κρατήσουν χαμηλά τις δαπάνες τους. Ή ακόμα χειρότερα, δεν βγαίνουν καθόλου στις ταβέρνες. Χθες είχαμε μια όμορφη βραδιά με καλό καιρό και περιμέναμε να δούμε τον κόσμο να κατεβαίνει στα μαγαζιά μας για μια μπύρα και έναν μεζέ. Δυστυχώς όμως χθες τα μαγαζιά ήταν σχεδόν άδεια. Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, πολλά μαγαζιά θα βάλουν λουκέτο», μας είπε ο ιδιοκτήτης ταβέρνας, κ. Μανόλης Σκύβαλος.
«Και ο περυσινός Μάιος ήταν υποτονικός και μας είχε προβληματίσει όλους. Μετά όμως τις 15 Ιουνίου του 2025 η κίνηση αυξήθηκε και τελικά η σεζόν έκλεισε με θετικό πρόσημο για τους περισσότερους. Θέλω να πιστεύω ότι και η τρέχουσα τουριστική σεζόν θα βελτιωθεί μετά το κλείσιμο των σχολείων μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, αν και γνωρίζω ότι φέτος στην εξίσωση μπαίνουν και νέα προβλήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα, όπως είναι ο πόλεμος και η άνοδος του πληθωρισμού, με την ακρίβεια να ροκανίζει τους μισθούς και τις συντάξεις», συμπλήρωσε ο κ. Μανόλης Μιχελαράκης, πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας.
Τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι τουρίστες περιορίζουν τις εξόδους σε ταβέρνες, καφέ και εστιατόρια και στρέφονται στην κατανάλωση στο σπίτι. Ωφελημένοι από αυτήν τη στροφή είναι τα σούπερ μάρκετ, το έτοιμο και ημι-έτοιμο φαγητό και τα μίνι μάρκετ - franchise αλυσίδων, που αντικαθιστούν σταδιακά τα παραδοσιακά παντοπωλεία.
Ένας τομέας που προς το παρόν φαίνεται να αντέχει είναι το ντελίβερι έτοιμου φαγητού. Πρόκειται για μια υποκατηγορία της εστίασης, διαδεδομένη αλλά όχι ικανή να αντισταθμίσει τις απώλειες στο σύνολο του κλάδου. Επίσης, το πρόχειρο φαγητό είναι η υποκατηγορία με τις υψηλότερες σωρευτικές ανατιμήσεις σε σύγκριση με το 2020, που προσεγγίζουν το 38%, έναντι 33% στο σύνολο της εστίασης.
Η πτώση του τζίρου στα εστιατόρια και τα καφέ δεν είναι νέο φαινόμενο. Η εστίαση έκλεισε με αρνητικά αποτελέσματα το 2025, με μείωση εσόδων ακόμα και το καλό τουριστικό καλοκαίρι του 2025.
Πετάσης Νίκος
Πηγή : Νέα Κρήτη